Kjo është koha më e mirë për të fjetur për një zemër më të shëndetshme, thotë studimi

Të flesh super herët mund të mos jetë strategjia më e mirë e gjumit për shëndetin tuaj, sipas një studimi në Mbretërinë e Bashkuar.

Hulumtimi i ri zbuloi se të flini mes orës 22:00 dhe orës 11:00 mund të ulë rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Studimi, i botuar në Gazetën Evropiane të Zemrës të martën, përdori të dhëna nga më shumë se 88,000 pjesëmarrës në studimin e Biobank në MB, i cili është një hetim afatgjatë mbi efektet e faktorëve mjedisorë dhe gjenetikë në zhvillimin e sëmundjeve.

Pjesëmarrësit në studim mbanin pajisje në kyçet e dorës për të mbledhur të dhënat. Ato treguan se të shkoni në shtrat para orës 22:00 dhe më vonë se ora 11:00 shoqërohet me rrezik më të lartë të zhvillimit të sëmundjeve kardiovaskulare. Autorët e studimit, të cilët punuan për kompaninë e teknologjisë shëndetësore Huma, thanë se një orë në mes ishte “e lidhur me incidencën më të ulët të CVD”.

Gjetjet e studimit sugjeruan se lidhja midis kohës së gjumit dhe rrezikut të zhvillimit të sëmundjeve kardiovaskulare ishte më e lartë për gratë.

Autorët cituan gjithashtu një studim tjetër, i cili u botua në mars dhe bazuar në pyetësorët e zakonit të gjumit, i cili zbuloi se vonesa në orarin e gjumit dhe zgjimit shoqërohej me një rrezik më të lartë të dështimit kongjestiv të zemrës.

Gjumi i pamjaftueshëm është lidhur me kushte të tilla si hipertensioni, obeziteti dhe diabeti.

Hulumtimet nga Akademia Amerikane e Mjekësisë së Gjumit zbuluan gjithashtu se njerëzit që flenë shtatë deri në tetë orë në natë janë më produktivë se ata që flenë gjashtë orë. Ndërkohë, një studim tjetër i botuar në Journal of Experimental Psychology, zbuloi se humbja e vetëm dy orë gjumë në natë mund ta bëjë dikë më të prirur ndaj zemërimit.

Burimi: CNBC