Instagram ka njoftuar cilësimet e reja të sigurisë për adoleshentët, ja çfarë u ndalohet tani fëmijëve nën 16 vjeç

Instagram po fut cilësime të reja të sigurisë për përdoruesit e rinj: Është duke i bërë llogaritë e reja private si parazgjedhje për fëmijët nën 16 vjeç, duke bllokuar disa të rritur nga bashkëveprimi me adoleshentët në platformën e tij dhe duke kufizuar mënyrën se si reklamuesit mund të synojnë adoleshentët.

Ndryshimet vijnë ndërsa aplikacioni për shpërndarjen e fotove, në pronësi të Facebook është nën presion nga ligjvënësit, rregullatorët, prindërit dhe mbrojtësit e sigurisë së fëmijëve të shqetësuar për ndikimin e mediave sociale në sigurinë, privatësinë dhe shëndetin mendor të fëmijëve.

“Nuk ka asnjë ndërprerje magjike që i bën njerëzit papritmas të vetëdijshëm se si të përdorin internetin,” tha për NPR Karina Newton, shefja e politikës publike në Instagram. Ajo tha se ndryshimet e njoftuara të martën kanë për qëllim krijimin e “përvojave të përshtatshme për moshën” dhe ndihmën e përdoruesve të rinj për të lundruar në rrjetin social.

“Ne duam t’i mbajmë të rinjtë të sigurt, duam t’u japim atyre përvoja të mira dhe duam t’i ndihmojmë ata në të mësuarit, pasi ata përdorin platformat tona, të zhvillojnë zakone të shëndetshme dhe cilësore kur ata janë duke përdorur internetin, aplikacionet dhe mediat sociale,” ajo tha.

Duke filluar nga kjo javë, kur fëmijët nën 16 vjeç hapin një llogari në Instagram, llogaritë e tyre do të bëhen private automatikisht, që do të thotë se postimet e tyre do të jenë të dukshme vetëm për njerëzit që lejojnë t’i ndjekin ato. (Cilësimi i paracaktuar privat do të zbatohet për njerëzit nën 18 vjeç në disa vende.)

Adoleshentët që kanë tashmë llogari publike në Instagram do të shohin njoftime në lidhje me përfitimet e llogarive private dhe mënyrën e ndërrimit. Kompania tha në testimin, rreth 80% e të rinjve zgjodhën të mbanin llogarinë private kur regjistroheshin.

Instagram po ndërmerr gjithashtu hapa për të parandaluar atë që e quan “kontakt të padëshiruar nga të rriturit”. Ai thotë se të rriturit që, megjithëse nuk i thyejnë rregullat e Instagram, kanë treguar “sjellje potencialisht të dyshimta” – të tilla si nëse janë bllokuar ose raportuar nga të rinjtë – do të kenë aftësi të kufizuar për të bashkëvepruar dhe ndjekur adoleshentët.

Për shembull, ata nuk do të shohin postimet e adoleshentëve midis rekomandimeve në seksionet Explore dhe Reels të Instagram dhe Instagram nuk do të sugjerojë që ata të ndjekin llogaritë e adoleshentëve. Nëse këta të rritur kërkojnë adoleshentë të veçantë sipas emrit të përdoruesit, ata nuk do të jenë në gjendje t’i ndjekin ata dhe do të bllokohen nga komentimi i postimeve të adoleshentëve.

Burimi: npr