Dombrovskis: Menaxhimi i suksesshëm i krizës energjetike është çelësi për të shmangur recesionin

Aftësia e Evropës për të shmangur një recesion varet nga aftësia e saj për të kapërcyer krizën aktuale të energjisë, tha për Euronews nënkryetari i Komisionit Evropian dhe komisioneri i tregtisë së BE-së, Valdis Dombrovskis.

Dombrovskis tha se megjithëse rritja në gjysmën e parë të këtij viti ka qenë papritur e fortë, një mjedis i përkeqësuar po ul besimin.

Ajo që ne po shohim në të vërtetë është se këtë vit, gjysma e parë e vitit ishte në të vërtetë mjaft e fortë,” i tha ai Shona Murray në The Global Conversation.

Dhe nëse ka ndonjë gjë, ne ndoshta do të rishikojmë lart parashikimin e rritjes për këtë vit, pra nga 2.7%, që është parashikimi ynë aktual. Por gjithashtu, ne po shohim tani një mjedis me përkeqësim të shpejtë, me treguesit e besimit që po bien me shpejtësi.

Kështu që unë do të thoja se perspektiva ekonomike varet gjithashtu në një masë të madhe nga mënyra se si do ta menaxhojmë krizën aktuale të energjisë,” tha ai për Euronews.

Dombrovskis tha se Bashkimi Evropian ka ende kapacitetin për të ndihmuar qytetarët e tij të përballen me krizën energjetike, duke përmendur 225 miliardë euro të papërdorura në dispozicion nga Kreditë e Lehtësimit të Rimëkëmbjes dhe Rezistencës.

Intervista e plotë

Shona Murray: BE-ja njoftoi këtë javë, së bashku me G7, një kufi global të çmimit për naftën ruse. Por ka shqetësime se kjo do të shkaktojë një rritje të çmimit të naftës dhe akoma më shumë destabilitet. A keni besim se kjo do të ketë efektin e dëshiruar për të ndikuar në të ardhurat ruse?

Valdis Dombrovskis: Pra, në një farë kuptimi, me këtë kufi çmimi, nëse zbatohet të paktën në G7, por ndoshta edhe në një nivel më të gjerë, nga njëra anë, ne do ta privonim Rusinë nga të ardhurat shtesë, të cilat ajo mund t’i përdorte për të financuar më tej luftën e saj kundër Ukrainës. Nga ana tjetër, ai gjithashtu ndihmon në stabilizimin e çmimeve të përgjithshme të naftës.

Shona Murray: Por unë mendoj se ka një shqetësim të qartë se jo të gjithë janë në bord jashtë G7 dhe BE-së, për shembull, India, Kina dhe vende të tjera që ndoshta do të përfitojnë nga nafta ruse dhe do të paguajnë çmimin më të lartë.

Valdis Dombrovskis: Në këtë rast, ne e dimë që tashmë Rusia po shet naftën e saj në Kinë në Indi me një zbritje të konsiderueshme për t’u krahasuar me çmimet botërore, me siguri ata do të duhet të shesin me një zbritje edhe më të thellë dhe gjithashtu nuk do të kenë kaq shumë të ardhura. Pra, qëllimi për të reduktuar aftësinë e Rusisë për të financuar makinën e saj të luftës ndihmohet me të vërtetë nga kjo vendosje e kufirit të çmimit.

Shona Murray: Pra, në thelb, është me ndikim pavarësisht. A do të ketë një kufi çmimi për gazin rus që vjen në BE? Dua të them, padyshim që folëm për naftën atje, por gazin?

Valdis Dombrovskis: Epo, me të vërtetë, siç e dini, është diçka që diskutohet shumë dhe nga ana e Komisionit Evropian, ne kemi përgatitur gjithashtu mënyra të ndryshme se si mund të zbatohet ky kufi i çmimit. Pra, diskutimet për këtë çështje janë vërtet të vazhdueshme. Ndoshta dy gjëra për t’u theksuar. Njëra është se vëllimet e gazit rus që vjen në BE gjithsesi po bien me shpejtësi dhe tani, për shembull, Norvegjia është furnizuesi më i madh i gazit në BE, jo Rusia. Dhe së dyti, kur po diskutojmë këtë kufi çmimi, është gjithashtu e rëndësishme që t’i trajtojmë partnerët e besueshëm ndryshe nga Rusia. Kështu, për shembull, Norvegjia ka bërë shumë për të rritur furnizimet e saj me gaz në BE në një kohë kur ne kishim vërtet nevojë për të.

Shona Murray: Pra, supozoj se duke u larguar nga sanksionet dhe mbi mënyrën se si BE mund të veprojë për t’u marrë me krizën energjetike, dëgjuam nga presidentja von der Leyen duke thënë se do të ketë një kufi çmimi për gazin, me gjasë që të jetë një kufi në tregtinë të gazit brenda Evropës. Mund të na shpjegoni se si do të funksionojë kjo dhe si do të ndikojë në çmimin e gazit? Çfarë mund të bëhet për konsumatorët?

Valdis Dombrovskis: Ekziston një diskutim mbi të ashtuquajturin kufi dinamik të çmimit, i cili do të ndiqte çmimet botërore të gazit me një prim të caktuar mbi çmimet botërore të gazit për të siguruar që ka disponueshmëri të gazit në BE.

