Bitcoin mund të rritet në 75,000 dollarë këtë vit, duke arritur nivelin më të lartë rekord, parashikon CEO i bankës

Çmimi i Bitcoin mund të dyfishohet në 75,000 dollarë këtë vit, pasi më shumë investitorë institucionalë fillojnë të përqafojnë kriptomonedhën më të njohur në botë, sipas CEO të bankës zvicerane Seba.

Ne besojmë se çmimi po rritet,” tha Guido Buehler në Konferencën e Financave Crypto në St. Moritz, Zvicër, të mërkurën.

“Modelet tona të vlerësimit të brendshëm tregojnë një çmim për momentin midis 50,000 dhe 75,000 dollarë”, tha shefi i bankës zvicerane, e cila ka fokusin te kriptovalutat. “Jam shumë i bindur se do ta shohim atë nivel. Pyetja është gjithmonë koha.”

Pasi u rrit në nivelin më të lartë të të gjitha kohërave prej 69,000 dollarë në nëntor, bitcoin ka parë rënien e vlerës së tij gjatë dy muajve të fundit dhe çmimi i tij ra shkurtimisht nën 40,000 dollarë të hënën, që do të thotë se po qëndron pranë niveleve më të ulëta që nuk janë parë që nga shtatori.

I pyetur nëse bitcoin do të testojë nivelet rekord të para vitin e kaluar, Buehler tha se ai “mendon kështu”, por ai theksoi se paqëndrueshmëria do të mbetet e lartë.

Rënia e çmimeve të kësaj jave erdhi pasi rritja e yield-eve të thesarit – dhe perspektiva e normave më të larta të interesit të bankës qendrore – vazhduan t’i shtynin investitorët të humbnin pozicionet në asetet e rrezikshme dhe të orientuara nga rritja.

Bitcoin ra deri në 6% të hënën për të arritur nivelin më të ulët prej 39,771,91 dollarësh, sipas Coin Metrics. Ajo u tregtua me 42,921.55 dollarë rreth orës 5 të mëngjesit të mëngjesit të së mërkurës.

Rëniet në të gjithë tregun e kriptomonedhave pasojnë një javë tregtimi të ashpër për aksionet, veçanërisht aksionet e momentit. Ndërsa yield-i 10-vjeçar i thesarit të SHBA u rrit në fillim të vitit 2022, investitorët janë kthyer në emra më ciklike dhe me vlerë. Të hënën, 10-vjeçari u ngjit deri në 1.8%, pasi përfundoi 2021 me 1.5%.

Ne e kemi parë bitcoin të sillet si një aset rreziku në shumë raste gjatë muajve të fundit,” tha Noelle Acheson, kreu i njohurive të tregut në Genesis.

“Kur tregu shqetësohet, bitcoin bie. Ne kemi parë indikacione të ndryshme se ndjenja e tregut është disi e tronditur nga rritja në 10-vjeçarin – kjo nuk është e mirë për çdo aset që ka paqëndrueshmëri të lartë në flukset monetare. Ndryshe nga shumë asete që janë njollosur nga kjo furçë, bitcoin është likuid dhe për këtë arsye mund të përballojë më shumë presionin e shitjes pa një goditje të rëndë.”

Investitorët institucionalë

Buehler tha se ai mendon se investitorët institucionalë do të ndihmojnë në rritjen e çmimit të bitcoin në vitin 2022.

“Paratë institucionale ndoshta do të rrisin çmimin,” tha ai. “Ne jemi duke punuar si një bankë plotësisht e rregulluar. Ne kemi pishina asetesh që janë në kërkim të kohës së duhur për të investuar.”

Por Pascal Gauthier, CEO i kripto portofolit Ledger, i tha CNBC të mërkurën se aktualisht ka një “trend të shitjes me pakicë” në bitcoin.

“Ata i besojnë bitcoin-it gjithnjë e më shumë dhe janë me të vërtetë njerëzit që do ta rrisin çmimin”, tha ai.

Përpara se të kërkonte miratimin rregullator, Buehler tha se Seba Bank shikoi teknologjinë që fuqizon kriptovalutat dhe arriti në përfundimin se ajo do të “ripërcaktojë financat”.

Diku tjetër, kapitalisti sipërmarrës kalifornian Bill Tai i tha CNBC të mërkurën nga Zvicra se ka “një tjetër lëkundje” në tregun e kriptove.

“Unë nuk e di se kur do të kthehet, por do të kthehet lart,” tha ai.

Ai shtoi se kriptovalutat janë në thelbin e pranimit institucional.

Burimi: CNBC