Facebook kërkon falje për ndërprerjen masive dhe zbulon pse ndodhi

Facebook ka kërkuar falje për ndërprerjen masive që la miliarda përdorues pa akses për të hyrë në Facebook, Instagram, WhatsApp dhe Messenger për disa orë.

Për të gjithë njerëzit dhe bizneset në të gjithë botën që varen nga ne, na vjen keq për shqetësimin e shkaktuar nga ndërprerja e sotme në platformat tona,” tha Santosh Janardhan, nënkryetari i infrastrukturës i Facebook, në një postim në blog të hënën vonë.

Ndërprerja, e cila pengoi përdoruesit të shohin postime ose të dërgojnë mesazhe, u shkaktua nga “ndryshimet e konfigurimit në ruterët e shtyllës kurrizore”, tha Janardhan, pa specifikuar saktësisht se cilat ishin ndryshimet.

Ndryshimet shkaktuan “probleme” që ndërprenë rrjedhën e trafikut midis ruterave në qendrat e të dhënave të Facebook në të gjithë botën, shtoi ai.

“Kjo ndërprerje në trafikun e rrjetit pati një efekt kaskadues në mënyrën se si komunikojnë qendrat tona të të dhënave, duke i ndalur shërbimet tona,” tha Janardhan.

Facebook, Instagram dhe WhatsApp pushuan së punuari pak para mesditës ET, kur faqet e internetit dhe aplikacionet për shërbimet e Facebook po përgjigjeshin me gabime të serverit.

Vetëm pas orës 1 me orën lokale, rreth gjashtë orë pasi platformat dolën jashtë linje, CEO i Facebook Mark Zuckerberg shkroi në faqen e tij në Facebook: “Facebook, Instagram, WhatsApp dhe Messenger po kthehen në internet tani.”

Ai shtoi, “Na falni për ndërprerjen sot – e di se sa mbështeteni në shërbimet tona për të qëndruar të lidhur me njerëzit që ju interesojnë.

Ndërprerja shënoi periudhën më të gjatë të ndërprerjes për Facebook që nga viti 2008, kur një defekt e nxorri faqen jashtë linje për rreth një ditë, duke prekur rreth 80 milionë përdorues. Platforma aktualisht ka rreth 3 miliardë përdorues.

Në vitin 2019, një ndërprerje e ngjashme zgjati rreth një orë. Facebook fajësoi një ndryshim të konfigurimit të serverit për atë incident.

Ndërprerja erdhi një ditë pasi sinjalizuesi që zbuloi kërkime të brendshme private si në Wall Street Journal ashtu edhe në Kongres u zbulua para një interviste me programin CBS “60 Minuta”. Dokumentet, të raportuara për herë të parë në një seri tregimesh në Journal, zbuluan se drejtuesit e kompanisë i kuptuan ndikimet negative të Instagramit tek përdoruesit e rinj dhe se algoritmi i Facebook mundësoi përhapjen e dezinformatave, ndër të tjera.

Aksionet e Facebook u mbyllën pothuajse 5% të hënën, por ato u rritën me modesti gati 1% në tregtinë e hershme të martën.

Burimi: CNBC