Njerëzit tregojnë 18 gjërat që janë ‘shenja definitive’ që dikush është me të vërtetë i zgjuar

Një nga gjërat më të çuditshme për të qenit njerëzor është se njerëzit me inteligjencë më të ulët priren të mbivlerësojnë se sa të zgjuar janë dhe njerëzit që janë shumë inteligjentë priren të nënvlerësojnë sa të zgjuar janë.

Ky quhet efekti Dunning-Kruger dhe vërtetohet sa herë që hyni në Facebook dhe shihni dikë nga shkolla e mesme që mendon se di më shumë për vaksinat sesa një mjek.

Gjëja interesante është se edhe pse njerëzit janë gjyqtarë të dobët të zgjuarsisë së tyre, ne kemi evoluar të jemi mjaft të mirë në gjykimin e inteligjencës së të tjerëve.

“Zbulime të tilla nënkuptojnë se, për të qenë përshtatës, përshtypjet e para të personalitetit ose karakteristikave sociale duhet të jenë të sakta,” thotë një studim i botuar në revistën Intelligence. “Janë akumuluar prova që kjo është me të vërtetë – të paktën deri në një farë mase – për tipare të tilla si inteligjenca ekstraversioni, ndërgjegjja, çiltërsia dhe narcisizmi, madje edhe për karakteristika të tilla si orientimi seksual, ideologjia politike ose paragjykimi anti-gay.”

Përdoruesi i Reddit Gisgiii i bëri një pyetje nënforumit AskReddit “Cila është një shenjë e mprehtë që dikush është vërtet inteligjent?” dhe përgjigjet dhanë një pasqyrë të qartë se sa të zgjuar sillen njerëzit. Ata priren të jenë komunikues të shkëlqyeshëm që e kuptojnë audiencën e tyre dhe janë më të shqetësuar për t’i bërë gjërat siç duhet sesa për të qenë ata të saktë.

Këtu janë 18 nga përgjigjet më të mira.

 1. Ata nxjerrin urtësi nga burime të shumta.

Ata nxjerrin urtësi nga burime të shumta. Prisni, por kjo mund të jetë më e mençur se sa inteligjente… Por mendoj se ato të dyja priren të shihen shumë së bashku,” – Puzzlehead-Engineer

 1. Ata e njohin audiencën e tyre.

Ata mund të ndryshojnë mënyrën se si flasin për t’u përshtatur me personin me të cilin po flasin pa u tingëlluar nënçmues. Ata dëgjojnë se si të tjerët mësojnë dhe shpjegojnë atë në gjuhën e të kuptuarit të atij personi,” – Wynonna99

 1. Ata zhvillojnë një sens të mprehtë për punën e tyre.

Kam punuar me një mjek – Tom Howard – dhe dita kur kuptova se ai ishte një gjeni ishte koha kur ai mendoi çdo gjendje të vetme që një pacient i imi kishte bazuar në informacione të vogla rreth tij,” – Yodei_Mon

via GIPHY

 1. Kurioziteti.

Ata janë kureshtarë për gjithçka. Për të qenë inteligjent duhet të jesh i ditur dhe nuk mund të jesh i ditur nëse nuk je kurrë kurioz,” – supë54461

 1. Janë të shkëlqyer në përcjelljen e ideve.

Kur shpjegojnë diçka, të bëjnë të ndihesh inteligjent,” – gwoshmi

 1. Pyetje të vëmendshme.

Ata kalojnë kohë duke menduar përpara se të bëjnë një pyetje,” – ParkMan73

 1. I bëjnë idetë e vështira të thjeshta.

Ata komunikojnë pa mundim koncepte komplekse në një mënyrë të thjeshtë,” – joculator

via GIPHY

 1. Ata e dinë atë që nuk e dinë.

Ata e dinë kur mbarojnë njohuritë e tyre dhe thonë diçka në masën “nuk e di dhe çdo gjë tjetër që them në këtë temë është spekulim injorant“, – blutoboy

 1. Ata bëjnë pyetje të mëdha.

“Ata mund të bëjnë pyetje vërtet të mira.”

Edit: për këdo që nuk e kupton se çfarë do të thotë, po flas për njerëz që bëjnë “pyetje vërtet të mira”, jo thjesht pyetje, por shumë të mira. Nuk e di se si dikush do ta arrinte këtë aftësi (unë di që nuk e kam arritur vetë),” – milkmanbran

via GIPHY

 1. Ata nuk pretendojnë se dinë gjithçka.

Ata nuk kanë frikë të thonë se nuk e dinë përgjigjen e një pyetjeje,” – xchernx

 1. Ata ndryshojnë mendje me informacione të reja.

Ata pranojnë se kanë ndryshuar mendje për diçka,” – FarAwayAdventure

 1. Ata pështaten mirë.

Ata zbatojnë njohuritë nga një fushë në një situatë të re dhe relevante,” – soubestitch

via GIPHY

 1. Janë mendjehapur.

Ata mund të konsiderojnë vërtet një ide që kundërshton botëkuptimin e tyre pa e pranuar domosdoshmërisht atë,” – payshill29

 1. Ata përdorin analogji.

Njerëzit që përdorin analogji për t’u shpjeguar konceptet të tjerëve. Është një formë e ndërrimit të kodeve dhe integrimit të koncepteve në fluturim dhe është një tregues i qartë se dikush është inteligjent edhe nga pikëpamja shoqërore dhe konceptuale,” – SwimmerAutomatic2488

 1. Ata nuk debatojnë.

Unë mendoj se njerëzit inteligjentë janë më të gatshëm të diskutojnë me qetësi, në vend që të debatojnë. Për shembull, ju u shpjegoni atyre pse nuk jeni dakord, dhe ata ju dëgjojnë dhe bëjnë pyetje të mëtejshme rreth këndvështrimit tuaj përpara se të ofrojnë një këndvështrim tjetër; në krahasim me një person jo inteligjent, i cili thjesht do të përdorte fyerje kur njerëzit e tjerë nuk pajtohen me ta,” – AngelicCinnamonBun

 1. Ata mësojnë nga gabimet.

Të pranojnë kur gabojnë dhe të jenë të gatshëm të mësojnë nga gabimet,” – siyl1979

via GIPHY

 1. Një sens humori.

Humor. Unë mendoj se njerëzit me të vërtetë qesharak janë shpesh shumë të zgjuar dhe të vetëdijshëm për mënyrat e ndryshme se si një ide mund të jetë humoristike në disa nivele. Ata gjithashtu e njohin audiencën e tyre. Mendoj se ndryshimi midis le të themi një Jeff Foxworthy dhe një Dave Chappelle dhe një Bo Burnham është audienca dhe interesat e tyre,” – biscuitboi967

 1. Një dashuri për të mësuar.

Ata thonë se duan të mësojnë dhe mësojnë diçka të re çdo ditë. Më pas dëgjojnë më shumë sesa flasin,” – hedhinplaydough

via GIPHY

Burimi: Up Worthy