NASA ka gjetur planetin e parë jashtë galaktikës sonë

Astronomët kanë gjetur të dhëna nga planeti i parë që mund të zbulohet ndonjëherë jashtë galaktikës sonë.

Gati 5,000 “ekzoplanetë” janë gjetur deri më tani, por të gjitha këto janë vendosur brenda galaktikës Rruga e Qumështit.

Planeti i mundshëm i madhësisë së Saturnit është në galaktikën Messier 51. Ai u zbulua nga teleskopi me rreze X Chandra i NASA-s.

Kjo është e vendosur rreth 28 milionë vite dritë larg nga Rruga e Qumështit.

Ky rezultat i ri bazohet në tranzit. Kalimi i një planeti përpara një ylli bllokon një pjesë të dritës së yllit. Kjo jep një rënie karakteristike të shkëlqimit që mund të zbulohet nga teleskopët.

Kjo teknikë e përgjithshme tashmë është përdorur për të gjetur mijëra ekzoplanete.

Dr Rosanne Di Stefano dhe kolegët kërkuan rënie në shkëlqimin e rrezeve X të marra nga një lloj objekti i njohur si një binar i ndritshëm me rreze X.

Këto objekte zakonisht përmbajnë një yll neutron ose vrimë të zezë që tërheq gaz nga një yll shoqërues që rrotullohet afër. Materiali pranë yllit neutron ose vrimës së zezë mbinxehet dhe shkëlqen në gjatësi vale të rrezeve X.

Për shkak se rajoni që prodhon rreze X të ndritshme është i vogël, një planet që kalon përpara tij mund të bllokojë shumicën ose të gjitha rrezet, duke e bërë kalimin më të lehtë për t’u dalluar.

Anëtarët e ekipit përdorën këtë teknikë për të zbuluar kandidatin e ekzoplanetit në një sistem binar të quajtur M51-ULS-1.

Metoda që ne zhvilluam dhe përdorëm është e vetmja metodë aktualisht e zbatueshme për të zbuluar sisteme planetare në galaktika të tjera,” tha Dr Di Stefano, nga Qendra Harvard-Smithsonian për Astrofizikën në Kembrixh, SHBA, për BBC News.

“Është një metodë unike, e përshtatshme për gjetjen e planetëve rreth binarëve me rreze X në çdo distancë nga e cila mund të matim një kurbë drite.”

Chandra X-Ray Observatory

Ky binar përmban një vrimë të zezë ose yll neutron që rrotullohet rreth një ylli shoqërues me një masë rreth 20 herë më të madhe se Dielli. Një yll neutron është bërthama e shembur e asaj që dikur ka qenë një yll masiv.

Tranziti zgjati rreth tre orë, gjatë së cilës emetimi i rrezeve X u ul në zero. Bazuar në këtë dhe informacione të tjera, astronomët vlerësojnë se planeti kandidat do të jetë rreth madhësisë së Saturnit dhe do të rrotullohet rreth yllit neutron ose vrimës së zezë në rreth dyfishin e distancës së Saturnit nga Dielli.

X-Ray binary artwork

Burimi: BBC