Musk: Robotët do të jenë biznes më i madh se makinat Tesla

Elon Musk pëlqen të ketë një fokus – dhe këtë vit, duket se mund të jenë robotë.

Ai u tha investitorëve në një telefonatë për fitimet e Tesla-s, se planet e tij të reja për robotë kishin “potencialin për të qenë më domethënës se biznesi i automjeteve, me kalimin e kohës”.

Dhe ato do të ishin gjërat më të rëndësishme për të cilat Tesla ka punuar këtë vit.

Roboti në fjalë, pjesë e një projekti të quajtur Optimus, u shfaq vitin e kaluar nga një njeri me kostum roboti që kërcente në skenë.

Dhe performanca u bë një meme popullore në internet.

Tesla Bot, siç u quajt, do të përdorte të njëjtat sisteme të inteligjencës artificiale (AI) që ndihmuan në fuqizimin e automjeteve Tesla, tha Musk në event gushtin e kaluar – por asnjë prototip ende nuk është bërë.

Ai tha gjithashtu se roboti 1.7 metra i pandërtuar ende do të kishte një ekran në “fytyrën” e tij dhe do të ishte në gjendje të ngrinte gati 70 kilogram dhe të udhëtonte me rreth 5 m/h.

Përdorimi i parë i robotit Tesla ka të ngjarë të jetë në objektet e vetë kompanisë, tha Musk, duke dhënë shembullin e pjesëve lëvizëse rreth një fabrike.

Dhe në fillim të kësaj jave, ai shkroi në Twitter: “Tesla AI mund të luajë një rol në AGI [inteligjencën e përgjithshme artificiale], duke pasur parasysh se ajo stërvitet kundër botës së jashtme, veçanërisht me ardhjen e Optimus”.

AGI i referohet aftësisë së një makine për të mësuar ose kuptuar detyrat e kryera aktualisht nga njerëzit.

Musk ka paralajmëruar më parë se AI rrezikon të shkatërrojë qytetërimin njerëzor.

Dhe në të njëjtën temë në Twitter, ai shtoi: “Kontrolli i decentralizuar i robotëve do të jetë kritik.”

Tesla po punon me problemet e zinxhirit të furnizimit që do të zvogëlojnë prodhimin këtë vit, megjithëse Musk tha se ai pret që kompania me lehtësi të kalojë 50% rritje vjetore. Prodhuesi i makinave nuk do të prezantojë asnjë model të ri në vitin 2022 dhe në vend të kësaj do të fokusohet në zgjerimin e prodhimit në fabrikat ekzistuese dhe fillimin e prodhimit të Model Y në fabrikat e reja në Austin, Teksas dhe afër Berlinit.

Kur Musk tregoi për herë të parë prototipet e Semi dhe Roadster, CEO tha se i pari do të hynte në prodhim në vitin 2019 dhe i dyti do të ishte i disponueshëm vitin e ardhshëm.

Cybertruck fillimisht ishte planifikuar për në fund të vitit 2021. Aksionet e Tesla ranë deri në 1% në 927,93 dollarë në fillim të tregtimit të së enjtes. Stoku u avancua 50% vitin e kaluar pasi u rrit me 743% në 2020.

Burimi: BCC / Bloomberg quint