Robotët elektrikë po hartojnë fundin e detit, kufirin e fundit të Tokës

Për shekuj me radhë, njerëzit kanë eksploruar malet, xhunglat dhe shkretëtirat e Tokës. Por pavarësisht se mbulon më shumë se 70% të sipërfaqes së Tokës, oqeani është ende një mister. Në fakt, ne dimë më shumë për sipërfaqen e Marsit sesa për fundin e detit; pak më shumë se 20% e shtratit të oqeanit është hartuar dhe eksploruar.

Marrja e një tabloje më të plotë do të na mundësonte të lundrojmë anijet në mënyrë më të sigurt, të krijojmë modele më të sakta klimatike, të vendosim kabllo telekomunikacioni, të ndërtojmë ferma me erë në det të hapur dhe të mbrojmë speciet detare – të gjitha pjesë e asaj që njihet si “ekonomia blu”, e parashikuar të ketë vlerën 3 trilion dollarë deri në vitin 2030.

Automjetet robotike nënujore të pajisura me sensorë po ndihmojnë në mbledhjen e këtyre të dhënave më shpejt dhe më lirë se kurrë më parë. Por shumë prej këtyre automjeteve mbështeten në bateri me jetëgjatësi të kufizuar dhe duhet të kthehen në një varkë ose në breg për t’u rimbushur, duke e bërë të vështirë për ta të hartojnë pjesë më të largëta të detit.

Një startup pesë-vjeçar i quajtur Seatrec, i themeluar nga oqeanografi Yi Chao, po përballet me sfidën. Ndërsa punonte në NASA, ai zhvilloi teknologji për të fuqizuar robotët e oqeanit duke shfrytëzuar “ndryshimin natyral të temperaturës” së detit, tha Chao për CNN Business.

Më e gjelbër dhe më e lirë

Moduli i energjisë mund të instalohet në robotët ekzistues që mbledhin të dhëna ose në pajisjen lundruese të Seatrec. Ky zhytet një kilometër poshtë për të ekzaminuar kiminë dhe formën e shtratit të detit, duke përdorur sonar për të krijuar një hartë të zonës përreth. Roboti kthehet në sipërfaqe për të dërguar gjetjet e tij përmes satelitit.

Ndërsa roboti lëviz midis pjesëve më të ftohta dhe më të ngrohta të oqeanit, materiali brenda modulit ose shkrihet ose ngurtësohet, duke shkaktuar presion që nga ana tjetër krijon energji termike dhe fuqizon gjeneratorin e robotit.

“Ata ngarkohen nga deti, kështu që ata mund të zgjasin jetën e tyre pothuajse pafundësisht,” tha Chao.

Një model bazë notues zakonisht kushton rreth 20,000 dollarë. Ngjitja e sistemit energjetik të Seatrec shton 25,000 dollarë të tjera, tha Chao.

Por qasja në energjinë falas, të rinovueshme dhe aftësia për të qëndruar më gjatë në ujë e bën mbledhjen e të dhënave deri në pesë herë më të lirë në afat të gjatë, sipas Chao. Ai tha se startup-i po prodhon më pak se 100 pajisje në vit, kryesisht për studiuesit detarë, por teknologjia është lehtësisht e shkallëzueshme – moduli i energjisë i Seatrec mund të vendoset gjithashtu në pajisjet ekzistuese të hartës për të zgjeruar gamën e tyre.

Sfida përpara

Edhe me numrin në rritje të teknologjive që përshpejtojnë eksplorimin e shtratit të detit, plotësimi i hartës është ende një sfidë logjistike dhe financiare.

Chao vlerëson se do të duheshin 3,000 lundrues të Seatrec që funksionojnë gjatë 10 viteve të ardhshme për të vëzhguar plotësisht oqeanin. Kompania ka mbledhur 2 milionë dollarë për të rritur prodhimin e sistemit të saj të grumbullimit të energjisë.

Por kjo është një pikë në oqeanin e kryeqytetit që nevojitet për të vëzhguar plotësisht oqeanin, i cili vlerësohet të jetë “diku midis 3 deri në 5 miliardë dollarë”, sipas McMichael-Phillips – “pothuajse e njëjta renditje e madhësisë si kostoja e dërgimit të një misioni në Mars.”

DiMare i Bedrock beson se është koha që të fillojmë të investojmë në planetin tonë.

“Nëse duam ta mbajmë Tokën si një vend ku njerëzit mund të jetojnë,” tha ai, “duhet të bëhemi shumë më të zgjuar për atë që po ndodh në oqean.”

Burimi: CNN