Rritje e lartë e eksporteve në 6 mujorin e parë

Sipas të dhënave të publikuara nga Instat, eksportet kanë vijuar ecurinë pozitive me rritje dyshifrore edhe në qershor, edhe në krahasim me para krizën pandemike, duke reflektuar rritjen e fortë të dy grupeve, “materiale ndërtimi e metale” dhe “minerale lëndë djegëse e energji”, të favorizuara nga konjuktuara ndërkombëtare.
Performanca më e mirë shikohet tek eksportet e ushqimeve dhe ato të makinerive e pajisjeve kanë vijuar zgjerimin e qëndrueshëm, ndërsa tekstilet dhe këpucët mbeten të vetmet që janë më poshtë se niveli i 2019-n.
INSTAT thotë se se për 6 mujorin e parë 2021, eksportet arritën në 176.6 miliardë lekë, me një rritje prej 41% në raport me janar-qershor 2020. Ndërsa në krahasim me të njëjtën periudhë të 2019-s, rritja është gati 16%.
Në qershor, eksportet ishin 34.8 miliardë lekë, me rritje 50.8% në raport me të njëjtin muaj të 2020-s dhe 36.6% më të larta në raport me qershorin 2019.
Tekstilet e këpucët mbeten poshtë nivelit të parakrizës, por përmirësohen në qershor.
Eksportet e materialeve të ndërtimit dhe metaleve, grupi i tretë më i madh eksportues në vend (me 20% të totalit) vijuan ecurinë pozitive edhe në qershor. Për 6 mujorin, eksportet e këtij grupi u rritën me 100.5%, ndërsa janë 43.7% më të larta edhe se janar-qershor 2019.
Grupi i ushqime pije dhe duhan ka vijuar tendencën pozitive të nisur prej tre vitesh, duke u zgjeruar me 15.7% për 6 mujorin. Ky grup ishte më pak i ndikuari nga kriza.
Me ecuri pozitive ishin dhe makineritë pajisjet e pjesët e këmbimit, shitjet e të cilit u rritën me 32.5% në raport me 6 mujorin 2020 dhe 35.1% në raport me të njëjtën periudhë 2019.

/ProBizz/