Ky është tani qyteti më i shtrenjtë në botë për të jetuar, thotë studimi

Një peizazh i qytetit të Tel Avivit, me qiellgërvishtësin, kullën Meir Shalom përpara dhe ndërtesa më të reja si kullat Azrieli dhe kullën Moshe Aviv në pjesën e pasme. Ilan Shacham | Getty Images

Tel Aviv, Izrael, është tani qyteti më i shtrenjtë në botë për të jetuar, sipas një raporti dyvjeçar nga Economist Intelligence Unit.

Qyteti izraelit kryesoi indeksin botëror të kostos së jetesës së EIU-së në dhjetor 2021 për herë të parë ndonjëherë, duke u ngjitur nga vendi i pestë vitin e kaluar.

EIU tha se Tel Avivi u ngrit në renditje kryesisht për shkak se monedha izraelite, shekli, ishte rritur. Shkak është rritja kundrejt dollarit nga përhapja e suksesshme e vaksinës Covid-19 të Izraelit.

Izraeli kishte një nga programet më të shpejta të vaksinimit kundër Covid-19 në botë. Sipas shifrave nga Our World in Data, 62% e popullsisë së Izraelit ishte plotësisht e vaksinuar që nga e hëna. Në fillim të nëntorit, shekli izraelit u rrit me 4% kundrejt dollarit amerikan që nga fillimi i vitit, sipas Reuters, por që atëherë i ka shkurtuar këto fitime.

Rreth një e dhjeta e mallrave u rritën në kosto në Tel Aviv, në hulumtimin më të fundit të EIU, i cili shqyrtoi çmimet e mbi 200 produkteve dhe shërbimeve në 173 qytete.

Më gjerësisht, EIU tha se norma e inflacionit të çmimeve ishte rritur me 3.5% nga viti në vit në terma të monedhës vendase deri në shtator 2021, nga vetëm 1.9% në 2020. Ai tha se kjo përfaqësonte ritmin më të shpejtë të inflacionit në indeksin e saj gjatë pesë viteve të fundit.

Problemet e zinxhirit të furnizimit, luhatjet në kurset e këmbimit të monedhës dhe ndryshimet në kërkesën e konsumatorit çuan në këtë rritje të çmimeve për mallrat, tha EIU. Transporti pa rritjen më të madhe të kostos, me çmimin e benzinës për litër mesatarisht 21% në vitin 2021, sipas hulumtimit.

Upasana Dutt, kreu i kostos së jetesës në mbarë botën në EIU, tha se çmimet pritej të rriteshin më tej në shumë qytete gjatë vitit të ardhshëm, pasi paga u rrit.

Megjithatë, ne presim gjithashtu që bankat qendrore të rrisin normat e interesit, me kujdes, për të frenuar inflacionin,” tha ajo, duke shtuar se këto rritje çmimesh duhet të fillojnë të zbuten nga nivelet aktuale.

Kryeqyteti francez Parisi ra në vendin e dytë në renditje, së bashku me Singaporin. Roma, Itali, pa rënien më të madhe në renditje, falë një rënie të mprehtë të kostos së sendeve ushqimore dhe veshjeve.

Qytetet më të shtrenjta në botë 2021

  1. Tel Aviv, Izrael
  2. Paris, Francë
  3. Singapor
  4. Cyrih, Zvicër
  5. Hong Kong, Kinë
  6. Nju Jork, SHBA
  7. Gjenevë, Zvicër
  8. Kopenhagë, Danimarkë
  9. Los Anxhelos, SHBA
  10. Osaka, Japoni

Burimi: CNBC