8 arsye pse ju duhet të zgjidhni më shumë ditë pa mish çdo javë

Një prirje për të ngrënë mish, veçanërisht llojet e kuqe dhe të përpunuara si sallamet dhe proshutat, ka kohë që shoqërohet me një rrezik në rritje të zhvillimit të një sërë sëmundjesh, përfshirë kancerin e zorrëve.

Por tani, një studim i ri nga studiuesit në Universitetin e Oksfordit ka parë konsumin e mishit në lidhje me një sërë sëmundjesh të tjera jo-kanceroze që nuk janë konsideruar më parë.

Studimi i 475,000 të rriturve në Mbretërinë e Bashkuar, i botuar në BMC Medicine, zbuloi se pjesëmarrësit, të cilët hanin mish të kuq dhe të përpunuar, tre ose më shumë herë në javë ishin në rrezik në rritje të sëmundjes ishemike të zemrës, pneumonisë, diabetit, sëmundjes divertikulare dhe polipeve të zorrës së trashë. Një konsum më i lartë i shpendëve u zbulua se shoqërohej me një rrezik më të lartë të sëmundjes së zbaticës gastro-ezofageale, gastritit dhe duodenitit (inflamacion në zorrën e hollë), sëmundjes divertikulare (e cila prek zorrën e trashë), sëmundjes së fshikëzës së tëmthit dhe diabetit.

Ndërsa kërkohen kërkime shtesë, studimi tregon një goditje tjetër kundër një diete të mbështetur në mish. Pra, përveç arsyeve shëndetësore, pse tjetër duhet të zgjidhni më shumë ditë pa mish çdo javë?

  1. Do t’ju kursejë disa para

Ngrënia e mishit, veçanërisht e mishit me cilësi të mirë, mund të jetë e shtrenjtë. Ushqimet vegane, fasulet dhe drithërat, nga ana tjetër, priren të jenë me vlerë të mirë, ndërsa janë akoma ushqyese dhe mbushëse.

  1. Do t’ju inkurajojë të jeni më kreativ në kuzhinë

Nuk ka shumë çfarë të bësh për një fetë bifteku, përveç sezonit, por kur bëhet fjalë për një fetë patëllxhani, selinoje, kërpudhe – ka shumë më shumë që mund të bësh dhe aq më shumë shije që mund të aplikosh. Dhe akoma mund të keni patate të skuqura anash.

  1. Është një shans për të provuar perime që nuk i keni pasur kurrë më parë

Angjinarja e Jeruzalemit, kohrabiu, çikoreja dhe brokoli që mbin vjollcë janë aktualisht në stinë. Nuk i kishit njohur më parë? Tani është momenti juaj.

  1. Fëmijët tuaj nuk do të bëjnë aq shumë pyetje të vështira se çfarë kafshësh të oborrit po i bëni të hanë

Në vend të kësaj, ju ndoshta do të përfundoni në një bisedë se pse ata në fakt duhet të hanë gjërat e gjelbra në pjatën e tyre.

  1. Do të ndiheni më miqësorë me mjedisin

Nuk mohohen përfitimet ekologjike të mosngrënies së mishit, madje edhe vetëm një ditë në javë. Shkurtimi i konsumit të mishit mund të ndihmojë në mbështetjen e përpjekjeve për ndryshimin e klimës, të zvogëlojë emetimet e gazeve serë dhe të zvogëlojë sasinë e burimeve, si uji dhe toka, duke përfshirë zhytjet natyrore të karbonit, të përdorura në prodhimin e tij. Imagjinoni se çfarë të mire mund të bëni duke mos konsumuar mish më shumë se një herë në javë.

  1. Ju do të mbështesni biodiversitetin

Të hani më pak mish mund të ndihmojë në zvogëlimin e rënies së habitatit dhe pastrimin e habitatit të egër, ndërsa zgjedhja e perimeve organike, kur është e mundur, do të thotë mbështetje e bujqësisë pa pesticide, e cila nga ana tjetër është e mirë për bletët dhe insektet e tjera polenizuese. Bashkohuni me ciklin e madh të jetës.

  1. Është një mundësi për të mbështetur prodhuesit e perimeve

Qoftë një kompani që rishpërndan perimet e tepërta (si Oddbox), një fermer lokal ose ai ushqyes i pavarur që keni dashur gjithmonë të vizitoni, por nuk keni arritur, do të ketë më shumë hapësirë ​​për frigorifer për ta mbushur, plotësojeni me mençuri.

  1. Miqtë tuaj veganë do ta vlerësojnë atë kur të organizoni darka

Kurrë më nuk do ta konsideroni një rizoto ose sallatë një vakt të ndershëm për një mik të ngushtë. Ju do të keni aftësitë për të shtruar një festë të plotë vegjetariane që do ta vlerësojnë edhe miqtë tuaj që hanë mish.

Burimi: The Independent