Si po dëmton kujtimet tona varësia nga smartphone-ët

“Amnezia digjitale” është në rritje, një fenomen shqetësues që po sheh se varësia jonë e rrënjosur në teknologji po ndikon në aftësinë tonë për të mbajtur mend informacione të rëndësishme.

Për ata prej nesh me fat që zotërojnë një smartphone, ata luajnë një rol integral në jetën tonë të përditshme. Ne i përdorim ato për të komunikuar, për argëtim dhe për të kapur momentet që i konsiderojmë të denjë për t’i ndarë në mediat sociale.

Megjithëse me siguri do të ishte tronditëse humbja e këtyre veçorive të dobishme, ato janë kryesisht luks pa të cilët mund të mbijetojmë.

Ajo që do të na linte të thatë është mungesa e disa mjeteve praktike të pakundërshtueshme nga të cilat as nuk e kuptojmë se varemi kaq shumë. Po flas për kalkulatorët, aplikacionet bankare, kalendarët, alarmet e mëngjesit, shënimet digjitale për listat e blerjeve dhe fjalëkalimet, madje edhe hartat.

Në mënyrë të parashikueshme, mbështetja në teknologji në këtë mënyrë nuk po na bën asgjë të mirë për aftësinë natyrore dhe ruajtjen e kujtesës.

Digital Amnesia

Çfarë po ndodh me trurin dhe teknologjinë tonë?

Sipas një raporti të ri mbi rritjen e ‘amnezisë digjitale’, një kombinim i mendësisë sonë të frikshme se celularët tanë do ta ‘bëjnë atë për ne’ dhe ndikimin e kohës së tepërt para ekranit në hapësirën tonë të vëmendjes (Gen Z ka një mesatare ditore marramendëse të 7 orë e 20 minuta) po bën kërdi në aftësinë tonë për të mbajtur mend informacione të rëndësishme.

Një sondazh nga Kaspersky Lab zbuloi se 91 për qind e njerëzve përdorin internetin “si një shtrirje të trurit të tyre”, me njëzet e një për qind që mbështeten në të për kujtimet e tyre aktuale. Po.

Është interesante që paralajmërimet kundër mbështetjes në teknologji për kujtimet tona personale kanë qarkulluar që nga viti 2015.

Sapo të ndaloni së përdoruri kujtesën tuaj, do të përkeqësohet, gjë që ju bën të përdorni pajisjet tuaja edhe më shumë”, thotë profesori Oliver Hardt, i cili studion neurobiologjinë e harresës në Universitetin McGill, për The Guardian.

How to Survive in the 'Digital Amnesia' World | Kaspersky official blog

“Ne i përdorim ato për gjithçka. Nëse shkoni në një faqe interneti për një recetë, shtypni një buton dhe ai dërgon listën e përbërësve në smartphone tuaj. Është shumë i përshtatshëm, por komoditeti ka një çmim. Është mirë që ju të bëni disa gjëra në kokën tuaj.

Ndërsa ka pak të dhëna rreth efekteve të saj në funksionimin tonë të përgjithshëm njohës, Hardt beson se mund të sjellë një rritje të madhe të demencës (një teori e afirmuar nga kërkimet e fundit).

“Sa më pak ta përdorni mendjen tuaj, aq më pak përdorni sistemet që janë përgjegjëse për gjëra të ndërlikuara si kujtimet episodike ose fleksibiliteti njohës, aq më shumë ka të ngjarë të zhvilloni demencë,” vazhdon ai.

“Për të mos përmendur se ndërsa telefonat inteligjentë mund të hapin padyshim pamje krejtësisht të reja të njohurive, ata gjithashtu mund të na tërheqin larg nga momenti i tanishëm.

Memory Loss in Younger Generation Result of Digital Amnesia, Expert Explains

Siç shpjegon Hardt, kur nuk po ndjekim një përvojë me fokus të plotë, kemi më pak gjasa ta kujtojmë atë siç duhet dhe më pak përvoja të kujtuara mund të kufizojnë aftësinë tonë për të qenë krijues.

