A mund të ketë një pilulë ditore COVID? Pfizer po provon mënyra të tjera për të luftuar SARS-CoV-2

Pfizer po punon në një pilulë për të ndihmuar në luftimin e COVID-19 që është krijuar për të mbajtur njerëzit jashtë spitalit, dhe nëse është efektive, mund të ndihmojë në zvogëlimin e sforcimit që kanë përjetuar sistemet e kujdesit shëndetësor gjatë 18 muajve të fundit.

Të mërkurën, Pfizer njoftoi se pjesëmarrësi i saj i parë kishte hyrë në studimin e dytë trefazor të antiviralit oral që kishte për qëllim të mbante njerëzit jashtë rrezikut të zhvillimit të sëmundjeve serioze pas kontraktimit të COVID-19 nga spitali. Një studim i ngjashëm për njerëzit që janë në rrezik të shtuar filloi në korrik. Ndërsa antivirali mund të shënojë një tjetër moment historik në pandeminë COVID-19, ka të ngjarë të kalojnë muaj para se të jetë në dispozicion për publikun.

Trajtimi i mundshëm është krijuar për t’u administruar në rritje 12-orëshe për pesë ditë në njerëzit që janë simptomatikë, por jo të shtruar në spital. Një total prej 1,140 pjesëmarrësish do të regjistrohen, dhe atyre do t’u jepet ose antiviral oral ose një placebo.

Antivirali ka për qëllim të bllokojë riprodhimin e SARS-CoV-2. Duke e marrë atë së bashku me ritonavir, një agjent antiretrovirale që përdoret shpesh për të ndihmuar në trajtimin e HIV, qëllimi është të ngadalësohet dobësimin e antiviralit oral, në mënyrë që të mund të qëndrojë në trup më gjatë dhe të punojë vazhdimisht për të luftuar virusin.

Zëdhënësja e Pfizer, Jerica Pitts tha për Newsweek se plani është që të ketë një rilexim të rezultateve të gjykimit të Fazës II të njerëzve që ishin në rrezik të shtuar për të zhvilluar sëmundje të rënda. Bazuar në atë afat kohor, leximi i gjykimit të Fazës II për mënyrën se si funksionon antivirali oral tek njerëzit që janë në rrezik të ulët mund të pritet në fillim të vitit 2022.

Asnjë nga studimet nuk përfshin individë të vaksinuar, sipas Pitts, por CEO i Pfizer Albert Bourla tha se luftimi i pandemisë ka të ngjarë të përfshijë si trajtime ashtu edhe vaksina.

Vaksina e Pfizer mori miratimin e plotë nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave në gusht, rreth tetë muaj pasi FDA i dha një autorizim për përdorim urgjent. Vaksinat janë provuar të jenë të sigurta dhe efektive në parandalimin e njerëzve nga kontraktimi i koronavirusit dhe parandalimin e tyre që të sëmuren rëndë nëse rezultojnë pozitivë.

Could There Be a Daily COVID Pill? What We Know About Pfizer Drug Trial

Nëse antivirali oral i Pfizer është i suksesshëm, mund të ndihmojë në zvogëlimin e numrit të personave të shtruar në spital, duke lehtësuar kështu tensionet në sistemet e kujdesit shëndetësor.

Ndërsa terapitë kanë potencialin për të shpëtuar jetë, vaksinat konsiderohen çelësi për t’i dhënë fund pandemisë. Së bashku me ndihmën për të mbajtur njerëzit jashtë spitalit, vaksinat ndihmojnë në parandalimin e përhapjes së një virusi, duke zvogëluar kështu aftësinë e tij për të pësuar mutacion. Nëse një virus ka më pak mundësi për të ndryshuar, ka më pak të ngjarë që të shfaqet një variant që është rezistent ndaj një vaksine.

Burimi: Newsweek

Lexo dhe:

> Vaksinat Pfizer dhe Moderna po studiohen për 3 efekte të reja anësore

> Pfizer dhe Moderna duke korrur miliarda nga tregu i vaksinave COVID-19