Ndiheni nervoz para provimeve? Ja si të mposhtni ethet e provimeve

Pritjet jorealiste ose frika për të mos arritur rezultate të mira në provime na gjymtojnë nga brenda, duke krijuar presion të jashtëzakonshëm, stres, vetëbesim të ulët dhe gjithashtu ankth.

Në raste ekstreme, disa studentë mund të kryejnë vetëvrasje vetëm nga frika e reagimit që do të shkaktonte një grup i keq notash.

Por a e dini se kjo ndikon në trurin tuaj?

Ndërsa nuk mund ta eliminoni plotësisht, provoni këto teknika qetësuese.

Mendoni sikur keni shumë kohë; praktikoni frymëmarrjen e thellë

Së pari, qetësohuni dhe ngadalësoni frymëmarrjen. Imagjinoni që keni mjaft kohë dhe më pas merrni frymë dhe nxirrni ngadalë.

Kjo duhet të jetë e lehtë dhe do të ulë nivelet e stresit dhe ankthit tuaj pasi do të ndihmonte sistemin tuaj nervor të zhvendoset në një gjendje më të qetë.

Kjo gjithashtu mund t’i ndihmojë njerëzit të kenë një gjumë të mirë. Mund të ulë edhe presionin e gjakut.

Korrigjoni frymëmarrjen tuaj, forconi muskujt kardiovaskular me frymëmarrje me tullumbace

A e dini teknikën e duhur për inhalim? Thjesht mbyllni sytë dhe imagjinoni se mushkëritë tuaja janë si tullumbace.
Tani, kur filloni të thithni ngadalë, tollumbacet (mushkëritë) tuaja zmadhohen në të gjitha drejtimet.

Në mënyrë të ngjashme, nëse ndjeni se mushkëritë tuaja po shtyjnë brinjët dhe po tërheqin barkun tuaj, ju po merrni frymë në mënyrën e duhur.

Kjo praktikë forcon edhe muskujt tuaj kardiovaskular.

Frymëmarrja alternative e hundës rregullon rrahjet e zemrës, rrit sasinë e marrë të oksigjenit

Nëse jeni në gjendje të bëni të gjitha hapat e lartpërmendur, provoni frymëmarrjen alternative të hundës.

Kjo do të ndihmojë në balancimin e mendjes dhe trupit tuaj dhe do të përmirësojë funksionimin e mushkërive.
Do t’ju qetësojë në një masë sa mund të mos përjetoni ankth.

Shmangni frymëmarrjen me gojë dhe përqendrohuni në frymëmarrjen e hundës pasi ajo rregullon rrahjet e zemrës, rrit marrjen e oksigjenit dhe parandalon inflamacionin e mishrave të dhëmbëve dhe erën e keqe të gojës.

Përveç teknikave të frymëmarrjes, provoni joga asana

Përveç teknikave të lartpërmendura, mund të provoni edhe këto joga asana si një mënyrë për të mposhtur stresin e provimeve:

Surya Namaskar: Ka një efekt në të gjithë trupin, qarkullimi i oksigjenit bëhet më i mirë dhe ju ndiheni energjikë.

Pranayama: Përmirëson përqendrimin dhe ju jep një mendje të qetë.

Halasana: Sistemi juaj nervor merr fuqinë e nevojshme dhe trupi juaj ndihet gjithashtu fleksibël.

Burimi: NewsBytes