Dita Kombëtare e Rinisë 2022: Përse festohet? Historia dhe domethënia

Sot Shqipëria feston 8 Dhjetorin Ditën e Rinisë. Kjo festë përkujton demonstratat studentore të vitit 1990 që çuan në fundin e Republikës Popullore.

Historia e Ditës Kombëtare të Rinisë

Që nga viti 2009, me vendim të Kuvendit të Shqipërisë, 8 dhjetori përkujtohet si festë kombëtare në nder të të gjithë studentëve të përfshirë në ngjarjet e dhjetorit 1990 dhe të gjithë të rinjve shqiptarë.

Ndërsa perdja e hekurt ra në të gjithë Evropën Lindore pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore, Shqipëria u bë Republika Popullore Socialiste e Shqipërisë.

Megjithëse kurrë nuk ishte pjesë e Bashkimit Sovjetik, qeveria e tij megjithatë ndoqi një qasje marksiste komuniste me një shkallë të lartë kontrolli dhe administrimi shtetëror. Kjo e bëri Shqipërinë një vend të izoluar dhe një nga më të vështirat në botë për t’u vizituar. Padyshim që ishte një nga regjimet komuniste më të suksesshme me një shkallë të suksesit ekonomik, megjithëse i ndërtuar mbi huamarrjen e madhe nga shtetet e tjera socialiste. Megjithatë, shteti gjithashtu shtypi shumë liri si të drejtat për pikëpamjet politike dhe besimet fetare. Madje ajo ndaloi Krishtlindjet, duke e shpallur veten vendi i parë ateist në botë në vitin 1967.

National Youth Day/ December 8, the day that collapsed the communist regime  in Albania | RTSH RTI

Në vitin 1989, rënia e Murit të Berlinit dhe më drejtpërdrejt, revolucioni në Rumani që pa ekzekutimin e liderit, Nicolae Ceauşescu, i trembi liderët e Shqipërisë. Ata u larguan nga pakti i Varshavës dhe nënshkruan Marrëveshjen e Helsinkit, e cila përmirësoi disa të drejta të njeriut.

Në vitin 1990, disa demonstrata u zhvilluan në qytete të ndryshme, por kjo u rrit me disa shpejtësi kur studentët filluan një protestë në kryeqytet, Tiranë në mbrëmjen e 8 dhjetorit 1990. Studentët në fakt filluan të marshonin për të protestuar për humbjen e energjisë elektrike, por si shpeshherë, fokusi i protestuesve u kthye shpejt në çështje më të gjera dhe brenda pak ditësh ata kërkuan ndryshime politike për kombin.

Për shkak të ndryshimeve të tjera në Evropën Lindore dhe Bashkimin Sovjetik në atë kohë, regjimi shqiptar ishte i dënuar dhe ishte vetëm çështje kohe para se vendi të shihte ndryshimin e regjimit. Demonstratat e studentëve hodhën një shkrepëse mbi një zjarr që tashmë po digjej.

Demonstratat u bënë të njohura si “Lëvizja e Dhjetorit” dhe detyruan Komitetin Qendror të Partisë Komuniste të Punës së Shqipërisë të lejonte pluralizmin politik më 11 dhjetor 1990 me partinë më të madhe opozitare, Partinë Demokratike, të themeluar të nesërmen.

Burimi: Office Holidays