BE ndalon shitjen e produkteve që lidhen me shpyllëzimin

Megjithëse numri i njerëzve që blejnë produkte miqësore me mjedisin është në rritje, shumë marka të njohura kanë vazhduar të futin në formulat e tyre përbërës të dëmshëm për mjedisin pa e vënë re.

Për shembull, ushqimet e zakonshme si gjalpi i kikirikut, drithërat dhe biskotat shpesh përmbajnë vaj palme. Deri më tani, rreth 27 milionë hektarë pyje janë pastruar për të krijuar vend në tokën pjellore për të mbjellë pemët që ofrojnë këtë vaj.

Duke u përpjekur për të arritur objektivat e gjelbër të vitit 2030 të përcaktuara në takimin e COP të vitit të kaluar, BE-ja ka rënë dakord të ndalojë shitjen e produkteve që lidhen me shpyllëzimin e shpejtë dhe të paqëndrueshëm.

Produktet duke përfshirë vajin e palmës, si dhe kafenë, lëndën drusore, kakaon, gomën dhe sojen, do të duhet të kalojnë një proces të rreptë certifikimi përpara se të miratohen.

Produktet e importuara si çokollata, mobiljet dhe mishi i viçit do të refuzohen nëse përdorin përbërës ose materiale me burim të dobët.

Deri tani, të gjithë e dimë se çdo ndryshim i vogël pozitiv që bëjmë në jetën tonë kontribuon në një ndikim më të madh.

Deputeti i Parlamentit Evropian Pascal Canfin e përsëriti këtë duke thënë se ndryshimin e bën ‘kafeja që hamë për mëngjes, çokollata që hamë, qymyri në skarët, letra në librat tanë’.

Ai siguroi gjithashtu konsumatorët evropianë se çmimi i artikujve nuk do të ndryshojë si rezultat i ligjit të ri.

Ndryshimet më të mëdha do të ndjehen nga kompanitë, të cilave do t’u kërkohet të vlerësojnë tërësisht zinxhirët e furnizimit dhe të deklarojnë origjinën e produkteve që shiten. Ndalimi kërkon që të ndalohet çdo send i marrë nga toka bujqësore e shpyllëzuar ligjërisht ose ilegalisht pas vitit 2020.

Së bashku me mbrojtjen e biodiversitetit, ligji gjithashtu kërkon që kompanitë të sigurojnë që çdo produkt që ata importojnë të mos shkaktojë dëm për komunitetet lokale ose të drejtat e njeriut. Një fillim i shkëlqyeshëm, megjithëse vlen të përmendet shumë popuj indigjenë argumentojnë se ligjet e të drejtave të njeriut nuk i mbrojnë mjaftueshëm komunitetet e tyre.

BE-ja ka deklaruar se legjislacioni i ri do të kursejë 100,000 fusha futbolli në pylltari dhe mund të shohë uljen e emetimeve të karbonit me rreth 32 milionë tonë në vit. Greenpeace e quajti marrëveshjen e përkohshme një “përparim të madh për pyjet”.

Ligji do të hyjë në fuqi 20 ditë pasi të jetë pranuar zyrtarisht, gjë që pritet të ndodhë në fillim të vitit të ardhshëm. Tregtarët do të kenë 18 muaj për të përmbushur, ndërsa kompanive më të vogla do t’u jepen 2 vjet për të rregulluar gamën e produkteve të tyre.

Çdo kompani që refuzon të respektojë do të përballet me gjoba deri në 4 për qind të qarkullimit të saj vjetor në BE.

Ky është një lajm i mahnitshëm për mjedisin, si dhe një tregues i fortë se liderët botërorë po mbajnë premtimin e tyre për t’i dhënë fund shpyllëzimit deri në vitin 2030, por marrëdhëniet tregtare ndërkombëtare me siguri do të marrin një goditje.

Ambasadori i Kanadasë i tha BE-së se marrëdhënia e tyre tregtare do të prishet nga ligji, të paktën për një periudhë kohore. Por marrja e hapave të nevojshëm për të ruajtur biodiversitetin nuk do të përfitonte kurrë të gjithë menjëherë – prandaj u duhet kaq shumë kohë për t’u miratuar.

Me kalimin e kohës, marrëveshjet tregtare dhe praktikat pyjore mund të ndryshohen dhe përmirësohen për të përmbushur ligjet tregtare. Ajo që është më e rëndësishme është të ndalojmë keqtrajtimin e botës natyrore, gjë që është pikërisht ajo që BE-ja ka arritur këtu.

Burimi: Thred.