Studimi thotë se Gjenerata Z është bërë brezi më i vetmuar

Hulumtimet e reja sugjerojnë se Gjenerata Z tani është ‘brezi më i vetmuar’.

Besohet se pandemia, bllokimet, theksi në jetën digjitale dhe rritja e kostove të jetesës kanë një efekt të dëmshëm në mirëqenien mendore të të rinjve. Të dhënat e reja tregojnë se tre herë më shumë Gen Z-të vuajnë nga probleme të shëndetit mendor në krahasim me moshat 65-74.

19% e pjesëmarrësve të rinj thanë se shpesh ose gjithmonë ndjehen të vetmuar.

Hulumtimi u krye nga Eden Project Communities. Ndikimi i dëmshëm i jetesës së qytetit në shëndetin mendor u theksua veçanërisht, me izolimin që ndihej më i vështirë nga ata në zonat e dendura urbane.

Vetmia u eksplorua nëpër rajone të Anglisë dhe Uellsit duke përdorur të dhënat e regjistrimit të vitit 2021.

Tracey Robbins, praktikuese në Projektin Eden, tha se “shkalla e vetmisë tek të rriturit më të rinj mund të lidhet me mediat sociale, ndryshimet e shpeshta të jetës dhe tranzicionin, ose lëvizjen në qytete ku njerëzit shpesh jetojnë vetëm ose në një dhomë në një shtëpi të përbashkët”.

Ka kuptim që të rinjtë të ndjejnë stresin e moshës madhore të hershme, duke qenë se shumë po hyjnë në tregjet e punës dhe po marrin me qira për herë të parë. Me dy vjet izolimi dhe bllokimesh të rralla, zhvillimi social dhe mundësitë e rrjetëzimit janë mbytur, pa dyshim duke ndikuar në ndjenjën tonë të ekuilibrit social dhe mendor.

E gjithë kjo është në krye të çmimeve edhe më të larta për ushqimin, qiranë, faturat dhe gjithçka në mes, duke e bërë jetesën e pavarur edhe më pak të zbatueshme se sa ishte para fillimit të pandemisë. Eden Project Communities vë në dukje se mediat sociale po turbullojnë jetën tonë reale dhe dixhitale gjithashtu, duke ndërthurur më tej ndjenjat e vetmisë.

Pra, çfarë mund të bëjnë të rinjtë?

Ndërsa kostot e jetesës dhe pasuria financiare janë kryesisht jashtë kontrollit tonë individual, ia vlen të merret parasysh përdorimi i mediave sociale dhe hapësirave në internet për t’u lidhur me të tjerët në terma realë në vend që të maskojë ndjenjat e pakëndshme.

Gjetja e grupeve të rrjeteve, qoftë nëpërmjet Reddit ose një shërbimi tjetër të palëve të treta si MeetUp, është një mënyrë e shkëlqyer për të gjetur lidhje të vërtetë, personalisht. Kjo është veçanërisht e dobishme nëse sapo jeni zhvendosur në një qytet të madh vetë.

Anasjelltas, mund t’ë ‘ia vlejë të zvogëloni kohën e përgjithshme të ekranit dhe përdorimin e mediave sociale, veçanërisht nëse Instagram, TikTok ose Twitter janë platforma të përdorshme. Këto shpesh kanë efekte të dëmshme në vetëvlerësimin dhe shëndetin tonë mendor nëse përdoren shumë shpesh ose pa mend. Ju mund të gjeni se lumturia juaj e përgjithshme përmirësohet thjesht duke reduktuar.

Burimi: Thred