AVANTAZHET DHE DISAVANTAZHET E USHQIMIT TË DETIT

Tashmë është pikërisht stina ku ushqimet e detit shijojnë më së shumti.Të gjitha prodhimet e detit kanë shumë përfitime. Është një mundësi e mahnitshme por njerëzit duhet të jenë të kujdesshëm. Njerëzit që dëshirojnë ta përfshijnë atë në dietën e tyre duhet të zgjedhin me mençuri sepse ka edhe disa disavantazhe.

AVANTAZHET E USHQIMIT TË DETIT

1. Ushqimi i detit është një burim natyral i vitaminave dhe ushqyesve të tjerë. Ky është një opsion i shëndetshëm me yndyrë të ulët dhe kolesterol. Ushqimi i detit ka shumë pak yndyrë dhe ajo që ka është yndyra e pangopur e cila nuk është e dëmshme për shëndetin tuaj.

Prodhimet e detit si salmoni, harenga, sardelet, toni i konservuar dhe karkalecat janë shumë të pasura me vitaminë D. Për më tepër, kockat tuaja do t’ju falenderojnë për kalciumin shtesë të siguruar nga frutat e detit.

Përveç vitaminës D, prodhimet e detit janë një burim i mirë i vitaminës A, vitaminës B dhe vitaminave të kompleksit B. Këto vitamina janë të mira për prodhimin tuaj të energjisë, përqendrimin, metabolizmin, madje edhe bukurinë.

2. Shumica e përfitimeve të prodhimeve të detit vijnë nga fakti që ato janë ushqyese. Omega-3 është e pranishme në prodhimet e detit. Në thelb, omega-3 luan disa role kritike në trupin tuaj. Do të përmirësojë sistemin imunitar dhe shëndetin e atyre që vuajnë nga alergjitë. Përveç kësaj, Omega-3 është e mirë për lëkurën tuaj. Omega-3 në prodhimet e detit mbron lëkurën tuaj nga rrezet UV nga dielli.

3. Harrojeni humbjen e shikimit. Falë omega-3 të pranishëm në prodhimet e detit, rreziqet e zhvillimit të degjenerimit makular janë të ulëta. Kjo gjendje është shkaktuar nga degradimi progresiv i retinës. Ndodh ndërsa njerëzit plaken dhe rezultati përfundimtar është humbja e plotë e shikimit. Omega-3 ndalon një proces të tillë negativ.

4. I pasur me proteina dhe me pak yndyrë, prodhimet e detit janë një mundësi e shëndetshme për njerëzit që kanë probleme me zemrën. Mishi i kuq është i ndaluar për njerëzit e diagnostikuar me sëmundje të zemrës. Këta njerëz përfundojnë duke konsumuar mish pule por opsionet e tyre nuk duhet të jenë aq të kufizuara. Ushqimi i detit është i shijshëm dhe plotësisht i sigurt.

5. Omega-3 është përbërësi magjik në frutat e detit. Konsumimi i kësaj substance rregullisht përmirëson funksionet njohëse te njerëzit. Ushqimi i detit bëhet një përforcues i trurit. Njerëzit që hanë ushqim deti rregullisht janë më pak të ekspozuar ndaj sëmundjeve si Alzheimer dhe kushte të tjera degjenerative.

Ushqimi i detit është një mundësi e mirë për ata që përpiqen të ndryshojnë dietat e tyre. Pacientët me presion të lartë të gjakut në ditët e sotme po konsumojnë më shumë ushqim deti. Një specialist do të rekomandonte përfshirjen e produkteve të detit në çdo dietë.

Është një alternativë e shijshme për ata që nuk mund të konsumojnë mish të kuq. Përfshirja e produkteve të detit në dietën tuaj do t’ju japë të gjithë lëndët ushqyese të nevojshme për të qëndruar të shëndetshëm. Është më mirë të konsumoni vitamina natyrore në ushqimin tuaj sesa të merrni suplemente.

DISAVANTAZHET E USHQIMIT TË DETIT

1. Të hash prodhime deti është e mirë për shëndetin tënd por mund të jetë e kundërta. Për shkak të niveleve të ndotjes në oqeane, prodhimet e detit shpesh janë të ndotura. Mund të shkaktojë një helmim të lehtë deri të rëndë. Jo shumë njerëz kanë një përvojë të mirë duke e ngrënë atë. Pra, duhet të keni kujdes se ku mund të blini dhe hani ushqim deti.

2. Prodhimet e detit kanë nivele të larta të zhivës. Kjo substancë mund të ndalojë zhvillimin e një foshnje. Gratë shtatzëna duhet të kenë kujdes me prodhimet e detit që konsumojnë nëse është i sigurt për t’u ngrënë.

Nga ana tjetër, disa studime konkludojnë se prodhimet e detit janë vërtet të mira për gratë shtatzëna. Omega-3 nga prodhimet e detit është një burim i mirë për rritjen e trurit të fëmijës tuaj.

3. Ushqimi i detit mund të shkaktojë reaksione ekstreme alergjike. Nëse nuk jeni të sigurt që jeni alergjik ndaj ushqimeve të detit apo jo, testohuni së pari. Zbulimi se jeni alergjik ndaj ushqimeve të detit në mes të darkës nuk është një përvojë e mirë. Reagimet alergjike janë të rrezikshme, personi mund të ndalojë frymëmarrjen dhe të vdesë. Mos rrezikoni jetën tuaj nëse mendoni se mund të jeni alergjik.

4. Jo të gjitha prodhimet e detit vijnë nga ujërat të freskëta. Shumica e produkteve të detit të konsumuar nga njerëzit në restorant vijnë nga fermat. Prodhimet e detit nga fermat janë shumë të ndotura dhe janë të rrezikshme për shëndetin e njerëzve.

5. Disa lloje peshqish nuk janë vërtet të shëndetshëm. Peshqit si Tilapia nuk kanë omega-3 që i bën peshqit e tjerë të mirë. Në vend të tij, tilapia ka substanca të tjera që janë të pasura me yndyrë. Prandaj kini kujdes se çfarë do të hani. 99% e prodhimeve të detit është e mirë, por duhet të keni kujdes për pushimin 1%.

BURIMI: Top Sri Lankan Recipe