Krishtlindjet 2021: Këngët më të njohura të të gjitha kohërave

Entuziazmi i pakufishëm është mënyra se si do t’i përshkruanim ditët drejt Krishtlindjes.

Nga dekorimet tek ushqimet dhe dhuratat e shijshme, gjithçka është e mrekullueshme për festën.

Krishtlindja është një festë fetare dhe kulturore për të përkujtuar lindjen e Jezu Krishtit.

Ajo ka kaluar përtej kufijve dhe ka hyrë në zemrat e miliona njerëzve.

Krishtlindjet do të ishin të paplota pa këngët që keni kënduar që nga kohët e vjetra.

Këngët tradicionale të Krishtlindjeve janë këngë me temë fetare që fokusohen kryesisht në lindjen e Krishtit.

Në ditët e sotme, këngët e Krishtlindjeve janë kryesisht tematika rreth festimeve, gëzimeve dhe festave.

Pa këngë, kjo festë nuk është kurrë e plotë.

Pra, përgatituni të festoni festën tuaj të preferuar me këto këngë të njohura të Krishtlindjeve të të gjitha kohërave.

‘Jingle Bells’ ose ‘The One Horse Open Sleigh’

Një këngë Krishtlindjesh që kemi dëgjuar që kur ishim foshnje është Jingle Bells.

Është një nga këngët më të njohura të Krishtlindjeve amerikane.

Shkruar nga James Lord Pierpont, titullohet gjithashtu The One Horse Open Sleigh.

E publikuar në 1857, kënga fillimisht nuk kishte asnjë lidhje me Krishtlindjet derisa Edison Cylinder e regjistroi atë.

Klikoni këtu për të dëgjuar Jingle Bells.

Joy To The World!

“Gëzi për botën” është një tjetër këngë e famshme e Krishtlindjeve e shkruar në vitin 1719 nga shkrimtari i himneve Isaac Watts.

Raportet sugjerojnë se kjo këngë ka qenë himni më i botuar i Krishtlindjeve në Amerikën e Veriut që nga shekulli i 20-të.

Kënga ka katër vargje dhe këndohet sipas një aranzhimi të krijuar nga drejtori muzikor i shekullit të 19-të, Lowell Mason. Festoni këtë Krishtlindje duke kënduar “Joy to the world the lord has come“.

Silent Night

Një nga këngët më qetësuese dhe më të bukura të Krishtlindjeve është Silent Night.

Kjo këngë u kompozua nga Franz Xaver Gruber në 1818 në tekstin e Joseph Mohr në Austri.

Në vitin 2011, UNESCO e shpalli këngën një trashëgimi kulturore jomateriale.

Shumë këngëtarë, muzikantë dhe kompozitorë e kanë regjistruar këtë këngë në zhanre të ndryshme muzikore.

Këtu është versioni Silent Night 2016 i kënduar nga Claire Ryann.

We Wish You a Merry Christmas

We Wish You a Merry Christmas është një tjetër hit i këngëve të të gjitha kohërave.

Origjina e kësaj këngë tradicionale angleze të Krishtlindjeve është e paqartë. Marrëveshja e kompozitorit, dirigjentit dhe organistit Arthur Warrell me bazë në Bristol të shekullit të 16-të besohet se e ka bërë atë të njohur.

Jingle Bell Rock dhe Santa Claus is Coming to the Town janë këngët e tjera të njohura.

Dëgjoni këngët e Krishtlindjeve këtu.

Burimi: News Bytes