Shkencëtarët përdorin teknikën e re të modifikimit të gjeneve për të ndihmuar në trajtimin e kancerit

Shkencëtarët në Shtetet e Bashkuara kanë arritur të riprogramojnë sistemin imunitar të pacientëve me kancer për të synuar sëmundjen, në një lëvizje që mund të hapë rrugën për një trajtim më të personalizuar.

Prova eksperimentale ishte e vogël, duke përfshirë 16 pacientë me kancer të zorrës së trashë, gjirit dhe mushkërive që nuk reaguan ndaj trajtimit.

Por studiuesit thonë se rezultatet e tyre demonstrojnë sigurinë dhe fizibilitetin e përdorimit të një teknologjie të tillë dhe shënojnë një “hap përpara” në zhvillimin e trajtimit të përshtatur të kancerit.

Në studimin, i cili u botua në revistën Nature të enjten, studiuesit përdorën teknologjinë e modifikimit të gjeneve CRISPR, e cila u lejon shkencëtarëve të modifikojnë gjenet duke përdorur “gërshërë” biologjikë që mund të modifikojnë ADN-në.

Kjo teknologji është përdorur më parë për të hequr gjenet specifike, duke lejuar që sistemi imunitar të aktivizohet më shumë kundër kancerit, thotë ekipi.

Por në atë që ata thonë se është e para, studiuesit përdorën CRISPR jo vetëm për të hequr gjene specifike, por edhe për të futur të reja në qelizat imune, duke i ridrejtuar ato për të njohur dhe ndjekur tumoret specifike të secilit pacient.

Kur injektohen përsëri te pacientët, këto qeliza imune të krijuara nga CRISPR më së miri trafikojnë drejt kancerit dhe bëhen qelizat imune më të përfaqësuara atje,” thanë ata.

Ata shpresojnë se kjo qasje e re mund të ndihmojë në rritjen e efektivitetit të imunoterapisë, një formë trajtimi që përdor fuqinë e sistemit imunitar të trupit për të parandaluar, kontrolluar dhe eliminuar sëmundjet.

‘Kërcim përpara’ në trajtimin e personalizuar të kancerit

Ky është një hap përpara në zhvillimin e një trajtimi të personalizuar për kancerin, ku izolimi i receptorëve imunitarë që njohin në mënyrë specifike mutacionet në kancerin e vetë pacientit përdoren për të trajtuar kancerin,” tha Dr Antoni Ribas, një nga studiuesit në Universitetin e Kaliforni, Los Anxhelos, i cili punoi në qasjen e zhvilluar nga kompania Pact Pharma.

Në fund të fundit, qëllimi i çdo terapie të kancerit është të synojë dhe vrasë qelizat e kancerit duke kursyer qelizat normale, tha ekipi hulumtues. Është një detyrë për të cilën sistemi imunitar i njeriut është i përshtatshëm në mënyrë unike.

Puna e tyre përfshinte shikimin e qelizave T, një lloj qelize të bardhë të gjakut që është pjesë e sistemit imunitar dhe ndihmon në luftimin e infeksioneve dhe sëmundjeve, duke lëvizur nëpër trup për të gjetur dhe shkatërruar qelizat e dëmtuara.

Këto qeliza kanë receptorë (proteina) që mund të njohin në mënyrë specifike qelizat e kancerit dhe t’i diferencojnë ato nga qelizat normale.

Studiuesit filluan duke renditur ADN-në nga mostrat e gjakut dhe biopsitë e tumorit nga secili pacient, për të kërkuar mutacione të gjetura në tumor, por jo në gjak.

“Mutacionet janë të ndryshme në çdo kancer”, tha Ribas për Nature. “Dhe megjithëse ka disa mutacione të përbashkëta, ato janë pakicë”.

Pasi e bënë këtë, ata përdorën algoritme për të parashikuar se cili prej mutacioneve ka të ngjarë të provokojë një përgjigje nga qelizat T dhe e përdorën këtë informacion për të dizajnuar receptorë të qelizave T të aftë për të njohur mutacionet e tumorit.

Më pas ata morën mostra gjaku nga secili pacient dhe përdorën modifikimin e gjenomit CRISPR për të futur këta receptorë në qelizat e tyre T, të cilat përfshinin “përmbysjen” e receptorëve ekzistues të qelizave imune dhe “trokitje” të receptorëve imunitarë që mund t’i ridrejtonin ato qeliza për të njohur në mënyrë specifike mutacionet e kancerit.

Qelizat e redaktuara më pas u injektuan përsëri te pacienti, pasi iu dha kimioterapia kondicionale.

Gjykim i vogël por ‘i rëndësishëm’

Studiuesit zbuluan se qelizat e redaktuara po qarkullonin në gjakun e pacientëve dhe kishin bërë rrugën e tyre drejt tumoreve, duke u bërë qelizat imune më të përfaqësuara më afër tyre.

Pasi iu nënshtrua trajtimit, kanceri u stabilizua në pesë pacientë, por vazhdoi të përkeqësohej në 11.

Dy pacientë kishin efekte anësore të mundshme nga qelizat e modifikuara nga gjenet, njëri me ethe dhe të dridhura dhe tjetri me konfuzion, por të dy u shëruan “menjëherë”, tha ekipi hulumtues.

Megjithëse efikasiteti i trajtimit ishte i ulët, studimi ka demonstruar sigurinë dhe realizueshmërinë e teknikave të tilla, duke siguruar në thelb prova të konceptit.

Ekipi përdori doza relativisht të vogla të qelizave T për të vendosur sigurinë e qasjes, tha Ribas për Nature, duke shtuar: “Ne vetëm duhet ta godasim atë më fort herën tjetër”.

Dr Astero Klampatsa, i cili nuk ishte pjesë e studimit, tha për Euronews Next se terapia me qeliza T ka treguar “sukses të jashtëzakonshëm” në kanceret e gjakut, por ka qenë e ndërlikuar për t’u përsëritur në tumoret e ngurta.

“Ky studim është i rëndësishëm si prova e parë njerëzore në kanceret e ngurta që tregon përdorimin e qelizave T-specifike, të krijuara nga CRISPR, të cilat janë në gjendje të identifikojnë antigjene specifike ose ‘flamuj’ në qelizat tumorale të pacientit, duke i shtyrë ata t’i vrasin ato,” tha Klampatsa, i cili është drejtuesi i ekipit të grupit të imunoterapisë së onkologjisë torakale në Institutin e Kërkimit të Kancerit në Mbretërinë e Bashkuar.

Studimi sugjeron se ka potencial në të ardhmen për terapinë e qelizave T në kanceret e ngurta dhe profili i sigurisë së tij është sigurisht inkurajues,” tha ai.

Megjithatë, ka edhe kufizime që edhe autorët i vënë re: koha, puna dhe shpenzimet e përfshira në proceset e nevojshme për të zhvilluar këtë terapi janë të mëdha dhe të rrezikshme”, shtoi ai.

“Do të ishte interesante të shihet nëse kjo terapi do të aplikohet në një provë më të madhe, ku efikasiteti, por edhe protokollet eksperimentale, mund të testohen më tej”.

Burimi: Euronews