Përdorimi i teknologjisë për të krijuar shi

Deri në vitin 2025, dy të tretat e popullsisë së botës mund të përballen me mungesë uji. Nga rregullimi i motit te nxjerrja e ujit nga ajri, teknologjia inovative po përdoret për të ndihmuar në gjetjen e një furnizimi të qëndrueshëm me ujë të pijshëm për botën.

Dubai ndodhet në një nga rajonet më të thata në botë. Popullsia në rritje e qytetit po rrit kërkesën për ujë dhe po nxit zhvillimin e teknologjive të reja të burimit të ujit. Një nga llojet më unike të teknologjisë që po zhvillohet është për mbjelljen e reve.

Çfarë është mbjellja e reve?

Mbjellja e reve është një teknikë e modifikimit të motit që përmirëson aftësinë e reve për të prodhuar shi.

Përpara se një aeroplan të ngrihet në qiell, parashikuesit duhet të zgjedhin renë e duhur për të mbjellë. Procesi do të funksionojë vetëm në retë kumulus për shkak të tërheqjes së tyre të brendshme lart. Pilotët vendosin avionët e tyre në fund të rrymës së reve dhe ndezin flakët e ngarkuara me grimca kripe higroskopike.

Ndërsa grimcat e klorurit të natriumit dhe klorurit të kaliumit ngrihen në trupin e resë, ato tërheqin pika të vogla uji. Këto pika uji kombinohen dhe rriten në madhësi, duke bërë që ato të bien nga qielli për shkak të peshës së tyre.

Në rajonet që përjetojnë pak reshje çdo vit, ky është një burim i vlefshëm uji që kërkon përdorim minimal të energjisë. Një orë e mbjelljes së reve mund të kthejë deri në 100,000 metra kub ujë.

Më shumë se 50 vende në mbarë botën aktualisht janë duke mbjellë retë. Ky proces nuk përdoret vetëm për të rritur reshjet, por përdoret gjithashtu për të zvogëluar madhësinë e breshërit në rajonet më të ftohta. Shtypja e breshërit mund të zbusë në mënyrë dramatike dëmet e shkaktuara nga stuhitë.

Shndërrimi i ujit të detit në ujë të pijshëm

Në peizazhet e shkretëtirës me pak liqene apo lumenj, banorët shikojnë nga deti kur marrin ujë të pijshëm. Aktualisht, qyteti bregdetar i Dubait merr më shumë se 90% të ujit nga vija bregdetare.

Duke përdorur procesin e osmozës së kundërt, impiantet e mëdha të shkripëzimit mund të krijojnë sasi të mëdha uji të pijshëm.

Vanesa Fernandez Membrillera, Menaxher i Menaxhimit dhe Tregtisë së ME, O&M ACCIONA, shpjegon pse ky proces është kaq i popullarizuar në rajonin e Gjirit. Ajo tha, “Përfitimi kryesor i këtij procesi është se toka jonë është e mbuluar me 98% të ujit të detit.”

Impiante të tilla si Fabrika e shkripëzimit Jebel Ali janë projektuar sipas Strategjisë së Menaxhimit të Integruar të Burimeve Ujore të Dubait me synimin për të reduktuar konsumin e ujit me 30% deri në vitin 2030.

Ujë nga ajri

Duke u mbështetur nga fuqia e diellit, Hidropanelet mund të prodhojnë ujë të pijshëm nga lagështia në ajër. Fermat e ujit që përdorin këtë teknologji nuk kërkojnë energji të furnizuar, që do të thotë se ato mund të përdoren jashtë rrjetit larg infrastrukturës ekzistuese.

Sofia Berglund nga SOURCE global shpjegon se si Hidropanelet mund të jenë të dobishme në zonat e ndotura. Ajo tha për Euronews se, “e vetmja gjë që kemi në ujë që në fillim, para mineralizimit, është H2O i pastër. Pra, asnjë ndotës, asgjë nuk mund të hyjë në ujë.”

Themeluesi i Manhat, Dr Saeed Al Hassan, shpjegon se si energjia diellore në shumë pjesë të Evropës shpesh mund të tejkalojë energjinë diellore të gjeneruar në klimat e shkretëtirës për shkak të reshjeve në Evropë duke shtyrë grimcat e pluhurit dhe rërës në tokë dhe duke pastruar ajrin.

Ndërsa popullsia e botës vazhdon të rritet në mënyrë eksponenciale, kështu do të rritet edhe konsumi ynë i ujit. Inovacionet si kjo janë jetike për të ofruar mënyra të reja për të mbetur të hidratuar.

Burimi: Euronews