Kjo lidhet krah për krah me lodhjen e dhembshurisë, ku konsumimi i pandërprerë i përmbajtjes ka lënë shumë prej nesh të desensibilizuar ose ‘të mpirë’. Nuk është çudi që truri ynë ndihet i ngopur, apo jo?

Nëse po i kushtoni vëmendje telefonit tuaj, nuk po i kushtoni vëmendje asgjëje tjetër”, pajtohet Catherine Price, shkrimtare shkencore dhe autore e How to Break Up With Your Phone.

“Kjo mund të duket si një vëzhgim i hedhur, por në të vërtetë është thellësisht i thellë. Sepse do të mbani mend vetëm gjërat që i kushtoni vëmendje. Nëse nuk po i kushtoni vëmendje, fjalë për fjalë nuk do të keni një kujtim për të kujtuar.

How to Survive in the 'Digital Amnesia' World | Kaspersky official blog

Çfarë mund t’u bëjë kujtimeve tona të qenit ‘të shpërqendruar vazhdimisht’?

Duke shtuar fyerjen ndaj lëndimit, Price është gjithashtu i shqetësuar për atë që shpërqendrimi i përhershëm nga telefonat tanë inteligjentë – i quajtur “vëmendja e pjesshme e vazhdueshme” nga ekspertja e teknologjisë Linda Stone – po i bën kujtimeve tona.

Sipas mendimit të saj, preokupimi ynë i vazhdueshëm me pajisjet tona po ndikon në aftësinë tonë jo vetëm për të grumbulluar kujtime në fillim, por për t’i transferuar ato në ruajtje afatgjatë në një mënyrë që mund të pengojë aftësinë tonë për të menduar mendime të thella dhe interesante.

Kjo përkeqësohet nga periudha të përsëritura të izolimit, të cilat ende kanë shumë prej nesh duke luftuar për të kuptuar kohën që kalon, sipas një sondazhi të vitit 2021 nga studiuesja e kujtesës Catherine Loveday, e cila zbuloi se 80 për qind e pjesëmarrësve mendonin se kujtesa e tyre ishte më e keqe tani se para pandemisë.

“Një nga gjërat që pengon aftësinë e trurit tonë për të transferuar kujtimet nga ruajtja afatshkurtër në atë afatgjatë është shpërqendrimi,” thotë ajo.

“Nëse shpërqendroheni në mes të tij” – nga një njoftim ose nga dëshira e madhe për të marrë telefonin tuaj – “nuk do të keni në të vërtetë ndryshimet fizike që kërkohen për të ruajtur atë memorie”.

Digital Amnesia | Synergia Foundation

Me pak fjalë, shpërqendrimet e vazhdueshme e bëjnë të vështirë kodimin e informacionit në kujtesë.

Pra, çfarë duhet bërë në një botë ku smartphone-ët janë, fjalë për fjalë, të dizajnuar për të rrëmbyer vëmendjen tonë dhe aplikacionet që fitojnë para duke e bërë këtë janë krijuar për të na ndërprerë?

Me kusht që sigurisht të kemi vështirësi të jetojmë pa to, bastja jonë më e mirë është të sigurohemi që shkëputemi sa më shpesh të jetë e mundur.

Nëse kjo është shumë shpejt, Price sugjeron detyrën e thjeshtë të mbylljes së telefonave tanë dhe vendosjes së tyre me kokë poshtë brenda pamjes sonë, si një stimul për t’i thënë trurit tonë se kemi kontrollin e fuqisë sonë për t’u fokusuar.

“Nëse praktikoni ta mbani telefonin larg më shumë, do të vini re se ndiheni më të qetë dhe po mbani mend më shumë”, përfundon ajo.

Burimi: Thred