Shi meteorësh, eklipse, hëna të plota: Të gjitha arsyet për të parë drejt qiellit në 2022

Eklipset totale të Hënës, një mori shiu meteorësh dhe superhënash do të ndriçojnë qiellin në vitin 2022.

Viti i ri me siguri do të jetë një kënaqësi për shikuesit të qiellit me kaq shumë ngjarje qiellore në kalendar.

Gjithmonë ka një shans të mirë që Stacioni Ndërkombëtar Hapësinor të fluturojë lart. Dhe nëse ndonjëherë dëshironi të dini se cilët planetë janë të dukshëm në qiellin e mëngjesit ose të mbrëmjes, kontrolloni udhëzuesin e planetëve të dukshëm të Almanakut të Farmerit të Vjetër.

Këtu janë ngjarjet kryesore të qiellit të vitit 2022, në mënyrë që të keni gati dylbitë dhe teleskopin.

Hënat e plota dhe superhënat

Në vitin 2022 ka 12 hëna të plota dhe dy prej tyre kualifikohen si superhëna.

Ky imazh, i realizuar në Brazil, tregon një aeroplan që kalon përballë superhënës në mars 2020.

Përkufizimet e një superhëne mund të ndryshojnë, por termi në përgjithësi tregon një hënë të plotë që është më e ndritshme dhe më afër Tokës se normalja dhe kështu duket më e madhe në qiellin e natës.

Disa astronomë thonë se fenomeni ndodh kur hëna është brenda 90% të perigjeut – që është afrimi i saj më i afërt me Tokën në orbitë. Sipas këtij përkufizimi, hëna e plotë për qershorin si dhe ajo e korrikut do të konsiderohen si ngjarje superhënore.

Këtu është lista e hënave të plota për vitin 2022, sipas Almanakut të Fermerëve:

 • 17 janar: Hëna e ujkut
 • 16 shkurt: Hëna e borës
 • 18 mars: Hëna e krimbave
 • 16 Prill: Hëna rozë
 • 16 maj: Hëna e luleve
 • 14 qershor: Hëna e luleshtrydheve
 • 13 korrik: Buck moon
 • 11 gusht: Hëna e Sturgeon
 • 10 shtator: Hëna e korrjes
 • 9 tetor: Hëna e gjahtarit
 • 8 nëntor: Hëna e kastorit
 • 7 dhjetor: Hëna e ftohtë

Ndërsa këta janë emrat e popullarizuar që lidhen me hënën e plotë mujore, secili prej tyre mbart një rëndësi të ndryshme në të gjitha fiset vendase amerikane.

Eklipset hënore dhe diellore

Do të ketë dy eklipse totale hënore dhe dy eklipse diellore të pjesshme në vitin 2022, sipas Almanakut të The Old Farmer’s.

Eklipset e pjesshme diellore ndodhin kur hëna kalon përballë diellit, por vetëm bllokon një pjesë të dritës së saj. Sigurohuni që të mbani syzet e duhura për të parë në mënyrë të sigurt eklipset diellore, pasi drita e diellit mund të jetë e dëmshme për syrin.

Një eklips i pjesshëm diellor më 30 prill mund të shihet nga ata në Amerikën Jugore, Oqeanin Paqësor juglindor dhe gadishullin Antarktik. Një tjetër më 25 tetor do të jetë i dukshëm për ata në Grenlandë, Islandë, Evropë, Afrikë verilindore, Lindjen e Mesme, Azinë perëndimore, Indi dhe Kinën perëndimore. Asnjë nga eklipset e pjesshme diellore nuk do të jenë të dukshme nga Amerika e Veriut.

Një eklips hënor mund të ndodhë vetëm gjatë hënës së plotë kur dielli, Toka dhe hëna rreshtohen dhe hëna kalon në hijen e Tokës. Toka hedh dy hije në Hënë gjatë eklipsit. Penumbra është hija e pjesshme e jashtme, dhe ombra është hija e plotë dhe e errët.

Kur hëna e plotë lëviz në hijen e Tokës, ajo errësohet, por nuk do të zhduket. Drita e diellit që kalon nëpër atmosferën e Tokës ndriçon hënën në një mënyrë dramatike, duke e kthyer atë në të kuqe – kjo është arsyeja pse kjo shpesh quhet “hënë e përgjakur”.

Në varësi të kushteve të motit në zonën tuaj, ai mund të jetë i ndryshkur, me ngjyrë tulle ose i kuq gjaku.

Kjo ndodh sepse drita blu i nënshtrohet shpërndarjes më të fortë atmosferike, kështu që drita e kuqe do të jetë ngjyra më dominuese e theksuar kur drita e diellit kalon nëpër atmosferën tonë dhe e hedh atë në hënë.

Një eklips total hënor do të jetë i dukshëm për ata në Evropë, Afrikë, Amerikën e Jugut dhe Amerikën e Veriut (me përjashtim të rajoneve veriperëndimore) midis orës 21:31. ET më 15 maj dhe 2:52 pasdite ET më 16 maj.

Një tjetër eklips total hënor do të shfaqet gjithashtu për ata në Azi, Australi, Paqësor, Amerikën e Jugut dhe Amerikën e Veriut më 8 nëntor midis orës 3:01 të mëngjesit ET dhe 8:58 të mëngjesit ET – por hëna do të perëndojë për ata në rajonet lindore të Amerikës së Veriut.

Shi meteorësh

Viti i ri nis me shiun meteorësh Quadrantid, i cili arrin kulmin gjatë javës së parë të janarit.

Shiu i meteorëve Perseid në gusht është një nga ngjarjet më të mira qiellore të vitit.

Është i pari nga 12 shirat e meteorëve gjatë gjithë vitit – megjithëse i rradhës, shiu i meteorëve Lyrid, nuk arrin kulmin deri në prill.

Këtu janë shirat e tjerë për t’u parë në 2022:

 • Lirida: 21-22 prill
 • Eta Aquariids: 4-5 maj
 • Ujori i deltës jugore: 29-30 korrik
 • Bricjapi Alfa: 30-31 korrik
 • Perseidët: 11-12 gusht
 • Orionidet: 20-21 tetor
 • Tauridët e jugut: 4-5 nëntor
 • Tauridët e veriut: 11-12 nëntor
 • Leonids: 17-18 nëntor
 • Binjakët: 13-14 dhjetor
 • Ursidët: 21-22 dhjetor

Nëse jetoni në një zonë urbane, mund të dëshironi të shkoni me makinë në një vend që nuk është i mbushur me dritat e qytetit që do t’ju pengojnë shikimin. Nëse jeni në gjendje të gjeni një zonë të paprekur nga ndotja e dritës, meteorët mund të jenë të dukshëm çdo dy minuta nga mbrëmja vonë deri në agim.

Gjeni një zonë të hapur me një pamje të gjerë të qiellit. Sigurohuni që të keni një karrige ose batanije që të mund të shikoni drejt lart. Dhe jepini syve tuaj rreth 20 deri në 30 minuta për t’u përshtatur me errësirën – pa parë telefonin tuaj – kështu që meteorët do të jenë më të lehtë për t’u dalluar.

Burimi: CNN