Meta po ndërton një superkompjuter AI

Facebook ka vënë bast prej kohësh se inteligjenca artificiale mund ta ndihmojë atë me detyrën e vështirë të moderimit të postimeve nga miliarda përdorues të tij. Tani kompania e saj mëmë po ndërmerr një hap që mund ta çojë atë më pranë këtij qëllimi të pakapshëm: ndërtimin e superkompjuterit të saj të parë.

Meta të hënën njoftoi SuperCluster-in e ri të AI Research (RSC), një superkompjuter që do të përdoret për projektet kërkimore të AI. Superkompjuteri, i cili ka qenë në punë për dy vjet, mund të ndihmojë përfundimisht Meta-n të zhvillojë një software shumë më të fuqishëm të AI – potencialisht i dobishëm për detyra të ndërlikuara, të tilla si zbulimi i gjuhës së urrejtjes në postime.

Me RSC, ne mund të trajnojmë më shpejt modelet [AI] që përdorin sinjale shumë-modale – për shembull, për të kuptuar kontekstin e një postimi, duke përfshirë gjuhën, imazhet dhe tonin,” tha për CNN Business Shubho Sengupta, një inxhinier software-ësh në Meta

Superkompjuterët, të cilët përmbajnë shumë procesorë të ndërlidhur dhe të grumbulluar në ato që njihen si nyje, janë bërë gjithnjë e më të popullarizuar dhe të fuqishëm vitet e fundit për kërkimin e AI. Samiti i Departamentit Amerikan të Energjisë, i cili është superkompjuteri më i shpejtë në Shtetet e Bashkuara dhe i dyti më i shpejtë në botë, është përdorur për të ndihmuar hetimet për gjëra të tilla si proteinat e panjohura. Disa kompani të mëdha të teknologjisë, si Microsoft dhe Nvidia, kanë gjithashtu superkompjuterë për përdorimin e tyre.

Në një postim në blog të hënën, bashkëautor i Sengupta, Meta tha se, që nga janari, superkompjuteri i tij përfshin 6,080 GPU të ndarë në 760 nyje, duke e bërë atë një nga më të fuqishmit në botë. Në madhësinë e tij aktuale, tha Sengupta, është në të njëjtin nivel me superkompjuterin Perlmutter në Qendrën Kompjuterike Shkencore të Kërkimit të Energjisë, e cila renditet e pesta në botë. Kur të përfundojë në fund të këtij viti, megjithatë, Meta tha se do të ketë 16,000 GPU dhe kompania pret që të jetë e aftë për gati pesë ekzaflops të performancës kompjuterike – që janë 5 kuintilion operacione në sekondë.

Kur të ndërtohet plotësisht, grupi pothuajse do të trefishohet në madhësi, gjë që, sipas njohurive tona, do ta bëjë atë superkompjuterin më të shpejtë të AI në botë,” tha Sengupta.

Meta tha se studiuesit e tij kanë filluar të përdorin superkompjuterin për të trajnuar modele të mëdha që lidhen me përpunimin e gjuhës natyrore dhe vizionin kompjuterik, dhe se studiuesit do të jenë në gjendje të përdorin superkompjuterin për të “analizuar pa probleme tekstin, imazhet dhe videon së bashku” dhe të dalin me mjete të reja të realitetit të shtuar. Me kalimin e kohës, Meta shpreson se do t’i mundësojë kompanisë të “ndërtojë sisteme krejtësisht të reja të AI” që mund të kryejnë detyra të vështira llogaritëse, siç janë përkthimet në kohë reale për një grup të madh njerëzish ku të gjithë flasin gjuhë të ndryshme.

Kompania tha se testet e hershme treguan se superkompjuteri mund të trajnojë modele të mëdha gjuhësore tre herë më shpejt se sistemi që përdor aktualisht. Kjo do të thotë se një model i AI që do të merrte nëntë javë për t’u trajnuar me sistemin ekzistues, mund të trajnohet në tre javë me superkompjuterin.

Meta shpreson se superkompjuteri i saj i ri përfundimisht do të jetë në gjendje të trajnojë modele të AI me triliona parametra – ka vetëm disa modele ekzistuese të AI në atë shkallë. Do të ishte gjithashtu shumë herë më i madh se GPT-3, i cili është një model i madh gjuhësor nga OpenAI që mund të gjenerojë tekst me tingull njerëzor dhe po përdoret për aplikacione si software i mësimit të gjuhës dhe taksave për përkthyes të pavarur.

Përfundimisht, tha Meta, superkompjuteri do të çojë në teknologjitë e nevojshme për të ndërtuar një të ashtuquajtur “metaverse” – një sferë virtuale e ndërlidhur me një gamë të gjerë, në të cilën njerëzit mund të ecin brenda, nëpërmjet avatarëve digjitalë dhe të ndërveprojnë me të tjerët që janë gjithashtu aty virtualisht. Facebook e ka pozicionuar metaversen si të ardhmen e kompanisë, por sot janë realizuar vetëm copa të këtij vizioni.

Burimi: CNN