Amazon rivalizon rrjetin e internetit satelitor të SpaceX, me projektin Kuiper

Elon Musk do të përballet me konkurrencë të ashpër në tregun e përballueshëm të internetit me bazë satelitore, pasi Amazon, të martën, njoftoi marrëveshjen më të madhe të raketave në historinë e industrisë komerciale të hapësirës, ​​duke nënshkruar një pakt me tre kompani raketash për deri në 83 lëshime nën satelitët e saj të internetit të Projektit Kuiper.

Gjiganti i teknologjisë nënshkroi kontrata për lançime me United Launch Alliance (ULA), Arianespace dhe Blue Origin të Jeff Bezos. Detajet financiare të marrëveshjes nuk janë bërë të ditura.

Kontratat arrijnë deri në 83 lëshime gjatë një periudhe pesëvjeçare, duke siguruar kapacitet për Amazon për të vendosur shumicën e konstelacionit të saj prej 3,236 satelitësh.

“Project Kuiper do të ofrojë brez të gjerë dhe të përballueshëm për dhjetëra miliona klientë në komunitetet e pashërbyera në mbarë botën,” tha Dave Limp, Zëvendës President i Lartë për Pajisjet dhe Shërbimet e Amazon.

Ne kemi ende shumë punë përpara, por ekipi ka vazhduar të arrijë momente historike në çdo aspekt të sistemit tonë satelitor,” tha ai në një deklaratë.

Ashtu si Starlink i Musk, Projekti Kuiper i Amazon synon të ofrojë brez të gjerë me shpejtësi të lartë dhe me vonesë të ulët për një gamë të gjerë klientësh, duke përfshirë familjet individuale, shkollat, spitalet, bizneset, agjencitë qeveritare, operacionet e ndihmës ndaj fatkeqësive, operatorët celularë dhe organizata të tjera që punojnë në vende pa lidhje të besueshme interneti.

Amazon është duke projektuar dhe zhvilluar të gjithë sistemin e brendshëm, duke kombinuar një grup satelitësh të avancuar LEO me terminale të vogla, të përballueshme për klientët dhe një rrjet të sigurt dhe elastik të komunikimit me bazë tokësore.

Tani ka më shumë se 1000 njerëz në Amazon që punojnë në Projektin Kuiper.

Kompania tha se Project Kuiper do të përdorë gjurmën globale të logjistikës dhe operacioneve të Amazon, si dhe rrjetin dhe infrastrukturën e Shërbimeve Ueb të Amazon (AWS), për t’i shërbyer një baze të larmishme, globale të klientëve.

“Sigurimi i kapacitetit të nisjes nga ofrues të shumtë ka qenë një pjesë kyçe e strategjisë sonë që nga dita e parë,” tha Rajeev Badyal, Zëvendës President i Teknologjisë për Projektin Kuiper në Amazon. “Këto raketa të mëdha, të rënda, nënkuptojnë gjithashtu se ne mund të vendosim më shumë nga konstelacioni ynë me më pak lëshime, duke ndihmuar në thjeshtimin e planit tonë të nisjes dhe vendosjes,” shtoi Badyal.

Përveç kësaj, Amazon po punon me Beyond Gravity (ish RUAG Space), një ofrues i teknologjisë hapësinore me seli në Zvicër, për të ndërtuar shpërndarës satelitorë me kosto të ulët dhe të shkallëzuar që do të ndihmojnë në vendosjen e konstelacionit të Projektit Kuiper.

Amazon ka nënshkruar një marrëveshje me Blue Origin për të siguruar 12 lëshime duke përdorur raketën New Glenn, me opsione deri në 15 lëshime shtesë.

Jarrett Jones, Zëvendës President i Lartë, New Glenn, Blue Origin, tha se pajisja prej shtatë metrash e New Glenn ofron aftësi të paprecedentë në masë dhe volum, duke siguruar fleksibilitet maksimal të nisjes së Project Kuiper.

Projekti Kuiper planifikon të nisë dy misione prototip më vonë këtë vit në raketën RS1 të ABL Space Systems.

Amazon do të investojë mbi 10 miliardë dollarë në rrjetin e saj të internetit satelitor.

Ndërkohë, Starlink ka lëshuar tashmë më shumë se 2000 satelitë që nga viti 2019, dhe shumë të tjerë do të ngrihen në të ardhmen e afërt. SpaceX ka leje të lëshojë 12,000 satelitë Starlink dhe ka aplikuar për miratim për deri në 30,000 satelitë të tjerë.

Burimi: Weather