Roveri Perseverance i NASA-s kap pamjet e eklipsit diellor në Mars

Roveri Mars Perseverance i NASA-s kapi pamjet e Phobos, një nga dy hënat e Marsit, duke kaluar faqen e diellit më 2 prill, tha NASA.

Në një deklaratë për shtyp, NASA tha se eklipsi zgjati pak më shumë se 40 sekonda, shumë më i shkurtër se një ngjarje tipike eklipsi që përfshin hënën e Tokës dhe u kap në kamerën Mastcam-Z të Perseverance.

Videoja është vëzhgimi më i zmadhuar dhe me shpejtësinë më të lartë të kuadrit të një eklipsi diellor Phobos i marrë ndonjëherë nga sipërfaqja e Marsit, tha agjencia.

NASA tha: “Këto vëzhgime mund t’i ndihmojnë shkencëtarët të kuptojnë më mirë orbitën e Hënës dhe se si graviteti i saj tërheq sipërfaqen e Marsit, duke formuar përfundimisht koren dhe mantelin e Planetit të Kuq”.

Burimi: Euronews