Pfizer i kërkon FDA të autorizojë vaksinën kundër Covid për fëmijët e moshës 5 deri në 11 vjeç

Pfizer tha të enjten se i kërkoi Administratës së Ushqimit dhe Barnave të autorizonte vaksinën e saj Covid-19 me BioNTech për fëmijët e moshës 5 deri në 11 vjeç.

Prindërit janë të shqetësuar ndërsa fëmijët kanë filluar vitin e ri shkollor ndërkohë që varianti delta është duke u përhapur. Shtrirja ka çuar në një rritje të shtrimeve në spital në SHBA, përfshirë fëmijët e vegjël të cilët aktualisht nuk kanë të drejtë të vaksinohen.

Muajin e kaluar, Pfizer lëshoi ​​të dhëna të reja që treguan një regjim me dy doza prej 10 mikrogramësh – një e treta e dozës së përdorur për adoleshentët dhe të rriturit – është e sigurt dhe gjeneron një përgjigje imune “të fortë” në një provë klinike të fëmijëve të vegjël. Ai tha se dozat ishin të toleruara mirë dhe prodhuan një përgjigje imune dhe efekte anësore të krahasueshme me ato që u panë në një studim të njerëzve të moshës 16 deri në 25 vjeç.

Efektet anësore të zakonshme për adoleshentët dhe të rriturit përfshijnë lodhje, dhimbje koke, dhimbje të muskujve, të dridhura, ethe, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Kërkesa e kompanisë të enjten mund të nënkuptojë që dozat nuk do të jenë të disponueshme deri rreth nëntorit nëse FDA shpenzon aq shumë kohë duke rishikuar të dhënat për atë grupmoshë siç bëri për moshat 12 deri në 15 vjeç. Pfizer dhe BioNTech kërkuan përdorimin e zgjeruar të vaksinës së tyre tek adoleshentët më 9 prill dhe u autorizuan nga FDA më 10 maj.

Një grup kryesor këshillues i vaksinave të FDA është planifikuar të mblidhet më 26 tetor për të diskutuar të dhënat e Pfizer. Fotografitë mund të miratohen menjëherë pas atij takimi, në varësi të shpejtësisë së lëvizjes së FDA dhe CDC.

Burimi: CNBC