Kevin O’Leary shpjegon pse ai mendon se NFT-të do të bëhen më të mëdha se bitcoin

KEVIN O'LEARY

Investitori i “Shark Tank”, Kevin O’Leary ka besim të madh në NFT – ai madje mendon se ata kanë një mundësi për t’u bërë më të mëdhenj se bitcoin.

O’Leary, kryetari i O’Shares Investment Advisers, tha se besimi i tij në NFT-të buron nga ideja se a mund të vërtetojnë pronësinë e sendeve të botës reale, të tilla si orët e dizajnuara ose makinat flash, në mënyrë digjitale dhe jo me regjistrime letre.

NFT-të janë kripto tokenë të një lloji që shërbejnë për të gjurmuar origjinën dhe origjinalitetin e artikujve të rrallë të koleksionistëve virtualë, si relikeve të artit dhe sportit. Ka pasur gjithashtu përpjekje për të sjellë NFT-të në asetet fizike.

“Do të shihni shumë lëvizje për sa i përket bërjes së politikave të vërtetimit dhe sigurimit dhe taksave të transferimit të pasurive të paluajtshme të gjitha në internet gjatë viteve të ardhshme, duke i bërë NFT-të një treg shumë më të madh dhe më fluid potencialisht sesa bitcoin,” O’ Leary tha për “Capital Connection” të CNBC të mërkurën.

“Ne do të shohim se çfarë do të ndodhë, por unë jam duke bërë atë bast dhe po investoj në të dy anët e këtij ekuacioni.”– shtoi ai.

Mezi kishte dëgjuar dikush për NFT-të në vitin 2020, por ato u bënë një fenomen i madh vitin e ardhshëm. Sipas disa vlerësimeve, më shumë se 20 miliardë dollarë të tokenëve ndryshuan duart gjatë vitit 2021. Trendi fitoi vëmendje të veçantë të publikut pasi një kolazh i artistit digjital Beeple, emri i vërtetë i të cilit është Mike Winkelmann, u shit për 69 milionë dollarë rekord.

Megjithatë, ka shqetësime për qëndrueshmërinë e tregut. Disa e kanë krahasuar atë me furinë fillestare të ofrimit të monedhave të 2017-ës, ku disa investitorë u mashtruan duke vënë baste në start-up përmes shitjeve të parregulluara të tokenave. Ndërkohë, ka pasur një sërë mashtrimesh dhe rastesh të vjedhjes së artit, duke ngritur flamuj të kuq për disa tregtarë.

Ndryshimi i zemrës

Investitori milioner kanadez ka ndryshuar mendimin e tij për kriptomat gjatë viteve, duke e quajtur më parë bitcoin “mbeturinë”.

“Është një monedhë e padobishme,” tha O’Leary për “Squawk Box” të CNBC në maj 2019. “Është e pavlerë.”

Kohët e fundit, O’Leary është ngrohur me hapësirën, duke e parë atë si një mënyrë për t’u diversifikuar nga asetet e tjera si pasuritë e paluajtshme në mes të inflacionit në rritje. Ai është veçanërisht pozitiv për “financat e decentralizuara”, një prirje që synon të përsërisë produktet tradicionale financiare duke përdorur blockchain.

O’Leary kohët e fundit zbuloi se pozicioni i tij më i madh është në ether, ndërsa ai gjithashtu zotëron disa poligone, solana dhe bitcoin.

Rreth 40% e çeqeve të reja që O’Leary ka shkruar në gjashtë muajt e fundit ishin për sipërmarrje të lidhura me kripto dhe blockchain.

Rregullim

O’Leary theksoi rëndësinë e sigurimit të rregullimit të kriptove. Rregullatorët në SHBA dhe gjetkë po garojnë për të kapur zhvillimet në treg për të parandaluar pastrimin e mundshëm të parave dhe për të mbrojtur konsumatorët nga dëmtimi financiar.

“Gjeografi të ndryshme kanë politika të ndryshme në lidhje me kriptomat,” tha O’Leary. “Duhet të shkoni dhe të gjeni juridiksione që janë më progresive.”

Ai përmendi Kanadanë, vendin e tij të origjinës, si një shembull të një juridiksioni që është më progresiv se të tjerët në çështjen e kriptove.

Kanadaja ishte e para që miratoi një fond që u jep investitorëve ekspozimin ndaj bitcoin. Megjithëse Komisioni i Letrave me Vlerë dhe Shkëmbime të SHBA-së ka ndezur një ETF të lidhur me bitcoin, produkti gjurmon kontratat e së ardhmes në vend që të investojë drejtpërdrejt në bitcoin.

O’Leary përmendi gjithashtu Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Zvicrën si vende të tjera që po hapen ndaj kriptove.

Lexo: Ndalimi i Bitcoin: Këto janë vendet ku kripto është e kufizuar ose e paligjshme

“Duhet të jeni optimist dhe konstruktiv,” tha O’Leary. “Perkaja e kapitalit do të hyjë përmes planeve sovrane dhe pensionale që nuk ekzistojnë ende.”

Një shqetësim i veçantë për rregullatorët janë monedhat e qëndrueshme, tokenat digjitalë të lidhur me vlerën e monedhave sovrane si dollari. Ekonomistët shqetësohen se monedhat stabile të dukshme si tether dhe USD Coin mund të mos kenë rezervat e duhura në dispozicion për të justifikuar pretendimet e tyre se janë të mbështetur nga dollarë.

“Unë mendoj se monedhat e qëndrueshme do të kenë gjithashtu një shans të shkëlqejnë në diell si një mënyrë e shkëlqyer për të marrë rendiment kur nuk mund të merrni ndonjë rendiment në para,” tha O’Leary.

Burimi: CNBC