Po ngecni në të bërin sukses, filloni me forcimin e vetë-disiplinës

Vetë-disiplina është aftësia për të shtyrë veten përpara, për të qëndruar i motivuar dhe për të vepruar, pavarësisht se si ndiheni, fizikisht ose emocionalisht. Ju e tregoni kur me qëllim vendosni të ndiqni diçka më të mirë për veten tuaj dhe e bëni atë pavarësisht faktorëve si shpërqendrimet, puna e palodhur ose shanset e pafavorshme.

Vetë-disiplina është e ndryshme nga vetë-motivimi ose vullneti. Motivimi dhe vullneti kontribuojnë në të, ashtu si këmbëngulja, aftësia për të ndjekur qëllimet tuaja dhe puna e palodhur.

Pse duhet të punoni për vetë-disiplinën tuaj?

Vetë-disiplina është e dobishme në shumë fusha të jetës sonë.

Për shembull, është ajo që ju shtyn të bëni punë me cilësi të lartë, edhe kur nuk ju pëlqen. Kjo ju jep forcën për të qëndruar profesionistë me klientët tuaj. Ju ndihmon të përmbaheni dhe të arrini qëllime të vështira që i vendosni vetes. Vetë-disiplina gjithashtu ju mundëson të vazhdoni me sukses të madh, pavarësisht nga të tjerët që mund t’i shohin si mosmarrëveshje në dukje të pakapërcyeshme.

Ai gjithashtu mund të përmirësojë të mësuarit dhe performancën. Studimet kanë treguar se studentët me një shkallë të lartë të vetë-disiplinës mbajtën më shumë njohuri sesa ata pa vetë-disiplinë. Për më tepër, studiuesit zbuluan se studentët me vetë-disiplinë të fortë ishin më të kujdesshëm në detyrat e tyre, gjë që përmirësoi performancën e tyre.

Kërkimet kanë treguar gjithashtu se matja e nivelit të vetë-disiplinës së një personi është një parashikues më i saktë i suksesit sesa matja e inteligjencës së tyre.

Si të zhvillojmë vetë-disiplinën

Vetëdisiplina është si një muskul: sa më shumë që punoni për zhvillimin dhe përdorimin e tij, aq më i fortë do të bëhet. Sidoqoftë, është po aq e rëndësishme të mos filloni me qëllime tepër ambiciozë. Në vend të kësaj, vendosni qëllime të vogla dhe rrisni nivelin e sfidës ngadalë me kalimin e kohës. Sa më shumë që praktikoni, aq më mirë do të bëheni.

Ndiqni këto pesë hapa për të filluar zhvillimin e vetë-disiplinës tuaj:

 1. Zgjidhni një Qëllim
  Filloni duke zgjedhur vetëm një qëllim në të cilin dëshironi të përqendroheni për të zhvilluar vetë-disiplinën tuaj.

Për shembull, mbase doni të filloni të ushtroni çdo mbrëmje, ose dëshironi të lexoni një libër udhëheqës në javë për të rritur aftësitë tuaja. Ju madje mund të praktikoni vetë-disiplinim në qëllime shumë të vogla të tilla si përqendrimi në një pjesë të punës për një orë pa kontrolluar mesazhet tuaja, ose shmangia e ushqimit jo të shëndetshëm për një ditë.

Mos harroni, fillimi i vogël është mënyra më e mirë për të filluar zhvillimin e vetë-disiplinës suaj. Ndërsa disiplina juaj bëhet më e fortë, ju mund ta përhapni fokusin në më shumë fusha të jetës suaj.

Sigurohuni që qëllimi që keni vendosur është SMART – Specifik, i Matshëm, i Arritshëm, Relevant dhe i Kufizuar në Kohë – dhe zbërtheni qëllimin në nën-qëllime më të vogla, atje ku mundeni.

 1. Gjeni motivimin tuaj
  Pasi të keni zgjedhur një qëllim, renditni arsyet pse doni ta arrini atë. Mundohuni t’i shprehni këto arsye në një mënyrë pozitive.

Pra, në vend që të thuash “Unë dua të ushtrohem tre herë në javë për të humbur peshë”, thuaj “Unë dua të ushtrohem në mënyrë që të kem energjinë për të luajtur me fëmijët e mi dhe për të punuar me sukses.” Ose, në vend që të thuash “Unë dua ta heq këtë detyrë nga lista e gjërave për t’u bërë”, thuaj “Unë dua ta bëj këtë detyrë, në mënyrë që të mund të përmbush objektivat e mia, të marr lavdërime nga shefi im dhe të ndihem i kënaqur me punën e ditës sime.”

