Të pish këtë pije gjatë shtatzanisë ndikon në rritjen e foshnjes! Flasin studimet

Ne jemi të vetëdijshëm se shumë zakone gjatë shtatzënisë mund të ndikojnë në shëndetin e një fëmije në rritje. Tani një studim i ri po thekson rëndësinë që gratë shtatzëna të marrin në konsideratë shmangien e një lloj pije të veçantë, madje edhe në doza të vogla. Kjo, në një kohë kur konsumi i tij është në rritje.

Të dhënat e reja tregojnë se 60% e amerikanëve thonë se nuk mund të jetojnë pa kafe, e njerëzit e pinë atë më shumë se zakonisht që nga fillimi i pandemisë. Po kështu, çaji duket se është më shumë se kurrë një pije e dashur, veçanërisht sepse disa lloje të çajit po tregojnë një farë fuqie në luftën kundër COVID-19.

Ndërsa shumë nëna të reja dhe ato që do të vijnë së shpejti janë të vetëdijshme sesi konsumimi i kafeinës mund të mbajë një fëmijë në rritje të mos pushojë në mënyrë paqësore, një studim i ri i botuar në vlerësimin e kolegëve të JAMA Network Open ka zbuluar se konsumimi i kafeinës gjatë shtatzënisë ishte “i lidhur në mënyrë të konsiderueshme” me madhësinë e bebeve në lindje. Në mënyrë të veçantë, abstrakti i studimit rendit “peshën më të ulët të lindjes, gjatësinë më të shkurtër dhe perimetrin më të vogël të kokës, krahut dhe kofshës” si ato që ishin të ndërlidhura me konsumin e kafeinës së nënës gjatë shtatëzënësisë.

Gjithashtu është e rëndësishme të theksohet se këto të dhëna zbatoheshin edhe për foshnjat, nënat e të cilave kishin konsumuar më pak se 200 miligram kafeinë në ditë. Më parë, disa ekspertë kishin sugjeruar që pirja e më pak se 200 miligramë kafeinë në ditë ishte e sigurt.

Është gjithmonë një ide e mirë të flisni me mjekun tuaj për të mësuar zgjedhjet e dietës dhe nevojat ushqyese që janë të duhura për ju dhe fëmijën tuaj./ProBizz.al/