Mos lejoni që frika dhe ankthi të shkatërrojnë jetën tuaj financiare. Këto strategji mund t’ju ndihmojnë të qëndroni në rrugën e duhur

Chassity Jackson është e shqetësuar për të ardhmen e saj financiare.

Veterania 42-vjeçare e Forcave Ajrore është e sigurt financiarisht tani, por nuk ishte gjithmonë kështu.

Dy vite më parë, ajo jetonte në një makinë me djalin e saj 11-vjeçar, duke vuajtur nga ankthi, depresioni dhe çrregullimi i stresit post-traumatik.

Nuk e dija se nga po vinte vakti im i radhës,” tha Jackson, e cila jeton në Destin, Florida.

Financat ishin shumë të rralla,” shtoi ajo. “Kjo është e tmerrshme si nënë.”

Chassity Jackson, themeluesja e Battle Beauties Fashion, është e shqetësuar se do të bjerë përsëri në një depresion për paratë.

Ajo tani është një studente e diplomuar me kohë të pjesshme, presidente e Boots on the Ground International Ministries, e cila ndihmon fëmijët dhe veteranët e pastrehë, dhe ka kompaninë e saj të modës, Battle Beauties Fashion.

Jam në një vend të mirë, por kam edhe një mbetje ankthi sepse nuk dua ta përjetoj atë traumë më kurrë”, tha Jackson, e cila është me aftësi të kufizuara luftarake.

Ndërsa trauma e kaluar sigurisht që mund të ndikojë në shëndetin mendor financiar aktual të dikujt, të pranosh se ka diçka që e bën Jackson të ndihet në ankth është një hap i madh, tha terapisti Dr. George James, zyrtari kryesor i inovacionit dhe terapisti i stafit të lartë në Këshillin jofitimprurës për Marrëdhëniet.

Ndonjëherë ne jemi në autopilot dhe as nuk e kuptojmë se po marrim vendime financiare për shkak të ndonjë lëndimi ose dhimbjeje të kaluar,” tha ai.

Ka disa arsye pse njerëzit mund të ndihen të shqetësuar ose të stresuar. Pandemia e Covid-19 është e madhe për shumë njerëz. Pak më shumë se 40% e të rriturve në SHBA raportuan simptoma të ankthit ose çrregullimit depresiv gjatë krizës, sipas Fondacionit Kaiser Family.

Kur ka probleme me paratë, sigurisht që mund të ketë një ndikim në shëndetin tuaj mendor, sipas James, një anëtar i CNBC Invest In You Financial Wellness Council.

Paratë lidhen me sigurinë dhe kur ka diçka të mundshme që mund të na heqë paratë, si pandemia Covid, ajo na heq sigurinë”, tha ai.

Merrni hapa për t’u përpjekur të ndiheni më të sigurt, si rivlerësimi i planit tuaj të daljes në pension, zvogëlimi i shpenzimeve ose biseda me një këshilltar financiar.

Merrni gjithashtu kohë për kujdesin ndaj vetes.

Nëse jemi kaq të stresuar ose kaq të mbingarkuar ose kaq të lodhur ose gjendja jonë mendore nuk është në gjendjen më të mirë, ndonjëherë mund të marrim vendime të këqija financiare,” tha James.

Ai sugjeron të bëni një pushim përpara se të merrni ndonjë vendim, në mënyrë që të mendoni vërtet nëse është lëvizja e duhur për të marrë.

Sigurisht, është e vështirë të jesh plotësisht pa stres. Çelësi është të gjesh mënyra për të hequr stresin mes stresit, tha ai.

Merr frymë thellë,” tha James. “Bëj një shëtitje.”

“Kini njerëz me të cilët mund të flisni, në mënyrë që të mund të mposhtni stresin.”

Burimi: CNBC