Sa e sigurt është të udhëtosh me fëmijë të pavaksinuar? Ja çfarë thonë ekspertët

Fëmijët nuk janë aktualisht në gjendje të marrin ndonjë vaksinë COVID-19 – ja çfarë do të thotë kjo për planet tuaja të udhëtimit veror.

Vera është koha kryesore e pushimeve dhe, nëse keni fëmijë në shtëpi, është e kuptueshme që dëshironi të bëni një udhëtim para se shkolla të fillojë përsëri. Por fëmijët aktualisht nuk kanë të drejtë të marrin vaksinën COVID-19, duke i bërë ata më të prekshëm se të tjerët nga marrja e virusit – dhe kjo duhet të faktorizojë absolutisht në hartimin e planit tuaj të pushimeve.

Kjo nuk është e gjitha: Varianti Delta gjithashtu vazhdon të ushqejë rastet e COVID-19 dhe është një variant “shumë i rrezikshëm”.

Delta është vlerësuar si një “variant shqetësimi”, duke theksuar se është më lehtë i transmetueshëm se sa variante të tjera, mund të zvogëlojë efektivitetin e trajtimeve të antitrupave monoklonalë dhe mund t’i bëjë vaksinat COVID-19 më pak efektive.

Kjo ngre shumë pyetje të rëndësishme, duke përfshirë nëse udhëtimi me një fëmijë të pavaksinuar është i sigurt. Ja çfarë duhet të thonë pediatrit dhe ekspertët e sëmundjeve infektive.

Pra, a është e sigurt të udhëtosh me një fëmijë të pavaksinuar?

Mark Hicar, profesor i asociuar i sëmundjes infektive në Universitetin në Buffalo në New York thotë: “Sasia e rrezikut që njeriu toleron çdo ditë ndryshon nga personi, kështu që diçka që dikush e konsideron “të sigurt”, të tjerët mund të mendojnë se është e rrezikshme.”

Akoma, ka disa faktorë të tjerë për t’u marrë parasysh. “Nëse vendndodhja që po planifikoni të udhëtoni po përjeton ritme të larta, unë do të konsideroja anulimin e udhëtimit ose sigurimin e vendndodhjes ku po qëndroni dhe personat me të cilët do të bashkëveproni të kenë praktikuar distancimin shoqëror dhe masat optimale të sigurisë“,-thotë Dr. Hicar.

Hulumtimi COVID-19 është miku juaj këtu nëse planifikoni të bëni pushime me fëmijë të pavaksinuar. “Unë fuqimisht rekomandoj të bëni një hulumtim të gjerë mbi atë që po ndodh në vend me COVID-19,”-thotë Rosemary Olivero, mjek i sëmundjeve infektive pediatrike në Spitalin e Fëmijëve Helen DeVos. “Në përgjithësi nuk do ta rekomandoja këtë nëse nuk keni një familje të shëndetshme me mjaft fleksibilitet – si nga aspekti i financave ashtu edhe nga koha – në lidhje me udhëtimin tuaj, pasi kjo mund të dalë nga shinat nëse dikush në familjen tuaj rezulton pozitiv për COVID-19″.

Lloji i pushimeve që po planifikoni gjithashtu, thotë ai. “Ekzistojnë ndryshime të mëdha midis vizitës së një qyteti ku do të shkoni në muze, do të bëni lojëra me top dhe do të vizitoni parqe, dhe pushimeve ku do të bëni një kamping me familjen, ose do të shkoni për të vizituar dhe vetëm do të kaloni kohë me familjen e gjerë“,-Dr. Hicar tregon.

Fëmijët mbi dy vjeç duhet të mbajnë maskë në vende publike dhe të praktikojnë higjienë të mirë të duarve.

Pra, nëse vendosni të udhëtoni, cilat janë opsionet tuaja më të mira dhe më të sigurta?

Në përgjithësi, ekspertët rekomandojnë të udhëtoni me makinë, kur është e mundur.

Do të duhet të keni maska ​​- dhe pastrues duarsh – të dobishëm për ndalesat e pushimit.

Nëse do të vozisni nëpër “zonat e nxehta” të përhapjes së virusit, mund të jetë më mirë të fluturoni. Zgjedhja e një pushimi me makinë që kërkon qëndrim në hotel dhe një numër i madh ndalesash shton gjithashtu një rrezik të matshëm.

Fluturimi mund të jetë në rregull, thjesht duhet të siguroheni që ju dhe fëmijët tuaj po ndiqni masat e duhura paraprake.

Nëse vendosni të fluturoni, duhet të përpiqeni të merrni një fluturim të drejtpërdrejtë për të “ulur ekspozimin ekstra të turmës”.

Në përgjithësi, nuk rekomandohen udhëtime ndërkombëtare për ata që nuk janë të vaksinuar.

Gjërat do të jenë “shumë të ndryshme”, në varësi të vendit ku shkoni. Nga një këndvështrim shumë i përgjithshëm, të udhëtoni ndërkombëtarisht me persona të pavaksinuar do të thotë karantina të mundshme, testime të shpeshta para fluturimeve në bord dhe t’u nënshtroheni varianteve shumë ngjitëse.

Në përgjithësi, ekspertët thonë se është në rregull të udhëtosh me fëmijë të pavaksinuar – thjesht duhet të jeni në gatishmëri të lartë. Ndiqni masat e duhura paraprake.

Burimi: Health