A është e sigurt të udhëtosh nëse jeni vaksinuar dhe shëruar?

Miliona njerëz tani janë të vaksinuar – me vaksinat bazë dhe përforcuese – dhe të rikuperuar rishtazi nga infeksionet Covid-19 të shkaktuara nga varianti omicron.

Ata kanë atë që disa jashtë komunitetit mjekësor e kanë etiketuar “super imunitet”. Dhe shumë janë gati të shohin botën përsëri.

Megjithëse termi mbart një atmosferë të pathyeshme, ekspertët mjekësorë nuk pajtohen për nivelin dhe gjatësinë e mbrojtjes që ofron.

CNBC Travel u kërkoi katër autoriteteve kryesore mjekësore opinionet e tyre.

“Jeni të mbrojtur shumë mirë”

Rreziqet e sëmundjeve të rënda për njerëzit e vaksinuar dhe të shëruar janë “të ulëta dhe… nuk ka gjasa të ulen“, tha Dale Fisher, shefi i grupit të mjekësisë në Sistemin Kombëtar të Shëndetit Universitar të Singaporit.

Udhëtarët e imunizuar ende mund të sëmuren gjatë udhëtimeve të tyre, tha ai, ose udhëtimet e tyre të anulohen pasi të rezultojnë pozitivë për një test para fluturimit.

Fisher tha se udhëtimi nuk është rreziku i Covid-it siç ishte dikur, për shkak se sa i përhapur është varianti omicron sot, tha ai.

“Nuk ka asgjë magjike në udhëtim; nuk keni më shumë gjasa të merrni [Covid] sepse udhëtoni nëse nuk po shkoni nga një zonë shumë e ulët endemike në një zonë shumë të lartë endemike,” tha ai. Por “nuk kanë mbetur shumë zona endemike të ulëta në botë”.

Disa argumentojnë se vaksinat plus rikuperimi ofrojnë më shumë mbrojtje, tha Fisher. Sidoqoftë, shtoi ai, “ju jeni shumë të mbrojtur edhe pas dy dozave” të një vaksine.

“Ju rrezikoni të merrni Covid, kudo që të shkoni, për pjesën tjetër të jetës tuaj,” tha ai. “Por me të vërtetë, për shumicën dërrmuese të njerëzve, do të jetë thjesht një sëmundje shumë e vogël, nëse është fare simptomatike.”

“Ky virus është shumë dinak”

Njerëzit nuk duhet të ulin mbrojtjen e tyre ende, tha Dr. Patrice Harris, ish-presidente e Shoqatës Amerikane të Mjekësisë dhe CEO i kompanisë së testimit mjekësor në shtëpi eMed.

“Ne po shohim ulje të shtrimeve në spital, por dëgjoni, ne ende po shohim 2,400 vdekje në ditë në këtë vend,” tha ajo gjatë një interviste me CNBC Travel javën e kaluar. “Nuk jemi ende në fund të kësaj pandemie.”

Kjo nuk do të thotë që ajo dekurajon udhëtimet – Harris tha se po planifikon dy udhëtime në Evropë këtë vit. Por ajo rekomandon që njerëzit të mbështeten në “praktika të provuara dhe të vërteta të bazuara në prova”, të tilla si vaksinat, testimet, maskat, ventilimi dhe distancimi social.

Harris tha se njerëzit që janë të imunokompromisuar, ose rreth të tjerëve që janë, duhet të tregojnë më shumë kujdes. Edhe pse ajo është e vaksinuar, ajo është ende e kujdesshme për hir të babait të saj 87-vjeçar, tha ajo.

Ky virus është shumë dinak dhe në çdo hap të tij na ka mashtruar,” tha ajo.

Ekziston gjithmonë kërcënimi i shfaqjes së një varianti tjetër, plus rreziku i zhvillimit të të ashtuquajturit “Covid i gjatë”, edhe pas infeksioneve të lehta, tha ajo.

“Ne ndonjëherë mendojmë: “Oh, unë do të marr Covid, unë jam e re, jam e shëndetshme, jam e forcuar, kështu që do ta kaloj shpejt,” tha ajo. “Por… jo të gjithë do ta bëjnë.”

“Duhet të udhëtosh”

Njerëzit që janë përgjithësisht të shëndetshëm, kanë pasur tre doza të një vaksine dhe janë rikuperuar nga omicron duhet të ndihen të sigurt për të udhëtuar, tha Stefanos Kales, një profesor në Shkollën Mjekësore të Harvardit.

“Nëse nuk keni vërtet ndonjë gjendje serioze ose ndonjë shqetësim serioz dhe dëshironi të udhëtoni, absolutisht duhet të udhëtoni,” tha ai. “Ju duhet të ndiheni mjaft rehat sepse çfarë tjetër, e dini, do t’ju mbrojë më mirë?”

“Le ta pranojmë… thjesht duket se [Covid] nuk do të largohet kurrë plotësisht,” tha ai. “Ne kemi koronavirusë të tjerë, disa prej tyre janë viruse të ftohjes. Por në përgjithësi, ne jetojmë jetën tonë pavarësisht tyre.”

Kales beson se është koha për ta “lënë” pas pandeminë.

“Unë mendoj se është koha për ta trajtuar këtë sikur të kishim trajtuar gripin ose një ftohje,” tha ai.

Qëndroni ‘të përulur’

Profesor Cyrille Cohen, kreu i laboratorit të imunoterapisë në Universitetin Bar-Ilan të Izraelit, tha se është shumë herët të thuhet se njerëzit e vaksinuar dhe të shëruar janë plotësisht të mbrojtur.

Ashtu si Harris, ai është i shqetësuar për kërcënimin e varianteve të reja, tha ai.

Ai tha derisa situata të stabilizohet, “Unë besoj se ne ende duhet të ndihemi të përulur dhe të kujdesshëm“.

Udhëtarët mund të infektohen me një variant të ri – një që nuk është zbuluar ende. “Kështu filloi për shumë njerëz në vitin 2020,” tha ai.

Njerëzit me të ashtuquajturin “super imunitet” mund të përjetojnë sëmundje më pak të rënda, tha ai. “Por varet shumë nga lloji i variantit” që mund të shfaqet.

“Është gjithmonë një garë… midis sistemit tuaj imunitar dhe patogjenëve,” tha ai. “Në fund të ditës, ju dëshironi të jeni një person që do ta fitojë atë garë.”

Burimi: CNBC