Diamanti i Botsvana mund të jetë i treti më i madh në botë

Një diamant që besohet të jetë i treti më i madh i gjetur ndonjëherë është shfaqur në Botsvana.

Guri – me peshë 1,098 karat – iu tregua Presidentit Mokgweetsi Masisi, dy javë pasi firma e diamantëve, Debswana, e zbuloi atë.

Guri i çmuar i madh është vetëm pak më pak i rëndë se diamanti i dytë më i madh në botë i cili gjithashtu u gjet në Botsvana në 2015.

Botsvana është prodhuesi më i madh i diamanteve në Afrikë.

Ky është diamanti më i madh që do të rikuperohet nga Debswana në historinë e saj prej mbi 50 vjetësh në punë,”-tha Lynette Armstrong, drejtori i përkohshëm i Debswana Diamond Company. “Nga analiza jonë paraprake mund të jetë guri i tretë i çmuar më i madh në botë.”

Debswana është një ndërmarrje e përbashkët midis qeverisë dhe gjigandit global të diamantëve De Beers dhe deri në 80% të të ardhurave nga shitjet shkojnë në arkat e shtetit përmes dividentëve, honorareve dhe taksave.

Debswana thotë se diamanti është 73 mm i gjatë, 52 mm i gjerë dhe 27 mm i trashë

Ministri i Mineraleve të Botsvanës, Lefoko Moagi, tha se zbulimi i fundit nuk mund të kishte ardhur në një tjetër kohë më të mirë sesa kjo për Botsvanën, pasi pandemia shkaktoi rënien e shitjeve të diamantëve vitin e kaluar.

Diamanti më i madh i zbuluar ndonjëherë ishte diamanti 3’106 karat Cullinan i gjetur në Afrikën e Jugut në 1905 dhe i dyti më i madh është 1’109 karat Lesedi La Rona i gjetur në Botsvana në 2015.

Guri i sapo zbuluar, i cili u gjet në minierën Jwaneng, akoma nuk do t’i vendoset një emër.

Zonja Armstrong tha se ende nuk ishte marrë një vendim nëse do të shitej “guri i rrallë dhe i jashtëzakonshëm”, përmes De Beers ose përmes kompanisë shtetërore Okavango Diamond Company.

Burimi: BBC News