Veprat e Pikasos shiten për gati 110 milionë dollarë në ankand në Las Vegas

Një përzgjedhje prej 11 veprash të Pablo Picasso-s janë shitur në ankand për një total prej më shumë se 110 milionë dollarë, pas ekspozimit për vite në një restorant në Las Vegas.

Duke përkuar me ditëlindjen e 140-të të artistit, MGM tha se ankandi ishte shitja “më e madhe dhe më domethënëse” e arteve të bukura që u zhvillua ndonjëherë në Las Vegas. Organizuar nga Sotheby’s, ishte shitja e parë e shtëpisë së ankandeve që u bë jashtë Nju Jorkut.

Atraksioni i ankandit të së shtunës ishte “Femme au béret rouge-orange,” ose “Gruaja me një kapele të kuqërremtë-portokalli”, një portret i vitit 1938 i të dashurës dhe muzës së Picasso-s, Marie-Thérèse Walter.

Afera e artistit spanjoll me Walter zgjati nga fundi i viteve 1920 deri në vitet 1930 dhe ajo lindi vajzën e tyre Maya në 1935. Portretet e Picasso të Walter karakterizohen nga ngjyra të gjalla dhe një ndjenjë intimiteti.

Fillimisht u vlerësua me çmimin nga 20 deri në 30 milionë dollarë nga Sotheby’s, por përfundimisht u shit në ankand për më shumë se 40 milionë dollarë.

Pablo Picasso, "Femme au béret rouge-orange"
Pablo Picasso, “Femme au béret rouge-orange”

Picasso, i cili jetoi nga viti 1881 deri në 1973 dhe kaloi pjesën më të madhe të jetës së tij në Francë, shpesh quhet babai themelues i stilit kubist të pikturës – dhe “Femme au béret rouge-orange” ka disa ngjashmëri me portretet e tij të famshme të mëvonshme të të dashurës së tij Dora Maar.

Në ankand u shfaqën gjithashtu dy piktura të frymëzuara nga kubistët në fillim të viteve 1940 gjatë Luftës së Dytë Botërore – “Nature morte au panier de fruits et aux fleurs” që u shit për 16.6 milionë dollarë, ndërsa “Nature morte aux fleurs et au compotier” u shit për 8.3 milion dollarë.

Ndërkohë, “Homme et enfant”, ose “Burri dhe fëmija”, për të cilin Sotheby’s tha se pasqyronte stilin e tij të mëvonshëm spontan dhe rolin e tij si baba, u shit për pak më shumë se 24 milionë dollarë.

Megjithatë, ishin veprat me profili më të ulët që tejkaluan shumë vlerësimet e tyre, me “Le Déjeuner sur l’herbe” e vitit 1962 – e frymëzuar nga piktura e Edouard Manet e 1863 me të njëjtin emër – e shitur katër herë mbi vlerën e saj më të lartë.

Pablo Picasso, "Nature morte au panier de fruits et aux fleurs"
Pablo Picasso, “Nature morte au panier de fruits et aux fleurs”

Ankandi përfshinte gjithashtu një shtambë të bardhë të skalitur me tre fytyra të gdhendura në sipërfaqen e saj. Vepra e prodhuar nga Picasso në vitin 1954, vlerësohej midis 60,000 dhe 80,000 dollarë, por u shit për 315,000 dollarë.

Disa vepra zbuluan gjithashtu detaje intime rreth jetës dhe punës së Picasso-s – një pllakë qeramike që tregon dritaren e punishtes së tij “La Californie”, e cila kishte pamje nga deti në qytetin jugor francez të Kanës.

Pablo Picasso, "Aiguière -- Visage"
Pablo Picasso, “Aiguière – Visage” 

Në një deklaratë për shtyp në gusht, MGM tha se ankandi do të ndihmonte në “thellimin e diversitetit dhe përfshirjes” brenda koleksionit të saj të artit. Disa nga të ardhurat do të investohen përsëri në tregun e artit, sipas Sotheby’s.

Një zëdhënës i MGM tha përmes Sotheby’s se koleksioni përmban ende 12 vepra të tjera artistike të Picasso që do të zëvendësojnë artikujt e ankanduar në restorantin “Picasso” të Bellagio.

Burimi: CNN