Për çfarë është Bill Gates më i shqetësuar teksa shkojmë për në 2022

Në pjesën më të madhe, Bill Gates është optimist për vitin 2022. Por miliarderi bashkëthemelues i Microsoft ka ende disa shqetësime për vitin e ardhshëm.

Në postimin e fundit të blogut të Gates, të titulluar “Arsyet për optimizëm pas një viti të vështirë”, ai bëri parashikime të shumta rozë – nga pandemia Covid që mund të përfundojë deri në ngritjen e ardhshme të metaverses.

Por një problem i veçantë mund ta ngadalësojë shumë këtë përparim, parashikoi ai: mosbesimi i njerëzve ndaj qeverive. “Është një nga çështjet për të cilat jam më i shqetësuar teksa shkojmë në vitin 2022,” shkroi ai.

Institucionet publike, vuri në dukje Gates, duhet të jenë lojtarë kryesorë në luftime si adresimi i ndryshimeve klimatike ose parandalimi i pandemisë së ardhshme.

“Nëse njerëzit tuaj nuk ju besojnë, ata nuk do të mbështesin iniciativat e reja të mëdha,” shkroi Gates. “Dhe kur shfaqet një krizë e madhe, ata kanë më pak gjasa të ndjekin udhëzimet e nevojshme për të përballuar stuhinë.”

Një mosbesim i tillë është bërë veçanërisht i dukshëm që nga goditja e pandemisë: keqinformimi i Covid është përhapur në të gjithë botën, duke penguar shkallën e vaksinimit dhe në fund të fundit duke vonuar fundin e pandemisë.

Por hulumtimi i Qendrës Kërkimore Pew nga koha para Covid-it tregoi tendenca të ngjashme: Në një sondazh të vitit 2019 me të rriturit amerikanë, 75% e të anketuarve thanë se besimi i bashkëqytetarëve të tyre në qeverinë federale po zvogëlohej.

Një tjetër 64% e anketuesve thanë se besimi i amerikanëve me njëri-tjetrin po tkurret gjithashtu. Dhe rreth katër në dhjetë të anketuar menduan se mosbesimi e bënte më të vështirë trajtimin e çështjeve si kujdesi shëndetësor, imigracioni dhe dhuna me armë.

Në postimin në blog të Gates, ai vuri në dukje se ciklet e lajmeve 24-orëshe, titujt e stimuluar politikisht dhe mediat sociale kanë luajtur secili një rol në “ndarjen në rritje” – dhe se qeveritë mund të kenë nevojë të rregullojnë platformat online për të shpërndarë në mënyrë efektive dezinformimin.

Koha mund të jetë thelbësore. Gates shprehu shqetësimin se pa ndërhyrje të shpejtë, amerikanët mund të kenë më shumë gjasa për të zgjedhur politikanë që shprehin publikisht dhe inkurajojnë mosbesimin. Efekti i “topit të borës” më pas mund të bëjë që publiku të “bëhet edhe më i zhgënjyer”.

Është një problem i ndërlikuar për t’u zgjidhur – dhe madje Gates tha se nuk është i sigurt se si të vazhdojë.

“Ky është zakonisht vendi ku unë do t’i parashtroja idetë e mia se si ta rregullojmë problemin. E vërteta është se nuk i kam përgjigjet”, ka shkruar ai. “Kam në plan të vazhdoj të kërkoj dhe lexoj idetë e të tjerëve, veçanërisht nga të rinjtë. Shpresoj që brezat që u rritën në internet të kenë ide të reja se si të trajtojnë një problem që është kaq i rrënjosur në internet.”

Burimi: CNBC