SHBA dhe Emiratet e Bashkuara Arabe nënshkruajnë marrëveshje 100 miliardë dollarëshe për investime në energji të pastër

Shtetet e Bashkuara dhe Emiratet e Bashkuara Arabe njoftuan të martën nënshkrimin e një partneriteti strategjik që do të mobilizojë 100 miliardë dollarë për të zhvilluar 100 gigavat energji të pastër deri në vitin 2035.

Marrëveshja, e nënshkruar gjatë konferencës së energjisë Adipec në Abu Dhabi, titullohet “Partneriteti për Përshpejtimin e Energjisë së Pastër” (PACE) dhe përfshin katër shtylla kryesore: zhvillimin e inovacionit të energjisë së pastër dhe zinxhirët e furnizimit, menaxhimin e emetimeve të karbonit dhe metanit, energjinë bërthamore dhe dekarbonizimi industrial dhe i transportit.

Bashkëpunimi vjen në kuadrin e miqësisë së ngushtë midis Emirateve të Bashkuara Arabe dhe Shteteve të Bashkuara të Amerikës” dhe “pohon përkushtimin e të dyja palëve për të punuar për të rritur sigurinë energjetike dhe për të avancuar përparimin në veprimet klimatike”, sipas një deklarate të qeverisë së Emirateve të Bashkuara Arabe të botuar nga agjencia shtetërore e lajmeve WAM.

Shtëpia e Bardhë e përshkroi partneritetin e ri si një arritje të madhe për axhendën klimatike të Presidentit Joe Biden.

Sot Presidenti Biden tregoi sërish përkushtimin e tij të thellë për të siguruar një të ardhme globale të energjisë së pastër dhe siguri afatgjatë të energjisë pasi Shtetet e Bashkuara dhe Emiratet e Bashkuara Arabe njoftuan një partneritet të fortë për të siguruar një tranzicion të shpejtë dhe të qetë drejt energjisë së pastër dhe larg nga karburantet fosile të pandërprera”, thuhet në deklaratën e Shtëpisë së Bardhë.

Të dy vendet do të krijojnë një “grup ekspertësh” për “identifikimin e projekteve prioritare, heqjen e pengesave të mundshme dhe matjen e progresit të PACE në arritjen e qëllimit të saj për të katalizuar 100 miliardë dollarë në financim, investime dhe mbështetje të tjera dhe për të vendosur globalisht 100 gigavat energji të pastër”.

Emiratet e Bashkuara Arabe janë një eksportues i madh i naftës, por ka investuar shumë në zhvillimin e burimeve të energjisë jo-fosile, duke përfshirë ndërtimin e termocentralit diellor më të madh në botë me një vend dhe termocentralin e parë bërthamor në botën arabe. Ajo planifikon të presë samitin e klimës COP 28 në 2023.

Plani ambicioz nga të dy vendet vjen në një kohë të rritjes së kërkesës dhe tkurrjes së ofertës së naftës në nivel global, pasi vitet e nën-investimit në lëndët djegëse fosile dhe muajt e luftës së Rusisë në Evropë kanë sjellë shtrëngim të ofertës dhe çmime të larta për konsumatorët.

Në të njëjtën konferencë ku PACE u nënshkrua për veprim, CEO të kompanive të naftës dhe gazit paralajmëruan për rreziqet e kufizimit të prodhimit të karburanteve fosile për hir të parandalimit të ndryshimeve klimatike.

Ndërsa vitet e fundit do të kishin parë kërkesa të forta për më shumë investime në energjinë e rinovueshme dhe përshpejtimin e largimit nga hidrokarburet – një shtyllë e vazhdueshme e qëllimeve të administratës së Biden – më shumë liderë tani po theksojnë nevojën për rigjallërim të prodhimit të naftës dhe gazit përpara asaj që mund të jetë shumë dimër i vështirë për Evropën dhe pjesë të tjera të botës që përballen me mungesë të këtyre mallrave. Çmimet e naftës dhe gazit kanë parë nivele shumëvjeçare, dhe në disa raste, rekord gjatë vitit të kaluar mes çështjeve të furnizimit dhe konfliktit gjeopolitik.

“Energjia maksimale, emetimet minimale”

Sultan Al Jaber, CEO i Kompanisë Kombëtare të Naftës në Abu Dhabi (ADNOC), tha në një fjalim në konferencën Adipec të hënën se “energjia është përparësia kryesore e të gjithëve” sot pasi “një stuhi e përsosur” godet peizazhin global të energjisë. Ai tha se mosinvestimet për vite me rradhë në prodhimin e naftës dhe gazit e kanë përkeqësuar situatën.

“Nëse ne zero investimet në hidrokarbure, për shkak të rënies natyrore, do të humbnim 5 milionë fuçi naftë në ditë çdo vit nga furnizimet aktuale. Kjo do t’i bënte goditjet që kemi përjetuar këtë vit të ndjehen si një dridhje e vogël,” tha Al Jaber, duke theksuar rëndësinë e sigurisë së energjisë.

Ai theksoi nevojën për investime tradicionale në energji dhe reduktim të emetimeve të karbonit, duke argumentuar se ato nuk janë reciprokisht ekskluzive dhe duke thënë se “bota ka nevojë për energji maksimale, emetime minimale”.

“Nuk është naftë dhe gaz, as diell, as erë, as bërthamore, as hidrogjen. Është nafta dhe gazi, dielli, era, bërthamore dhe hidrogjeni,” tha Al Jaber. “Janë të gjitha sa më sipër, plus energjitë e pastra për t’u zbuluar, komercializuar dhe përdorur ende.”

Megjithatë, shumë politikëbërës dhe institucione dënojnë me forcë përdorimin e lëndëve djegëse fosile, duke paralajmëruar se kriza shumë më e madhe është ajo e ndryshimeve klimatike. Në qershor, Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara, Antonio Guterres bëri thirrje për braktisjen e financimit të karburanteve fosile dhe e quajti çdo financim të ri për eksplorimin “iluzion”.

Megjithatë, forcat ekonomike globale nuk duken të favorshme për këtë qëllim. Sipas një raporti të fundit nga UNCTAD, Konferenca e Kombeve të Bashkuara për Tregtinë dhe Zhvillimin, investimet ndërkufitare në zbutjen dhe përshtatjen e ndryshimeve klimatike pritet të bien këtë vit mes një rënieje më të madhe në projektet e investimeve.

Dhe Organizata e Vendeve Eksportuese të Naftës, ose OPEC, ngriti të hënën parashikimet e saj afatmesme dhe afatgjata për kërkesën e papërpunuar dhe tha se kërkoheshin 12.1 trilion dollarë investime për ta përmbushur atë.

Perspektiva e OPEC-ut ende ndryshon nga ajo e disa organeve të tjera, si Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë, e cila e sheh kërkesën për naftë të arrijë kulmin diku nga mesi i dekadës së ardhshme, ndërsa kombet vazhdojnë shtytjen për t’u larguar nga karburantet fosile.

Burimi: CNBC