Tre ish-DeepMinders po zhvillojnë një A.I. që zgjedh aksione dhe kripto

Tre ish-punonjës të DeepMind po përpiqen të trajnojnë një makineri për të dalluar dhe investuar në aksionet e kompanive dhe kriptovalutat përpara se ato të rriten.

Martin Schmid, Rudolf Kadlec dhe Matej Moravcik u larguan nga DeepMind në pronësi të Alphabet në janar për të krijuar EquiLibre Technologies, duke u zhvendosur nga Edmonton në Kanada në Pragë në Republikën Çeke në proces.

Të gjithë treshja punonin në IBM dhe në vitin 2017 ata zhvilluan një AI të quajtur DeepStack. Ajo u bë inteligjenca artificiale e parë e aftë për të mposhtur lojtarët profesionistë të pokerit në pokerin e Texas Hold’em me heads-up pa limit.

Tani ata po kërkojnë të zbatojnë disa nga këto koncepte në tregjet financiare.

Ideja jonë është që në vend që të luajmë poker, algoritmet tona do të luajnë tregti algoritmike,” tha Schmid për CNBC. “Ne jemi gjithashtu duke kërkuar për kripto.”

Ata synojnë të përdorin një teknikë të njohur si të mësuarit përforcues për të trajnuar një sistem AI për të blerë dhe shitur aksione dhe për të bërë një fitim. Të mësuarit përforcues përfshin trajnimin e një AI për të arritur një qëllim të caktuar (qoftë fitorja e një loje shahu ose zbulimi i një tumori në një mamografi) duke i dhënë një shpërblim çdo herë.

Schmid tha se ai nuk është i shqetësuar për rregullatorët që do të shtrëngojnë teknologjinë pasi kompanitë e tjera tashmë po bëjnë gjëra të ngjashme. Në të vërtetë, EquiLibre Technologies do të konkurrojë me produktet e përzgjedhjes algoritmike të inteligjencës artificiale Candlestick dhe Yuyostox.

“Shumica e tregtimit atje është tashmë algoritmike,” tha Schmid. “Ne thjesht duam të bëjmë algoritme më të mira se ato që janë tashmë atje.”

Në planin afatgjatë, EquiLibre Technologies shpreson ose të përdorë AI që zhvillon për të mbështetur një fond të ri mbrojtës ose ta shesë atë tek një bankë e madhe institucionale ose një investitor tjetër.

Bordi këshillues i EquiLibre Technologies përfshin dy pjestarë stafi të lartë të DeepMind që janë të mirënjohur në fushën e AI.

Njëri është kreu i zyrës së DeepMind’s Edmonton, Michael Bowling, dhe tjetri është Richard Sutton, i cili ishte bashkëautor i gazetës së diskutueshme “Reward is enough” i DeepMind vitin e kaluar. Në punim, studiuesit pohojnë se nëse vazhdoni të “shpërbleni” një algoritëm sa herë që bën diçka që ju dëshironi, atëherë ai përfundimisht do të fillojë të tregojë shenja të inteligjencës së përgjithshme.

Një numër i kapitalistëve sipërmarrës kanë mbështetur tashmë EquiLibre Technologies. Schmid tha se ka ngritur raundin më të madh ndonjëherë në Republikën Çeke, por refuzoi të zbulojë shifrën e saktë.

Schmid dhe bashkëthemeluesit e tij janë mes një numri në rritje të ish-sipërmarrësve të DeepMind që po mbledhin para nga kapitalistët sipërmarrës.

“Nëse keni punuar në Google, DeepMind dhe vende të tjera, me siguri nuk jeni të mërzitur,” tha Schmid.

Ai shtoi se stafi i DeepMind gjithashtu ka të ngjarë të ketë një rrjet të mirë kontaktesh teknologjike që mund të rekrutojnë.

Burimi: CNBC