Shona Murray: Dhe sa larg janë negociatat me partnerë të besueshëm si Norvegjia për krijimin e mundshëm të një lloj çmimi më të ulët për gazin?

Valdis Dombrovskis: Sigurisht, shpresojmë që të finalizohet sa më shpejt, por meqë këto janë negociata, tani nuk mund ta caktojmë afatin, sepse kërkon edhe palën tjetër që të bjerë dakord. Por sigurisht që po e kemi parasysh që duhet të bëhet në një afat shumë të shkurtër kohor sepse po trajtojmë situatën e krizës.

Shona Murray: Supozoj se si e kanë trajtuar këtë shtetet anëtare të BE-së, dua të them, sa i shqetësuar jeni ju për vendimin gjerman për të shpallur në mënyrë të njëanshme një plan energjie prej 200 miliardë eurosh? A mendoni se kjo është një shkelje e konkurrencës së ndershme? Por unë supozoj, për më tepër, një shkelje të solidaritetit dhe unitetit që kemi parë midis shteteve anëtare deri më tani.

Valdis Dombrovskis: Epo, sa i përket masave të shpallura nga Gjermania, me të vërtetë kemi pasur disa diskutime për masat e Gjermanisë dhe gjithashtu edhe të vendeve të tjera dje në ECOFIN. Dhe kështu ministri gjerman i financave Lindner prezantoi paketën dhe gjithashtu theksoi se mbështetja është menduar të jetë atje për disa vite, kështu që nuk është e gjitha për t’u përdorur tani dhe shumë nga masat janë ende në një proces le të themi përgatitje. Pra, është ende pak e hapur se si do të zbatohen saktësisht.

Shona Murray: E pamë dje ndërhyrjen e komisionerëve Breton dhe Gentiloni. A ka ndonjë ndarje brenda komisionit? Dua të them, ata po bëjnë thirrje për më shumë solidaritet se sa ju, supozoj, në kontrast me qëndrimin e Gjermanisë.

Valdis Dombrovskis: Epo, së pari, ka një sërë mekanizmash solidariteti që tashmë janë në dispozicion. Për t’ju dhënë një shembull, ne kemi ende 225 miliardë euro të papërdorura nga Kreditë e Ndihmës së Rimëkëmbjes dhe Rezistencës. Dhe në fakt vetëm dje, ministrat e financave të ECOFIN ranë dakord për pozicionin e tyre në lidhje me të ashtuquajturin propozim REPowerEU, i cili nga njëra anë do të përshpejtonte përdorimin e atyre 225 miliardë eurove dhe do të vendoste gjithashtu një grant shtesë prej 20 miliardë eurosh në tryezë për të adresuar sfidat aktuale të energjisë.

Shona Murray: Ne gjithashtu thamë këtë javë se nuk mund të përjashtojmë më një tkurrje të rritjes ekonomike. Dhe ne kemi dëgjuar të njëjtën gjë nga BQE se në thelb një recesion është në rrugë. A është ky skenari më i mundshëm?

Valdis Dombrovskis: Pra, ajo që ne po shohim në të vërtetë është se këtë vit, gjysma e parë e vitit ishte në fakt mjaft e fortë. Dhe nëse ka ndonjë gjë, ne ndoshta do të rishikojmë lart parashikimin e rritjes për këtë vit, pra nga 2.7%, që është parashikimi ynë aktual. Por gjithashtu, ne po shohim tani një mjedis që përkeqësohet me shpejtësi, me treguesit e besimit që po bien me shpejtësi. Kështu që unë do të thosha se perspektiva ekonomike varet gjithashtu në një masë të madhe nga mënyra se si do ta menaxhojmë krizën aktuale të energjisë. Pra, nëse arrijmë të sigurojmë furnizime të mjaftueshme me energji, mund ta shmangim këtë skenar. Pra, shumë do të varet nga mënyra se si do ta menaxhojmë krizën energjetike.

Shona Murray: Pak para se t’ju lëmë të shkoni, Zëvendës President, duke pasur parasysh atë që sapo folëm atje, shqetësimet e larta të inflacionit rreth energjisë, më shumë sanksione kundër Rusisë. Si mundet BE-ja të sigurojë që qytetarët janë pas tyre?

Valdis Dombrovskis: Para së gjithash, në të vërtetë, ajo me të cilën po merremi tani janë pasojat e agresionit rus kundër Ukrainës dhe vendimet që po merr Rusia. Pra, mënyra më e mirë për të zbutur pasojat e luftës është ndalimi i luftës, sepse sa më shpejt ta ndalojmë luftën, aq më shpejt mund të fillojmë të shërohemi nga pasojat ekonomike të luftës. Dhe nga ky këndvështrim, është shumë e rëndësishme që ne të vazhdojmë të ofrojmë mbështetje për Ukrainën, mbështetje ushtarake dhe mbështetje financiare, pas hapave të fundit të Putinit në përshkallëzimin e luftës.

Shona Murray: Zëvendës Presidente e Komisionit Evropian dhe Komisioneri i Tregtisë së BE-së, Valdis Dombrovskis, ju falënderoj shumë që u bashkuat me ne në Bisedën Globale.

Burimi: Euronews