Krimi në faqet e kriptove “DeFi” arrin në 10.5 miliardë dollarë në 2021

Mashtrimi dhe vjedhja në platformat e decentralizuara të financave ka arritur në 10.5 miliardë dollarë deri më tani këtë vit, tregoi hulumtimi të enjten, duke nxjerrë në pah rreziqet në zonën me rritje të shpejtë, por ende kryesisht të parregulluar të kriptomonedhave.

Të ashtuquajturat platforma DeFi i lejojnë përdoruesit të japin hua, të marrin hua dhe të kursejnë – zakonisht në kriptovaluta – duke anashkaluar portierët tradicionalë të financave si bankat. Mbështetësit thonë se teknologjia ofron akses më të lirë dhe më efikas në shërbimet financiare.

Paratë janë derdhur në faqet DeFi këtë vit, duke pasqyruar shpërthimin e interesit për kriptovalutat në tërësi. Shumë investitorë, të cilët përballen me norma interesi historikisht të ulëta ose nën zero, tërhiqen nga DeFi nga premtimi i kthimeve të larta nga kursimet.

Megjithatë, krimi po lulëzon gjithashtu në sektorin kryesisht të parregulluar, sipas firmës analitike të blockchain me bazë në Londër, Elliptic. Përdoruesit kanë pësuar mbi 12 miliardë dollarë humbje nga krimi në aplikacionet DeFi, platformat e huadhënies dhe shkëmbimet që nga viti 2020, ku shumica e humbjeve vijnë vetëm në vitin 2021.

Gabimet në kodin dhe të metat e dizajnit lejojnë kriminelët të synojnë faqet e DeFi, zbuloi Elliptic, me rezerva të thella likuiditeti që gjithashtu lejojnë kriminelët të pastrojnë të ardhurat e krimit duke lënë pak gjurmë. Mashtrimet janë gjithashtu të zakonshme, shtoi ai.

Aplikacionet e decentralizuara janë krijuar për të qenë të pabesueshme në atë që eliminojnë çdo kontroll nga palët e treta mbi fondet e përdoruesve,” tha Tom Robinson i Elliptic. “Por ju duhet të keni ende besim se krijuesit e protokollit nuk kanë bërë një gabim kodimi ose dizajni që mund të çojë në humbje fondesh.”

Platformat kryesore DeFi thonë se marrin një sërë masash për të forcuar sigurinë, nga punësimi i firmave të jashtme tek auditimi i kodit për dobësitë deri te ruajtja e çelësave dhe fjalëkalimeve të nevojshme për të hyrë në kuletat e përdoruesve në mjedise të sigurta.

Kriptovaluta me vlerë rreth 86 miliardë dollarë aktualisht ruhet në platformat DeFi, kundrejt 12 miliardë dollarëve një vit më parë, sipas monitoruesit të sektorit DeFi Pulse.

Investitorët e mëdhenj gjithashtu kanë vënë bast shumë për rritjen e sektorit, me fondin kanadez të pensioneve Caisse de Dépôt et Placement du Québec muajin e kaluar duke marrë pjesë në një investim prej 400 milionë dollarësh në platformën kryesore të huadhënies Celsius Network.

Faqja DeFi Poly Network u trondit në gusht nga një vjedhje e kriptove prej 610 milionë dollarësh, një nga më të mëdhatë ndonjëherë – megjithëse hakeri më vonë ktheu pothuajse të gjithë vjedhjen.

Burimi: Reuters