Shumica e njerëzve nuk kanë nevojë për një dozë përforcuese të vaksinës Covid, thotë rishikimi i ri

Asnjë nga të dhënat mbi vaksinat e koronavirusit deri më tani nuk jep dëshmi të besueshme në mbështetje të stimuluesve për popullatën e përgjithshme, sipas një përmbledhjeje të publikuar të hënën nga një grup shkencëtarësh ndërkombëtarë, përfshirë disa në Administratën e Ushqimit dhe Barnave dhe Organizatën Botërore të Shëndetit.

18 autorët përfshijnë Dr. Philip Krause dhe Dr. Marion Gruber, F.D.A. shkencëtarët të cilët njoftuan muajin e kaluar se do të largohen nga agjencia, të paktën pjesërisht sepse ata nuk ishin dakord me shtytjen e administratës Biden për dozat shtesë përforcuese para se shkencëtarët federalë të rishikonin provat dhe të bënin rekomandime.

Administrata e Biden ka propozuar administrimin e përforcuesve të vaksinave tetë muaj pas injeksioneve fillestare. Por shumë shkencëtarë e kanë kundërshtuar planin, duke thënë se vaksinat vazhdojnë të jenë fuqimisht mbrojtëse kundër sëmundjeve të rënda dhe shtrimit në spital. Një komitet këshilltarësh të F.D.A. është planifikuar të takohet të premten për të shqyrtuar të dhënat.

Në rishikimin e ri, të botuar në The Lancet, ekspertët thanë se çfarëdo përparësie që japin dozat shtesë nuk do të tejkalojnë përfitimin e përdorimit të këtyre dozave për të mbrojtur miliarda njerëz që mbeten të pavaksinuar në të gjithë botën. Forcuesit mund të jenë të dobishëm në disa njerëz me sistem imunitar të dobët, thanë ata, por nuk janë ende të nevojshëm për popullatën e përgjithshme.

Disa studime të publikuara nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, duke përfshirë tre të premten, sugjerojnë se ndërsa efikasiteti kundër infeksionit me variantin Delta duket se po zvogëlohet pak me kalimin e kohës, vaksinat qëndrojnë të qëndrueshme kundër sëmundjeve të rënda në të gjitha grupmoshat. Vetëm tek të rriturit mbi 75 vjeç vaksinat tregojnë një dobësim në mbrojtjen kundër shtrimit në spital.

Imuniteti i dhënë nga vaksinat mbështetet në mbrojtjen si nga antitrupat ashtu edhe nga qelizat imune. Edhe pse nivelet e antitrupave mund të zbehen me kalimin e kohës, duke rritur rrezikun e infeksionit, kujtesa e trupit për virusin është jetëgjatë.

Vaksinat janë pak më pak efektive kundër infeksionit me variantin Delta sesa me variantin Alpha, por virusi ende nuk ka evoluar për të shmangur përgjigjet e qëndrueshme nga qelizat imune, thanë ekspertët. Përfundimisht mund të nevojiten përforcues edhe për popullatën e përgjithshme nëse shfaqet një variant që anashkalon përgjigjen imune.

Ekspertët paralajmëruan se promovimi i përforcuesve para se të nevojiten, si dhe çdo raport i efekteve anësore nga dozat përforcuese të tilla si problemet e zemrës ose sindroma Guillain-Barre, mund të minojnë besimin në vaksinimin parësor.

Të dhënat nga Izraeli sugjerojnë që doza përforcuese rrit mbrojtjen kundër infeksionit. Por ato dëshmi u mblodhën vetëm një javë apo më shumë pas dozës së tretë dhe mund të mos qëndrojnë me kalimin e kohës, thanë ekspertët.

Burimi: The New York Times