Biseda me hënën: Europa hedh në plan satelitët hënorë

Agjencia Europiane e Hapësirës paraqiti një vizion të enjten për të vendosur satelitët në orbitë rreth hënës që do të lehtësonte misionet e ardhshme te fqinji më i afërt i Tokës.

Plani, i quajtur “Moonlight”, do të shoh që ESA ofron shërbime komunikimi dhe navigimi për çdo vend që dëshiron të kryejë misione hulumtimi hënor.

Duke u mbështetur në shërbimet e ofruara nga orbita hënore, agjencitë hapësinore do të jenë në gjendje të projektojnë zbarkuesit e tyre të hënës pa pasur nevojë për pajisje të vështira komunikimi dhe navigimi në bord. Kjo do të lirojë hapësirë për të transportuar ngarkesa të tjera, duke e bërë secilën nisje më me kosto efektive, tha Paul Verhoef, drejtori i lundrimit i ESA.

Projekti bazohet në një nga pikat e forta të agjencisë: lëshimi i satelitëve për të ofruar shërbime palëve të treta. ESA ka një flotë satelitësh vëzhgimi në orbitë rreth Tokës që furnizojnë motin, klimën dhe të dhëna të tjera për kompanitë publike dhe tregtare.

Ai gjithashtu ka një konstelacion të satelitëve të lundrimit, të njohur si Galileo, që ofrojnë të dhëna shumë të sakta të pozicionimit global për të rivalizuar sistemin GPS me bazë në SHBA.

Por gjithashtu nënvizon dobësinë e agjencisë europiane: ndryshe nga Shtetet e Bashkuara, Kina ose India, ESA nuk ka asnjë program ambicioz të kërkimit të hënës. Në vend të kësaj, ESA shpreson të bëhet partner me NASA për të ndërtuar një “portë hënore” që do të ishte një post skenë për misionet e ardhshme të hënës.

FILE In this Wednesday, Jan. 31, 2018 file photo, a super blue blood moon rises behind the 2,500-year-old Parthenon temple on the Acropolis of Athens, Greece. The European Space Agency, ESA, national counterparts and private companies are presenting their vision Thursday to put satellites in orbit around the moon, to make future missions to Earth's closest neighbor easier. (AP Photo/Petros Giannakouris, file)

Propozimi i përshkruar nga ESA të enjten do të shohë dy konsorciume ndërkombëtare që krijojnë mënyra për ndërtimin e një shërbimi të besueshëm dhe të përkushtuar hënor të komunikimit dhe navigimit.

Sateliti i parë i tillë, i quajtur “Lunar Pathfinder”, do të jetë operacional në 2024.

David Parker, drejtori i ESA për kërkimin njerëzor dhe robotik, tha se shteteve anëtare të agjencisë do t’u jepet një propozim zyrtar për një konstelacion vitin e ardhshëm.

Nëse miratohet, projekti mund të fillojë në fillim të 2023 për të siguruar që ai është operacional brenda katër ose pesë viteve,”-tha ai.

Burimi: Associated Press