Keni dëgjuar për javën e punës 4-ditore – por dy javët 9-ditore janë modeli më i ri

Dy bashkëpunëtorë biznesi që qëndrojnë në një tavolinë dhe punojnë së bashku në një kompjuter, duke u përpjekur të gjejnë një zgjidhje për një problem. Tom Werner | Digitalvision | Getty Images

Ju mund të keni dëgjuar për javën e punës katër-ditore – ku punonjësit punojnë vetëm katër nga pesë ditët tradicionale të punës, por me të njëjtën pagesë dhe me pritshmëri për të ruajtur nivelet e produktivitetit.

Një provë e suksesshme gjashtëmujore e këtij modeli pune përfundoi së fundmi në Mbretërinë e Bashkuar. Kompanitë vunë në dukje rritje të produktivitetit dhe më shumë interes nga punonjësit e mundshëm, ndërsa punëtorët thonë se kjo përmirësoi cilësinë e jetës së tyre.

Por shqetësimet rreth faktorëve si fitimi, presioni i shtuar për punëtorët për shkak të një ngarkese më të madhe ditore të punës dhe nevoja për të qenë në dispozicion të klientëve gjatë gjithë orarit standard të punës mbeten.

Sam Franklin, CEO i kompanisë së teknologjisë Otta, shton se shkurtimi i një dite të plotë dukej si një hap i madh pasi shkurton orët e punës me 20%.

Duke kaluar nga 100% e rasteve në 80% të rasteve, ndjeva sikur potencialisht do ta tundja shumë varkën”, tha ai për CNBC Make It.

Pra, a ka një rrugë të mesme? Fusni në lojë dy javët nëntëditore.

Çfarë është dy javët 9-ditore?

Modeli i punës për dy javë nëntëditore do të thotë efektivisht se përgjatë 14 ditëve kalendarike, nëntë prej tyre janë ditë pune dhe pesë janë ditë pushimi. Çdo javë tjetër, punonjësit marrin një ditë shtesë pushimi, shpesh të premten.

Disa kompani u kërkojnë punonjësve të punojnë më shumë orë në ditët që punojnë për të lejuar një ditë shtesë pushimi, të tjera thonë se kjo nuk është e rëndësishme për ta për sa kohë që produkti i tyre mbetet i qëndrueshëm.

Otta është një nga kompanitë e shumta që aktualisht po e provon këtë model pune – me mendimin se nëse shkon mirë, kalimi në javën katërditore mund të jetë përfundimisht një opsion.

Dy javët 9-ditore në praktikë

Shumë nga përfitimet janë të ngjashme me ato të javës katërditore, sipas atyre që e kanë testuar atë. Kjo përfshin produktivitetin, kënaqësinë e punonjësve, një ekuilibër më të mirë punë-jetë dhe mirëqenie të përmirësuar. Franklin gjithashtu ka vënë re se tema u ngrit gjatë procesit të punësimit.

“Është një nga gjërat që të gjithë po e përmendin. Kur ata thonë ‘hej, pse dëshiron të punosh në Otta?’ Është ‘Kam lexuar për këtë, më pëlqen mënyra se si po mendon, gjithmonë kam dashur ta bëj këtë’”.

Ben Branson-Gateley, CEO dhe bashkëthemelues i firmës së softuerit të burimeve njerëzore Charlie HR, e cila gjithashtu pason një dy javë nëntëditore, thotë se ai ka vërejtur përfitime shtesë në krahasim me javën katërditore.

Arsyeja pse jam vërtet pro nëntë dhe jo katër është e enjtja, nuk bëhet e premtja e re,” thotë ai. Alternimi i javëve katër dhe pesë-ditore gjithashtu krijon një ekuilibër më të mirë, ka gjetur Branson-Gateley.

“Ato javë katër ditore, ata mund të ndihen shumë, mund të ndihen mjaft intensive,” thotë ai. “Nuk më pëlqen ideja për ta bërë këtë çdo javë.”

Punonjësit janë në gjendje të kalojnë midis stileve të punës dhe mund të përshtaten me mënyrën se si punojnë bazuar në sa ditë ka java e tyre e punës, si dhe duke shijuar përmirësimet e cilësisë së jetës, shpjegon Branson-Gateley.

Të dy Branson-Gateley dhe Franklin kanë parë punonjësit e tyre të ndryshojnë mënyrën se si i qasen punës si pasojë e dy javëve nëntëditore. Franklin inkurajoi punonjësit e tij të pyesin nëse takimet e punës që nuk kanë të bëjnë me vendimmarrjen ose ndërtimin e marrëdhënieve janë vërtet të nevojshme, ndërsa Charlie HR ka zbatuar një (kryesisht) një “punë të thellë të mërkurën” pa takime.

Ende nuk është për të gjithë

Megjithatë, ashtu si java katërditore, dy javët nëntëditore nuk i përshtaten çdo biznesi dhe çdo punonjësi. Firma e marrëdhënieve me publikun Stand, me qendër në Londër, është një prej tyre, shpjegon themeluesja Laura Oliphant.

Përfitimet ishin të dukshme, ndjeva se po mbështesnim më mirë mirëqenien mendore të punonjësve, duke reduktuar stresin dhe djegien, duke lënë kohë për të fikur. Dhe ekipi u ndje më produktiv. Por kishte disa të meta,” shpjegon ajo.

Jo të gjithë punëtorët i vunë re përfitimet, thotë Oliphant, dhe për shkak se klientët duhej të ishin në gjendje të arrinin dikë në firmë çdo ditë, Stand duhej të krijonte një rotacion, duke u dhënë punonjësve individualë ditë të ndryshme pushimi.

Rrotullimi i rrotullimit kërkonte kohë dhe kompleks për t’u zhvilluar, të gjithë po punonin drejt afateve të ndryshme kohore, [dhe] ekipet ishin të sforcuara kur rotacioni përkoi me periudha të ngarkuara pushimesh,” thotë Oliphant.

Stand tani ndjek një model pune prej 4,5 ditësh – të premteve të gjithë firmosin në orën 13:00, ndaloni një person për ekip që mban një sy për email-et e rëndësishme.

Kjo ka adresuar problemet që firma gjeti me javën nëntëditore, por përfitimet kanë mbetur. Dhe mësimi më i madh i Oliphantit nga përvoja?

“Një gjë kryesore për ne është të mos kufizohemi nga një model fleksibël që funksionon për dikë tjetër. Është e rëndësishme të gjesh atë që është e duhura për biznesin dhe klientët tuaj”, thotë ajo.

Burimi: CNBC