Si të lundroni në të gjitha mënyrat e ndryshme të punës që nga Covid

Pas më shumë se një viti duke përdorur tavolinat e kuzhinës si tavolina pune dhe duke parë kolegë në takime në distancë, më shumë njerëz tani po përgatiten të kthehen në zyrë.

Të tjerët ndërkohë po negociojnë mundësi më fleksibël pune me punëdhënësin e tyre, ose ndoshta kërkojnë të punojnë nga shtëpia përgjithmonë.

Një sondazh i kohëve të fundit zbuloi se Gen-Z të moshës 24 vjeç e poshtë kanë më shumë gjasa të duan një zgjidhje pune me kohë të plotë nga shtëpia, ndërsa Millennials e moshës 25-34 vjeç kanë më shumë gjasa të marrin në konsideratë marrjen e një pagese shtesë në këmbim të fleksibilitetit të shtuar nga punëdhënësi i tyre, sipas gjetjeve të firmës së shërbimeve financiare, Hitachi Capital UK.

Çfarëdo opsionesh pune që kërkojnë punonjësit, ia vlen të jeni të përgatitur. Ndërsa shumë njerëz e mirëpresin mundësinë për të ndarë jetën e tyre në shtëpi dhe zyrë edhe një herë, Stephen Warnham, një ekspert i punës në Totaljobs.com, thotë se kthimi në zyrë pas kaq shumë kohësh pune nga shtëpia është një “perspektivë e frikshme për shumë njerëz”.

Warnham thotë: “Asnjë punëdhënës nuk do të jetë në gjendje të ofrojë mënyrën e preferuar të punës të çdo punonjësi, por disa nga stafi mund të kenë nevojë për mbështetje specifike për të siguruar që ata të mund të vazhdojnë të ndihen sikur mund të sjellin veten e tyre më produktive në zyrë – pavarësisht nëse është mbështetje me orë fleksibile të kujdesit për fëmijët, ose shqetësime shëndetësore.”

“Prandaj është thelbësore që të gjithë punonjësit të ndiejnë se mund të shprehin preferencat e tyre dhe se punëdhënësi i tyre është i angazhuar të dëgjojë dhe të japë plane të drejta dhe të qarta për kthimin në zyrë.”

Lexo: Pse mbajtja e punonjësve është më e rëndësishme se kurrë më parë në industrinë e teknologjisë

Këtu janë disa këshilla nga Totaljobs për të ndihmuar punonjësit të bëjnë tranzicionin – pavarësisht nëse është përsëri në zyrë, punë hibride ose punë të përhershme në shtëpi:

Kuptoni planet e punëdhënësit tuaj dhe kontrolloni kontratën tuaj

(Alamy/PA)

Indeksi i tendencave të punësimit të Totaljobs zbuloi se, para fundit të këtij viti, 39 përqind e bizneseve planifikojnë të zbatojnë takime, evente ose praktika pune personale, dhe 31 përqind presin të punësojnë ose rishikojnë politikat e një pune fleksibël afatgjatë.

Nëse nuk jeni në dijeni të planeve të punëdhënësit tuaj, jini aktiv në krijimin e një takimi me menaxherin tuaj dhe mendoni të rishikoni kontratën tuaj për t’u siguruar që ajo ende funksionon për ju.

Sigurohuni që preferencat tuaja të dëgjohen

Njohja dhe shprehja e nevojave tuaja do të jetë thelbësore për një tranzicion të qetë, kështu që pasi të dini se cilat janë veprimet tuaja që planifikon punëdhënësi juaj, bëni një hap prapa, kuptoni se si ato përputhen me prioritetet tuaja personale dhe mendoni se çfarë do ta bënte jetën tuaj të punës më të lehtë dhe më produktive.

Kjo mund të nënkuptojë t’i kërkoni punëdhënësin tuaj ndihmë me krijimin e një hapësire zyre në shtëpi nëse një element i punës në distancë do të vazhdojë për ju.

Lexo: 10 gabimet që bëjnë zakonisht njerëzit të cilët punojnë nga shtëpia

Kuptoni kufijtë tuaj dhe të kolegëve tuaj

Në mënyrë të pashmangshme, gjërat do të ndihen ndryshe nëse shkoni në zyrë për herë të parë pas një periudhe të gjatë pune nga shtëpia. Menaxheri juaj ose ekipi i burimeve njerëzore duhet të jenë atje për të mbështetur këtë tranzicion dhe t’ju bëjë të ndiheni rehat në ngritjen e çdo shqetësimi. Edhe pse kufizimet e Covid-19 janë zvogëluar, kjo nuk do të thotë që të gjithë janë menjëherë të lumtur të kthehen në ‘normalitet’.

Jini të vetëdijshëm për nivelet e komoditetit të të tjerëve, si dhe atë që funksionon për ju. Mund të ndodhë që disa njerëz të vazhdojnë të mbajnë distancë, ndërsa të tjerët janë të lumtur të shtrëngojnë duart përsëri me kolegët. Sigurohuni që keni arritur ekuilibrin e duhur dhe nëse nuk jeni të sigurt, pyesni.

Lexo: Si t’i bëni ditët që jeni në zyrë të kenë vlerë vërtet

Mbani ekuilibrin, strukturën dhe rutinën përpara dhe në qendër

Ndërsa java e punës ndryshon, sigurohuni që të mbani një rutinë dhe ekuilibër të qartë në ditët tuaja. Nëse po ktheheni në zyrë disa ditë në javë, kur mundeni, përqendrohuni në projekte bashkëpunuese ndërsa jeni personalisht dhe kurseni ditët tuaja në distancë për detyrat që mund t’i përfundoni vetë. Pavarësisht se kur dhe ku punoni, sigurohuni që të mbani një ekuilibër të shëndetshëm punë-jetë.

Ndonjëherë mund të jetë e vështirë të ndaloni kur punoni në shtëpi, por përpiquni të përfshini një pushim të qartë nga puna në fund të ditës suaj të punës – qoftë duke shkuar në palestër apo duke lexuar një kapitull të një libri – në mënyrë që të rifreskoni mendjen tuaj dhe t’ju ndihmojnë të lehtësoheni nga mënyra e punës.

Vazhdoni të mësoni dhe zhvilloni aftësitë tuaja

Hulumtimi i Totaljobs zbuloi se tre në pesë (61 përqind) punonjës janë të interesuar të zhvillojnë aftësitë e tyre për t’u bërë kandidatë më të punësueshëm, por nuk janë të sigurt se ku të fillojnë.

Lexo: Microsoft: Puna në distancë po e bën produktivitetin dhe inovacionin më të vështirë

Ndërsa kalojmë në një mënyrë të re të punës, është një mundësi kryesore për ju dhe punëdhënësin tuaj që të përqendroheni përsëri në zhvillimin tuaj profesional, pavarësisht nëse është i përfshirë në rolin tuaj ose përmes një kursi të arritshëm, falas online. Ju do të zhvilloni aftësi të reja, do të përmirësoni punën tuaj të përditshme dhe në fund, do të rrisni perspektivat tuaja të ardhshme të punës.

Burimi: The Independent