Bill Gates thotë se rreziqet e Covid janë ulur dramatikisht por një tjetër pandemi po vjen

Bill Gates tha të premten se rreziqet e sëmundjes së rëndë nga Covid-19 janë “ulur në mënyrë dramatike”, por një tjetër pandemi është e sigurt.

Duke folur për Hadley Gamble të CNBC në Konferencën vjetore të Sigurisë në Mynih të Gjermanisë, Gates, bashkëkryetar i Fondacionit Bill & Melinda Gates, tha se një pandemi e re e mundshme ka të ngjarë të rrjedhë nga një patogjen i ndryshëm nga ai i familjes së koronavirusit.

Por ai shtoi se përparimet në teknologjinë mjekësore duhet të ndihmojnë botën të bëjë një punë më të mirë për ta luftuar atë – nëse investimet bëhen tani.

“Do të kemi një tjetër pandemi. Do të jetë një patogjen tjetër kësaj here”, tha Gates.

Dy vjet pas pandemisë së koronavirusit, Gates tha se efektet më të këqija janë zbehur pasi një pjesë e madhe e popullsisë globale kanë fituar njëfarë niveli imuniteti. Ashpërsia e tij është zbehur gjithashtu me variantin më të fundit omicron.

Sidoqoftë, Gates tha se në shumë vende kjo ishte për shkak të vetë virusit, i cili krijon një nivel imuniteti, dhe “ka bërë një punë më të mirë për t’iu afruar popullatës botërore sesa ne me vaksinat“.

“Mundësia e sëmundjes së rëndë, e cila lidhet kryesisht me të qenit i moshuar dhe me obezitet ose diabet, këto rreziqe tani janë reduktuar në mënyrë dramatike për shkak të atij ekspozimi ndaj infeksionit,” tha ai.

Gates tha se ishte tashmë “shumë vonë” për të arritur qëllimin e Organizatës Botërore të Shëndetësisë për të vaksinuar 70% të popullsisë globale deri në mesin e vitit 2022. Aktualisht 61.9% e popullsisë botërore ka marrë të paktën një dozë të një vaksine Covid-19.

Ai shtoi se bota duhet të lëvizë më shpejt në të ardhmen për të zhvilluar dhe shpërndarë vaksina, duke u bërë thirrje qeverive të investojnë tani.

“Herën tjetër ne duhet të përpiqemi ta bëjmë atë, në vend të dy viteve, në gjashtë muaj,” tha Gates, duke shtuar se platformat e standardizuara, duke përfshirë teknologjinë e ARN-së (mRNA), do ta bënin të mundur këtë.

“Kostoja e të qenit gati për pandeminë e ardhshme nuk është aq e madhe. Nuk është si ndryshimi i klimës. Nëse jemi racionalë, po, herën tjetër do ta kapim herët.”

Gates, përmes Fondacionit Bill & Melinda Gates, ka bashkëpunuar me Wellcome Trust të Mbretërisë së Bashkuar për të dhuruar 300 milionë dollarë për Koalicionin për Inovacionet e Përgatitjes Epidemike, e cila ndihmoi në formimin e programit Covax për të ofruar vaksina në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme.

CEPI synon të mbledhë 3.5 miliardë dollarë në një përpjekje për të shkurtuar kohën e nevojshme për të zhvilluar një vaksinë të re në vetëm 100 ditë.

Burimi: CNBC