Pirja e 4 filxhanëve kafe në ditë forcon mëlçinë tuaj, thotë një studim i ri

Pirja e kafesë ofron më shumë përfitime sesa thjesht marrja e vetes përpara ditës së punës. Pirja e deri nga tre deri në katër gota, me kafeinë ose pa kafeinë, mbron mëlçinë nga një sëmundje kërcënuese për jetën, sipas një studimi të ri.

Duke grumbulluar të dhëna nga 494’585 njerëz në Biobank në Mbretërinë e Bashkuar, studiuesit zbuluan se pirësit e kafesë kishin 21% më pak të ngjarë të zhvillonin sëmundje kronike të mëlçisë, 20% më pak të ngjarë të zhvillonin sëmundje kronike ose të mëlçisë yndyrore dhe 49% më pak të ngjarë të vdisnin nga sëmundja kronike e mëlçisë krahasuar me ata që nuk pinë kafe.

“Kafja është gjerësisht e arritshme dhe përfitimet që shohim nga studimi ynë mund të nënkuptojnë se mund të ofrojë një trajtim të mundshëm parandalues ​​për sëmundjen kronike të mëlçisë”,-tha autori i studimit Oliver Kennedy, një studiues vizitues në Universitetin e Southampton, në një deklaratë për CNN. “Kjo do të ishte veçanërisht e vlefshme në vendet me të ardhura më të ulëta dhe qasje më të keqe në kujdesin shëndetësor dhe ku barra e sëmundjes kronike të mëlçisë është më e lartë.”

Sëmundja kronike e mëlçisë është në rritje: një studim, i botuar në 2018, zbuloi se rastet e kancerit të mëlçisë u rritën 75% në të gjithë botën nga 1990 në 2015.

Një mori studimesh mbi përfitimet shëndetësore të kafesë

Nga 494’585 njerëz të analizuar në studim, 78% pinin kafe, dhe 22% jo. Studiuesit gjurmuan nivelet kronike të sëmundjeve të mëlçisë brenda këtij nëngrupi për 10 vjet.

Ky studim ishte vëzhgues, domethënë studiuesit nuk mund të kontrollonin të gjithë faktorët shëndetësorë dhe nuk mund të përcaktojnë përfundimisht shkakun dhe pasojën.

Megjithatë, gjetjet e tyre bazohen në kërkime të tjera që tregojnë se kafeja ofron një mori përfitimesh shëndetësore. Një meta-analizë, e përbërë nga 95 studime, zbuloi se pirësit e kafesë kanë një rrezik të zvogëluar të mbipeshes dhe sëmundjeve të zemrës.

Përtej përfitimeve të shëndetit fizik, pija mund të ndihmojë gjithashtu me shëndetin mendor. Një studim zbuloi se gratë që pinin katër filxhanë kafe kishin më pak të ngjarë të depresionoheshin.

Burimi: Insider