Kur renditni arsyet pse doni të arrini diçka, do ta keni shumë më të lehtë për të kryer punën.

 1. Identifikoni pengesat
  Tani duhet të identifikoni pengesat me të cilat do të përballeni kur punoni drejt qëllimit tuaj dhe të krijoni një strategji për kapërcimin e secilës.

Për shembull, imagjinoni që qëllimi juaj është të lexoni një libër udhëheqës në javë për të rritur aftësitë tuaja. Në të kaluarën, jeni përballur me një numër pengesash në arritjen e këtij qëllimi. Për shembull, kur gjeni një libër që ju pëlqen, është e vështirë të gjesh kohë çdo natë për ta lexuar. Midis punës, darkës dhe fëmijëve, koha juaj zgjatet deri në mbrëmje vonë. Dhe, ju shpërqendroheni nga mesazhet që vijnë ndërsa jeni duke lexuar.

Pasi të keni identifikuar pengesat, dilni me një strategji për të kapërcyer secilën. Në këtë rast, ju mund të bëni këto veprime :

 • Në vend që të shkoni në një librari, kaloni një orë duke parë librat në internet. Gjeni disa që ju interesojnë dhe që kanë vlerësime të mira. Porositni të gjitha menjëherë, dhe shkarkojini te lexuesi i një libri elektronik ose tableti, në mënyrë që të keni gjithmonë një libër në dorë për të lexuar.
 • Gjeni më shumë kohë në ditën tuaj për t’u përqëndruar në lexim. Ndoshta ju mund të lexoni gjatë orarit tuaj të drekës, ose ndërsa jeni duke pritur të merrni fëmijët tuaj nga shkolla.
 • Fikeni telefonin tuaj kur doni të përqendroheni në lexim.

Shpesh vetë-disiplina jonë shkatërrohet, sepse nuk kemi identifikuar pengesat me të cilat do të përballemi në arritjen e qëllimeve tona dhe nuk kemi zhvilluar strategji për t’i kapërcyer ato. Kur shfaqen këto pengesa, ne jemi të papërgatitur për t’u marrë me to, dhe kjo lëkund vendosmërinë tonë. Mos e kaloni këtë hap!

 1. Zëvendësoni zakonet e vjetra
  Kur jemi duke zhvilluar vetë-disiplinë, shpesh jemi duke u përpjekur të heqim një zakon të keq dhe ta zëvendësojmë atë me diçka më produktive. Sidoqoftë, nëse ai zakon është i lidhur me një kohë të caktuar të ditës ose rutinës, zhdukja e tij mund të lërë një hapsirë. Nëse nuk e zëvendësojmë atë zakon me diçka tjetër, atëherë mungesa e tij bëhet edhe më e dukshme.

Një shembull i mirë është nëse jeni duke u përpjekur të ndaloni veten nga blerjet në internet ndërkohë që bëni një pushim në punë. Ky zakon i keq shkatërron vëmendjen dhe përqendrimin tuaj, sepse ka të ngjarë të jeni në internet për 20-30 minuta çdo herë.

Pasi të keni vendosur të ndaloni, identifikoni një sjellje të re që mund të bëni kur keni nevojë për një pushim të shpejtë. Në vend të blerjeve në internet, ju mund të bëni disa shtriqje në zyrën tuaj, të merrni një filxhan kafe ose të bëni një shëtitje të shpejtë jashtë. Këto sjellje do t’ju ndihmojnë të mbështesni qëllimin tuaj dhe të forconi vetë-disiplinën tuaj.

 1. Monitoroni progresin tuaj
  Ndërsa punoni për vetë-disiplinën tuaj, kushtojini vëmendje mënyrës se si ndiheni ndërsa zhvillohet dhe forcohet. Ju mund të ndiheni të lirë, të lumtur, krenar dhe me energji.

Gjithashtu, mbani një ditar për të shkruar qëllimet tuaja të vetë-disiplinës dhe për të ndjekur përparimin tuaj. Kjo përforcon ndryshimet pozitive që po zbatoni në jetën tuaj dhe ju jep një rekord ku mund të shikoni prapa për të parë progresin që keni bërë.

Me kalimin e kohës, vetë-disiplina juaj do të forcohet dhe do të jeni në gjendje ta zbatoni atë në shumë fusha të tjera të jetës suaj.

Burimi: Mind Tools