Shtatë asteroide po afrohen me Tokën këtë javë

Një asteroid “potencialisht i rrezikshëm” u afrua me Tokën të martën – dhe nuk është i vetmi. Në total, shtatë asteroide pritet të kalojnë nga planeti ynë deri në fund të javës. Më i madhi nga asteroidët, i quajtur 2021 KT1, është rreth 600 metra, afërsisht sa madhësia e Gjilpërës Hapësinore të Seattle dhe më i gjatë se Monumenti i Washingtonit. Sidoqoftë, shkencëtarët besojnë se mund të jetë aq i madh sa 1’049 metra, në madhësi krahasuese me ndërtesën Chrysler të New York-ut. Asteroidi klasifikohet nga NASA si një “objekt potencialisht i rrezikshëm” sepse është një objekt afër Tokës që është më i madh se 492 metra dhe kalon brenda 4.6 milion milje të Tokës. Për referencë, distanca mesatare midis Tokës dhe hënës është rreth 239,000 milje. 2021 KT1 erdhi brenda 4.5 milion milje të Tokës, një ndeshje relativisht e afërt. Ai fluturoi rreth 40’000 milje në orë, sipas shkencëtarëve në Laboratorin e Jet Propulsionit të NASA-s.

Por nuk kishte asnjë shans që asteroidi të godiste Tokën.

Ai është vetëm ‘potencialisht i rrezikshëm’ në planin afatgjatë. Nuk ka asnjë shans të ndikojë në Tokë këtë javë, ose në të vërtetë në çdo kohë brenda 2 shekujve të ardhshëm,”-tha Dr. Paul Chodas, drejtori i Qendrës së NASA-s për Studimet e Objekteve të Afërta me Tokën.

Në fakt, ne kemi llogaritur qasjet e tij të afërta për 200 vitet e ardhshme dhe ne e dimë se ajo nuk mund të ndikojë në Tokë brenda asaj kohe, ose ndoshta asnjëherë.“-shtoi ai. Akoma, studiuesit ndjekin të gjithë asteroidët që i afrohen planetit dhe aktualisht po kërkojnë mënyra për të devijuar ato që mund të krijojnë kontakte në të ardhmen.

Askush nuk duhet të shqetësohet shumë për një ndikim të Tokës nga një asteroid ose kometë“,-thotë Qendra e NASA-s për Studime të Objekteve pranë Tokës. “Kërcënimi për çdo person nga aksidentet automobilistike, sëmundjet, fatkeqësitë e tjera natyrore dhe një sërë problemesh të tjera është shumë më i lartë se kërcënimi nga NEO.” Gjashtë asteroide të tjerë, të cilët në thelb janë shkëmbinj të mbetur mbi katër miliardë vjet të vjetër, po kalojnë gjithashtu nga Toka këtë javë. Sidoqoftë, të gjithë janë më të vegjël se 2021 KT1.

Asteroidi 2021 KT2, i cili është rreth 23 metra, kaloi të martën, ashtu si edhe 2018 LB, i cili është rreth 70 metra. Ata erdhën përkatësisht brenda 181’000 milje dhe 694’000 milje të Tokës. Ndërkohë, 63-foot 2021 JW6 do të kalojë të mërkurën, së bashku me 2021 KE1, që është rreth 53 metra. Ata do të vijnë respektivisht rreth 1.9 milion milje dhe 3.6 milion milje nga Toka. E enjtja dhe e shtuna sjellin edhe më shumë asteroide.

Chodas i tha CBS News se është “normale” të kalojnë kaq shumë asteroide. “Unë pres të ketë asteroide të reja të shtuara në këtë listë gjatë javës,”-tha ai. Shumica e asteroideve rrotullohen rreth diellit midis Marsit dhe Jupiterit, por herë pas here, rrugët e tyre orbitale ndikohen nga tërheqjet gravitacionale të planetëve të tjerë, duke ndryshuar shtigjet e tyre. Shkencëtarët besojnë se asteroidët e kaluar të humbur që përplasen me Tokën kanë luajtur një rol të madh në evolucionin e planetit.

Në mars, një asteroid i ngjashëm në madhësi me Urën e Golden Gate kapërceu planetin tonë – asteroidi më i madh dhe më i shpejtë që ka kaluar nga Toka në 2021. Kërcënimi aktual më i madh i njohur është një asteroid i quajtur (410777) 2009 FD, i cili ka më pak se një 0.2% mundësi për të goditur Tokën në 2185, sipas NASA.

Burimi: CBS News