Organizata Botërore e Shëndetësisë paralajmëron se “pandemia nuk asgjëkundi është afër fundit”

Shefi i Organizatës Botërore të Shëndetësisë paralajmëroi të martën se pandemia “nuk ka përfunduar”, duke shtuar se variante të reja ka të ngjarë të vazhdojnë të shfaqen pas Omicron.

Kjo pandemi nuk është afër fundit dhe me rritjen e pabesueshme të Omicron globalisht, ka të ngjarë të shfaqen variante të reja, kjo është arsyeja pse gjurmimi dhe vlerësimi mbeten kritike,” tha Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, drejtor i përgjithshëm i Organizatës Botërore të Shëndetësisë, në një konferencë për shtyp.

Varianti i ri, shumë i transmetueshëm i Omicron u identifikua për herë të parë në fund të vitit të kaluar dhe ka përfshirë të gjithë globin duke nxitur raste rekord në Evropë dhe globalisht. Zyrtarët e OBSH-së thanë se ndërsa varianti është mesatarisht më pak i rëndë, ai ende po shkakton shtrimin në spital dhe vdekjen.

Të flasim thjesht për këtë si një virus i lehtë ose më pak i rëndë të jep përshtypjen se ky do të ishte më pak i rëndë në ndikimin e tij në sistemin shëndetësor. Ky nuk është rasti nëse virusi është në gjendje të përhapet në mënyrë të pakontrolluar në të gjithë shoqërinë dhe kjo është arsyeja pse ne kemi këshilluar respektimin e vazhdueshëm ndaj masave”, tha Mike Ryan, drejtori ekzekutiv i programit të urgjencave shëndetësore të OBSH-së.

Paralajmërimet vijnë pasi disa qeveri sugjerojnë se mund ta trajtojnë COVID-19 si një sëmundje endemike, e cila gjendet rregullisht në mesin e njerëzve si virusi i ftohjes ose gripit.

Maria Van Kerkhove, drejtuesja teknike e OBSH-së për COVID-19, tha se virusi “po qarkullon në një nivel shumë intensiv në mbarë botën” dhe u kërkoi vendeve të mos braktisin masat e shëndetit publik si distancimi dhe maskimi.

Ky nuk do të jetë varianti i fundit i shqetësimit,” tha ajo.

Varianti aktualisht ka pasur nivelin më të lartë të imunitetit, duke shkaktuar më shumë infeksione tek njerëzit që janë të vaksinuar, thanë zyrtarët.

Kundër Omicron, shumë nga vaksinat kanë treguar një ulje të efikasitetit kundër infeksionit dhe kjo është arsyeja pse ne shohim shumë infeksione të reja (raste në individë të vaksinuar), por këto kryesisht nuk rezultojnë në sëmundje të rënda, kështu që kjo është një pozitive,” tha Soumya Swaminathan, shkencëtari kryesor i Organizatës Botërore të Shëndetësisë, duke shtuar megjithatë se ka një rënie të lehtë të mbrojtjes kundër sëmundjeve të rënda gjithashtu me kalimin e kohës.

Ajo tha se agjencia po shqyrtonte ende se si vendet duhet të mendojnë për t’i dhënë doza përforcuese popullatës së tyre. Ajo shtoi se fokusi është vaksinimi dhe sigurimi i dozave primare për ata që ende nuk janë vaksinuar.

Burimi: Euronews