Kjo bateri e re e rërës mund të ruajë energji për muaj të tërë

Ndonjëherë nuk është mjaftueshëm diell për t’u varur nga energjia diellore, ose mjaftueshëm erë për të kthyer mullirin me erë. Prandaj, studiuesit finlandezë kanë krijuar një burim energjie gjatë gjithë vitit, 24/7: një bateri e bërë nga rëra.

Markku Ylönen dhe Tommi Eronen janë inxhinierët e rinj që erdhën me idenë e ndërtimit të një baterie rëre. Ata themeluan një kompani të quajtur Polar Night Energy për të zhvilluar konceptin e tyre. Tani, ata kanë instaluar baterinë e tyre të parë të rërës në termocentralin Vatajankoski në Kankaanpää, një qytet në Finlandën jugperëndimore.

Pra, si ndërtohet një bateri rëre? Nata Polare derdhi 100 ton rërë ndërtimi të shkallës së ulët në një silo. Pastaj ata e ngarkuan baterinë e rërës me energji të lirë diellore ose të erës derisa të jetë 500 gradë Celsius. Siç e di kushdo që ka djegur këmbët në një plazh të nxehtë, rezervat e rërës ngrohin shumë mirë. Plani i Natës Polare është në emër të tij: ata duan ta përdorin atë rërë të nxehtë për të ngrohur shtëpitë dhe ndërtesat e tjera gjatë netëve të gjata e të ftohta të dimrit të Finlandës.

Ndërsa rëra ngrohet, një shkëmbyes nxehtësie në rërë do të qarkullojë ajrin e nxehtë derisa të shpërndahet në të gjithë baterinë e rërës. Ylönen dhe Eronen thonë se bateria e tyre do të jetë në gjendje të mbajë rërën në 500 gradë Celsius për disa muaj.

Meqenëse energjia e gjelbër është e vështirë të arrihet në dimër, atëherë çmimi rritet. Planet e Natës Polare janë të karikojnë baterinë e tyre të rërës përpara se ditët të shkurtohen. “Sa herë që ka një rritje të madhe të energjisë elektrike të gjelbër të disponueshme, ne duam të jemi në gjendje ta marrim atë në ruajtje shumë shpejt,” tha Ylönen, siç raportohet nga BBC.

Shumica e baterive kërkojnë litium – i cili është i shtrenjtë dhe intensiv për t’u nxjerrë nga toka – kështu që rritja e prodhimit të baterive të rërës mund të jetë një mjet më i dobishëm në luftën kundër shkatërrimit të planetit përtej banimit njerëzor. Por ne nuk mund të emocionohemi shumë. Një raport i OKB-së i publikuar së fundmi e quajti rërën burimin e dytë më të shfrytëzuar të Tokës pas ujit dhe paralajmëroi për një krizë globale të rërës. E përdorur për ndërtimin e rrugëve dhe ndërtesave, rëra është materiali ynë më i minuar.

Burimi: In Habitat