Kombet e G-7 mbështesin planin për të kufizuar çmimet e naftës ruse

Grupi i Shtatë vendeve të pasura ranë dakord të premten mbi një plan për të zbatuar një mekanizëm kufizimi të çmimeve në eksportet ruse të naftës, duke kërkuar të kufizojë aftësinë e Kremlinit për të financuar luftën e tij në Ukrainë dhe për të mbrojtur më mirë konsumatorët mes çmimeve në rritje të energjisë.

Ministrat e Financave që përfaqësojnë vendet e G-7 thanë në një deklaratë të përbashkët se ata pranojnë se, për Bashkimin Evropian, kërkohet unanimiteti midis bllokut 27-vendesh.

Ne synojmë të harmonizojmë zbatimin me afatin kohor të masave të lidhura brenda paketës së gjashtë të sanksioneve të BE-së,” thanë ata.

Kufiri fillestar i çmimit do të vendoset “në një nivel të bazuar në një sërë inputesh teknike”.

Deklarata nga G-7 shtoi se efektiviteti dhe ndikimi i kufirit të çmimit do të monitorohen nga afër dhe do të rishikohen sipas nevojës. G-7 përbëhet nga SHBA-ja, Kanadaja, Franca, Gjermania, Italia, Britania e Madhe dhe Japonia.

Përpara njoftimit, Moska paralajmëroi se do të ndalojë shitjen e naftës për vendet që vendosin kufizime të çmimeve në eksportet ruse të energjisë dhe tha se vendosja e një kufiri për naftën bruto të vendit do të çonte në destabilizimin e rëndësishëm të tregut global të naftës.

G-7 së pari ra dakord të eksploronte perspektivën e vendosjes së një ndalimi për dërgesat e naftës ruse mbi një çmim të caktuar në qershor.

Analistët e energjisë kanë qenë shumë skeptikë në lidhje me integritetin e propozimit, megjithatë, duke paralajmëruar se politika mund të dështojë nëse konsumatorët kryesorë si Kina dhe India nuk janë të përfshirë.

Çmimet e naftës ishin më të larta sipas lajmeve. Kontratat e së ardhmes standarde ndërkombëtare të naftës së papërpunuar Brent u tregtuan me 2.7% në 94.89 dollarë për fuçi të premten pasdite në Londër, ndërsa kontratat e së ardhmes West Texas Intermediate të SHBA u rritën 2.8% në 89.10 dollarë.

Kufiri i çmimit të G-7 për naftën ruse vjen pasi fuqitë ekonomike perëndimore kërkojnë të shterojnë gjoksin e luftës së Rusisë.

Të dhënat nga Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë treguan se eksportet ruse të naftës në qershor ranë me 250,000 fuçi në ditë nga muaji në muaj në 7.4 milionë fuçi në ditë, niveli më i ulët që nga gushti i vitit të kaluar.

Megjithatë, të ardhurat nga eksporti i Kremlinit u rritën me 700 milionë dollarë nga muaji në muaj. IEA tha se çmimet më të larta të naftës ndihmuan që të ardhurat e Rusisë nga eksporti i papërpunuar të arrinin 20.4 miliardë dollarë, duke reflektuar një rritje prej 40% mbi mesataren e vitit të kaluar.

Burimi: CNBC