Si shpenzoi Spanja 258 milionë euro për trenat që nuk përshtaten me tunelet e saj?

Spanja ka shpenzuar 258 milionë euro për trenat që janë shumë të mëdhenj për të kaluar nëpër tunelet e rrjetit të saj hekurudhor.

Që kur gabimi u ekspozua nga gazeta lokale El Comercio në fund të muajit të kaluar, dy bosët e transportit janë shkarkuar.

31 trenat e udhëtarëve u porositën nga Renfe në vitin 2020. Ata do të zëvendësojnë një flotë të vjetëruar në rajonet autonome veriore të Asturias dhe Cantabria me lidhje të dobët.

Fillimisht i planifikuar për të përfunduar në 2024, përditësimi shumë i nevojshëm tani ka të ngjarë të shtyhet të paktën deri në vitin 2026.

Gjithashtu ka dalë se prodhuesi, CAF me bazë në Baske, e ka shënuar gabimin në mars 2021.

Presidenti Miguel Ángel Revilla e ka quajtur atë “një dëshpërim të papërshkrueshëm” duke shtuar se “kokat duhet të rrotullohen”, sipas gazetës rajonale spanjolle El Diario Montañés.

Kush është fajtor për porositjen e trenave me madhësi të gabuar?

Palë të ndryshme luajtën një rol në debakli, duke përfshirë operatorin kombëtar hekurudhor të Spanjës Renfe, menaxherin e infrastrukturës hekurudhore Adif, prodhuesin e transportit CAF dhe Agjencinë Shtetërore për Sigurinë Hekurudhore (AESF).

Pas dhënies së kontratës së prodhimit për CAF, Renfe thotë se ka siguruar matje bazuar në specifikimet e infrastrukturës të ofruara nga Adif. CAF më vonë paralajmëroi se specifikimet mund të mos jenë të sakta.

E ndërtuar në shekullin e 19-të, rrjeti hekurudhor i rajonit përshkon një peizazh malor. Ka përmasa të ndryshme të tunelit që nuk i përmbahen dimensioneve moderne të standardizuara.

Deri më tani, dy zyrtarë të lartë janë shkarkuar – një menaxher i mjeteve lëvizëse Renfe dhe kreu i inspektimit dhe teknologjisë së pistave të Adif.

Ministrja e Transportit e Spanjës, Raquel Sanchez, thotë se ajo u njoftua vetëm kohët e fundit për problemin. Ajo ka nisur një auditim të brendshëm se kush e dinte për këtë çështje dhe pse nuk u ngrit më herët.

Sekretari i Përgjithshëm i Spanjës për Infrastrukturën, Xavier Flores, ka pranuar se ishte vënë në dijeni për këtë çështje muaj më parë.

Çfarë do të ndodhë me trenat e mëdhenj?

Duke qenë se trenat ishin ende në fazën e projektimit, ata nuk janë prodhuar ende.

Ndërsa kjo minimizon koston e gabimit, procesi që kërkon kohë do të duhet të përsëritet, duke vonuar ndërtimin e trenave.

Ata tani do të prodhohen duke përdorur përmasat e një treni që qarkullon tashmë në rrjet për krahasim për t’u siguruar që ato të përshtaten nëpër tunele të ndryshme. Adif gjithashtu do të përditësojë të dhënat e tij të infrastrukturës në përputhje me rrethanat për t’u siguruar që kjo të mos ndodhë më.

Franca bëri një gabim të ngjashëm në vitin 2014

Kjo nuk është hera e parë që ndodh një fiasko e tillë. Në vitin 2014, operatori francez i trenave SNCF porositi 2000 trena rajonalë që ishin shumë të gjerë për platformat e rrjetit.

Përsëri, gabimi u shkaktua nga të dhënat nga menaxheri i infrastrukturës që nuk përfshinin strukturat e vjetra.

Në këtë rast, trenat ishin bërë tashmë dhe platformat duhej të rindërtoheshin me kosto të mëdha.

Burimi: Euronews